Élőben közvetítjük Orbán Viktor és Matteo Salvini tájékoztatóját

Matteo Salvini, Olasz miniszterelnök-helyettes, Orbán Viktor, 2019.05.02.
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter a Karmelita Kolostorban tájékoztatja a sajtó képviselőit.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés
18:45
május 02, 2019
Vágólapra másolva!

Európa jövőjéről tárgyalnak

Csütörtök délután kerül sor Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter találkozójára Budapesten, ahol a tavaly Milánóban megkezdett együttműködésük folytatásaként Európa jövőjéről tárgyalnak. A rangos diplomáciai találkozót megelőzően a felek többször is méltatták egymást.

18:48
május 02, 2019
Vágólapra másolva!

A magyar határt védő kerítésnél

Csütörtök délelőtt folyamán Orbán Viktor miniszterelnök az Instagram-oldalán egy képet osztott meg, amelyen Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel közösen a magyar határt védő kerítésnél találkoztak. Az olasz belügyminiszter is osztott meg képeket a találkozóról a déli határnál.

18:52
május 02, 2019
Vágólapra másolva!

Bevándorlásellenes szövetség

Orbán Viktor és Matteo Salvini tavaly augusztusban Milánóban egy bevándorlásellenes szövetség alapjait fektették le, amelynek a legfontosabb célkitűzése egy teljesen más szellemi alapokon álló Európa kialakítása volt. Közös céljuk Európa keresztény identitásának megőrzése, a migráció megállítása és helyben való kezelése. A magyar miniszterelnök ennek jegyében csütörtökön Budapesten fogadja az olasz belügyminisztert, a találkozónak az európai parlamenti választás miatt kiemelt jelentősége van.

18:54
május 02, 2019
Vágólapra másolva!

Nagyon nagy a sajtóérdeklődés

Óriási az érdeklődés Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter sajtótájékoztatóján.

19:27
május 02, 2019
Vágólapra másolva!

Kezdődik a tájékoztató

Kezdődik Orbán Viktor és Matteo Salvini tájékoztatója.

19:28
május 02, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán: Európa határait meg kell védeni!

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy megtiszteltetés Salvini látogatása. Kijelentette, hogy az olasz-magyar gazdasági és politikai együttműködés a csúcsponton van. A kormányfő kijelentette, mindketten szeretjük a hazánkat, hiszünk abban, hogy sikeres nemzetállamok nélkül nem lesz erős Európa. Európa határait meg kell védeni - ebben is egyetértettek a felek.

19:31
május 02, 2019
Vágólapra másolva!

A tengeren is meg lehet állítani a migránsinváziót

A migránsinváziót a tengeren is meg lehet állítani, ezért Olaszország sikere egyben Magyarország sikere is. Hazánk egymilliárd eurót költött a határvédelemre, amire Brüsszel semmit nem adott - mondta Orbán Viktor. A schengeni országok belügyminisztereiből álló új testületre vonatkozó magyar javaslatról azt mondta, hogy az szolgálná az unió érdekét.

19:33
május 02, 2019
Vágólapra másolva!

Salvini: Brüsszellel szemben Magyarország pártján áll

Matteo Salvini arról beszélt, hogy a magyar déli határkerítésnél szabályozottan zajlik a beléptetés, és ez jó dolog. A fő cél, hogy olyan Európa jöjjön létre, amely az unión kívüli országokkal egységesen lép fel - mondta Salvini. Az olasz politikus szerint egy erős nemzeti identitásokkal rendelkező Európára van szükség. Kijelentette, hogy Olaszország támogatni fogja Magyarországot a Brüsszellel szembeni vitákban.

19:34
május 02, 2019
Vágólapra másolva!

Új történelmi korszak kezdődik május 27-től

Május 27-től kezdve egy másfajta történelmi lehetőség nyílik meg Európában - mondta Salvini.

