Kritizálta a kormányt a Magyar Iszlám Közösség elnöke

Bolek Zoltán Magyar Iszlám Közösség
Bolek Zoltán,Magyar Iszlám Közösség
Vágólapra másolva!
Magyarországon az elmúlt másfél évben súlyos iszlamofóbia alakult ki, a muszlimokat gyakran érik inzultusok – mondta Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke az iszlám vallás magyarországi elismerésének 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A meghívottak, köztük Colleen Bell amerikai nagykövet, a tolerancia fontosságára hívták fel a figyelmet, és kiemelték, hogy a terrorizmust nem szabad összemosni az iszlámmal. 
Vágólapra másolva!

A terroristák annyira képviselik a világ 1,6 milliárd muszlim hívőjét, mint egy rohadt alma a világ összes almáját – jelentette ki Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a Magyar Iszlám Közösség ünnepségén. A rendezvényen arról emlékeztek meg, hogy Magyarországon

100 éve ismerték el az iszlámot törvényes vallásként.

Colleen Bell a Magyar Iszlám Közösség rendezvényén Forrás: MTI/Marjai János

Igaztalan megvetés

A nagykövet emlékeztetett rá, hogy 9/11 óta a muszlimok Amerikában is igaztalan megvetéssel és személyeskedő bántással szembesültek, valamint sokszor váltak atrocitás áldozatává. Magyarországon ez először tavaly, a migrációs válsággal összefüggésben jelent meg, a párizsi, majd a brüsszeli merényletek után pedig erősödött.

– tette hozzá Coleen Bell.

Ha félünk, a terroristák győznek

A nagykövet szerint a terrorizmus feléleszti lelkünk ősi félelmeit, amelyek ösztönösen arra sarkallnak, hogy démonizáljunk egyes társadalmi csoportokat. Ezek pedig tovább szíthatják a kedvezőtlen nyilatkozatokat.

Colleen Bell szerint az iszlám terroristák a hit rákos daganatai Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Ha mi engedünk ezeknek a félelmeknek, akkor a terroristák győznek” – mondta Colleen Bell.

A nagykövet arra emlékeztetett, hogy a mai társadalmi és gazdasági változások között a vallási

tolerancia túlélésünk elengedhetetlen feltétele.

„Családok milliói menekülnek a jobb élet reményében. Nem állítom, hogy tudom a megoldást az elhelyezésük módjára, de azt tudom, hogy a megfelelő válasz a biztonság, könyörület, az emberi méltóság talaján kell, hogy legyen, és ezeket az alapelveket osztja a Magyar Iszlám Közösség is - mondta.

Colleen Bell amerikai nagykövet és Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke Forrás: MTI/Marjai János

Nem kell külső tanács

A rendezvényen felszólalt Hegyi László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára is. A politikus már beszéde elején kijelentette: a hit Isten ajándéka, és mint ilyen, nem korlátozható. Utalt rá, hogy Magyarországon 32 vallási közösséget tartanak nyilván bevett vallásként, és két iszlám közösség is bevett egyházi státuszt élvez nálunk

– tette hozzá Hegyi László.

A bombának nincs vallása

A politikus szerint az is fontos, hogy a migráció és a terrorizmus kérdésében felelősen tudjunk nyilatkozni. Ezért nélkülözhetetlen, hogy

Párizs és Brüsszel után is különbséget tudjunk tenni a vallás és a radikalizmus között,

a hitüket gyakorlók és a szélsőségesek között, hogy továbbra is megelőzhető legyen az iszlamofóbia kialakulása – tette hozzá.

„Nehéz most elmagyarázni a szenvedőknek, hogy az iszlám nem ilyen, de meg kell tennünk, mert a szöges bombának nincs vallása” - mondta.

Erős az iszlamofóbia

A politikusi beszédek mellett a rendezvényt megnyitó Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke néhány kritikát is megfogalmazott a kormány felé.

Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke kritizálta is a kormányt Fotó: Bielik István - Origo

Mint mondta,

Magyarországon az utóbbi másfél évben nagyon nehéz muszlimként élni,

gyakran azonosítják őket a terroristákkal, és sokszor éri őket inzultus.

Bolek Zoltán a kormányt is felelősségre vonta a nem engedélyezett mecsetépítések, az óvoda hiánya és amiatt is, hogy van olyan levelük, amire már másfél éve nem válaszoltak.

„Vannak ugyan üdítő kivételek, de mára komoly iszlamofóbia alakult ki Magyarországon” – tette hozzá az elnök.