19:36
május 02, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán: Nem nyitott erre az Európai Néppárt

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy az Európai Néppárt nem nyitott és nem fogadó a Salvini-párttal való együttműködésre. A kormányfő szerint vagy a bevándorláspárti, vagy a bevándorlásellenes erők vezetik majd Európát május 26-a után. Mi azt szeretnénk, hogy az EPP-n belül többségbe kerüljön az az álláspont, hogy a bevándorlásellenes erőkkel működjünk együtt, de ez egyelőre nincsen így - tette hozzá.

19:38
május 02, 2019
Vágólapra másolva!

Négy ponton kell változtatni az európai politikán

Matteo Salvini szerint az alternatív európai erők megerősödnek a választások után, egy új fejeztre van szükség. Orbán Viktor szerint négy gond van az Európai Unióban: Európa nem védi meg magát, nem tiszteli a tagállamokat, a gazdasági teljesítmény gyengül, és nem hallgatja meg az embereket. Orbán szerint ezen a négy ponton kell változtatni. 

19:41
május 02, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán: Európának bevándorlásellenes politikára van szüksége

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, a magyarok számára a legfontosabb érték a szabadság, ezért mi magunk választjuk meg, hogy milyen együttműködésben veszünk részt. Több tiszteletet várunk el - mondta a kormányfő mindarra, hogy a CDU bírálta a La Stampában megjelent interjú miatt. Az, hogy az EPP-ben maradunk-e, vagy nem, az azon múlik, hogy merre fordul az EPP. Ha az EPP összeköti magát a bevándorláspárti baloldallal, az egy hibás politika - mondta a kormányfő. Európának bevándorlásellenes politikára van szüksége - tette hozzá.

19:43
május 02, 2019
Vágólapra másolva!

"Európának demokratikus kontinensnek kell lennie"

Annak van jelentősége, hogy egy-egy országban hogyan szerepel egy-egy párt - mondta Orbán. Szólt arról is, hogy mikronnyi pártok kezdeményeznek eljárást a Fidesz ellen, olyanok, akik semmilyen támogatottsággal nem rendelkeznek. Külön kiemelte Timmermans pártját, amely mára kis párt lett, olyan emberekre van szükség, akiket támogatnak az emberek. Európának demokratikus kontinensnek kell lennie - mondta Orbán Viktor.

19:46
május 02, 2019
Vágólapra másolva!

Nagy megtiszteltetés a számunkra az Olaszországgal való együttműködés

Fotó: Polyák Attila - Origo

Orbán Viktor egy másik kérdésre kijelentette, mi keresni fogjuk az együttműködést a választások után is, hogy ennek milyen formája lesz, azt egyelőre nem tudja megmondani. Nekünk megtiszteltetés a legnagyobb támogatottságú olasz párttal való együttműködés, és nagy megtiszteltetés az Olaszországgal való együttműködés.

19:48
május 02, 2019
Vágólapra másolva!

Salvini: Példaértékű a magyar gazdaság teljesítménye

Matteo Salvini arról beszélt, hogy reméli, sikerül meggyőznie az EPP-t, hogy érdemes együttműködni. Szólt arról is, hogy az adókat csökkenteni kell, mert a magyar gazdaságnak az adócsökkentés révén 5 százalékos növekedése volt tavaly. Salvini kijelentette, hogy egy olyan adórendszert kell kidolgozni Európában, ami segíti a versenyképességet.

19:49
május 02, 2019
Vágólapra másolva!

Kép a sajtótájékoztatóról

Orbán Viktor és Matteo Salvini Fotó: Polyák Attila - Origo
19:53
május 02, 2019
Vágólapra másolva!

Ez a kereszténydemokrácia lényege

Matteo Salvini arról beszélt, hogy hisznek a demokráciában, de olyan békében, amit az EU jelenlegi politikája nem veszélyeztet. Orbán Viktor a különféle demokráciák vitájáról azt mondta, hogy a liberálisok azt mondják, hogy aki nem liberális, az nem demokrata. Magyarországon elegünk lett abból, hogy egyenlőségjelet tesznek a liberalizmus és a demokrácia közé. A kereszténydemokraták azt mondják, hogy elsőbbséget kell adni a hagyományos családmodellnek és a nemzetek kultúrájának.

19:56
május 02, 2019
Vágólapra másolva!

Teljes kudarcot hozott az Európa vár mindenkit politikája

Matteo Salvini a migránsok integrációjáról azt mondta, hogy az igazi menekültek jogait mindkét országban elismerik, de a határok ellenőrzése lehetővé teszi, hogy csak azok jöjjenek be, akiknek arra joga van. Az Európa vár mindenkit politikája a Földközi-tengert egy temetővé tette - mondta Salvini. Azzal, hogy ezt megszüntettem, teljesítettem a Szentatya akaratát - mondta az olasz belügyminiszter. A brüsszeli döntések nem politikából, hanem technokrata alapállapotból születnek - mondta Salvini.

19:58
május 02, 2019
Vágólapra másolva!

Salvini: Az illegális migránsokat haza kell szállítani

Fotó: Polyák Attila - Origo

A probléma a törvénytelenül az EU-ban tartózkodó migránsokkal van, és ha az EU jól működne, akkor mindent megtenne, hogy ezeket a személyeket hazaszállítsa - mondta egy másik kérdésre Salvini. Az EU-nak kétoldalú megállapodásokat kellene kötnie azokkal az országokkal, ahová haza lehetne szállítani a migránsokat - tette hozzá. Orbán Viktor szerint a felelős segítség úgy történhet meg, hogy közben nem tesszük tönkre a saját hazánkat. Nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell elvinni - mondta Orbán Viktor.

20:03
május 02, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Az egykulcsos adó olyan, mint a kenyérszaporítás

Matteo Salvini egy másik kérdésre azt mondta, az olasz kormány hónapok óta dolgozik a családok megerősítésén, és hamarosan intézkedések is lesznek. A bürokrácia csökkentése az egyik lehetőség, hogy erősítsük az olasz gazdaságot - tette hozzá. Orbán Viktor szólt arról is, hogy a legnehezebb feladat a gazdaság újbóli beindítása volt, ennek egyik legnehezebb része az egykulcsos adó bevezetése volt. Az egykulcsos adó olyan, mint a kenyérszaporítás - tette hozzá. A baloldaliak azt mondják, hogy lehetetlen megvalósítani, hogy egyszerre legyen több pénz az embereknél, és több pénz a költségvetésben. Ezt sikerült megtennünk.

20:08
május 02, 2019
Vágólapra másolva!

"Egy iszlám kalifátust fogunk látni Európában, ha a baloldal tovább kormányozza Európát"

Matteo Salvini arról beszélt, hogy az EP-választásokon lehetséges egy másfajta szövetség, mint amit eddig megszoktak. Lesz egy nagy szövetség azok között, akik fontosnak tartják Európa jövőjét. Egy iszlám kalifátust fogunk látni Európában, ha a baloldal tovább kormányozza Európát - mondta Salvini. Jó lenne, ha Matteo Salvini gondolatai többségre jutnának az Európai Néppárton belül - monda Orbán Viktor. A legnagyobb szabadsággal döntünk majd arról, hogy milyen formációkban veszünk majd részt az európai parlamenti választás után - mondta Orbán Viktor. Brüsszelben egy buborékban élnek, nem ismerik az embereket, elvesztették a kapcsolatukat az emberekkel - mondta a kormányfő. Jönnek föl Európában olyan új pártok, akik akarnak valamit, és végre csinálni akarnak valamit, és így Salvini pártjára is nagy szükség van Európában - mondta Orbán Viktor.

20:09
május 02, 2019
Vágólapra másolva!

Véget ért a tájékoztató

Véget ért Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini sajtótájékoztatója. Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.