Vágólapra másolva!
Európa gyorsuló népességfogyására próbál megoldást találni a Budapesti Demográfiai Fórum, ahol Orbán Viktor mondja a megnyitó beszédet. A kétnapos eseményre 18 országból érkeztek politikusok és kutatók. A magyar kormány célja, hogy bevándorlók nélkül szülessen több gyermek Magyarországon. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül14 bejegyzés
12:07
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa is üzen

A Budapesti Demográfiai Fórum három napra a téma szakértőit, valamint rengeteg politikust is a magyar fővárosba hívott. Az eseményt Orbán Viktor miniszterelnök nyitja meg, de felolvassák Andrzej Duda, lengyel köztársasági elnök, valamint Ferenc pápa üzenetét is.

12:10
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Nem akarnak bevándorlókat

A fórumról tartott háttérbeszélgetésen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elmondta: Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy a népességfogyásra nem megoldás a migráció, helyette belső választ kell adni, azaz erősíteni és támogatni kell a családokat. A fórum üzenete, hogy "az erős nemzet alapja az erős család" - tette hozzá.

Balog Zoltán fiatal menekültekkel beszélget a fóti Károlyi István Gyermekközpontban Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
12:16
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Családi fesztivál is lesz

A fórum harmadik napján, szombaton családi kulturális fesztivál lesz a Millenárison. Az ingyenes programsorozaton koncertek, előadások és kiállítások várják a kicsiket és szüleiket. A részletes program itt olvasható. 

12:18
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán a táncosok után jön

Orbán Viktor miniszterelnök délután egy órakor, a Csillagszeműek néptánc előadás után mondja el megnyitó beszédét. Rögtön utána vezető európai politikusok mondják el véleményüket az európai népességfogyásról.

Orbán Viktor mondja a megnyitó beszédet Fotó: Marton Szilvia - Origo
14:16
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Az üres bölcső kontinense

Európa az üres bölcső kontinense - ezzel a jelmondattal vezette fel Orbán Viktor beszédét Novák Katalin, család-és ifjúságügyi államtitkár. Bevezetője szerint a fórum a jövőnk szempontjából fontos kérdésekre keresi a választ. A konferencián Erdő Péter bíboros is részt vesz. 

14:19
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Apa az igazi férfi

Az igazi férfi mindig felkészült, mindent megold és mindig erős. Apa az igazi férfi - ez az üzenete annak a videónak, ami az apaságot népszerűsíti, és most először mutatták be a közönségnek. A kisfilmet az Emberi Erőforrások Minisztériuma készítette. Egy másik, most bemutatott kisfilm a testvérek fontosságát hangsúlyozza.

Mindent megold, mindig erős Forrás: Origo
14:22
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán angol helyett magyarul szól

Angolul kért elnézést Orbán Viktor, amiért magyarul tartja meg előadását. A miniszterelnök azzal kezdte: a családbarát ország egy célt jelöl. "Szeretnénk, hogy Magyarország elmondhatná ezt magáról, de még nincs így" - tette hozzá. 

14:25
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

A kerítés nem csúnya szó

Orbán Viktor szerint azért volt fontos ezt a konferenciát létrehozni, mert minden alkalmat nyíltan meg kell ragadni, hogy a demográfiáról beszéljünk. "Európában ez nem PC" - mondta.

A kormányfő szánalmasnak nevezte, hogy Európa ma olyan szellemi állapotban van, hogy bizonyos szavakat, kérdéseket, politikai koncepciókat még kimondani sem lehet. "A kerítés nem egy csúnya szó" - utalt a közelmúlt eseményeire a miniszterelnök.

Migránsok vöröskeresztes aktivisták által osztott élelemért nyúlnak át egy kerítésen a horvát-szlovén határ közelében lévő brezicei befogadóállomáson Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat
14:27
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

A család is csúnya szó

Orbán úgy véli, hogy Európában ma a demográfia is egy olyan szó, amit nem szabad kimondani. Még a néppárti dokumentumokba is nehéz beilleszteni a család szót, mert emiatt néhányan támadják őket.  

14:30
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

A melegek házassága kedves vita

"Európa öregszik, sok fiatalnak munkahely sem jut" - mondta Orbán. A kormányfő szerint Európa küzd a világon a legsúlyosabb népességproblémával. "Ha ennyire súlyos a helyzet, akkor miért ilyen alulreprezentált a téma?" - tette fel a kérdést.

Orbán szerint arról kellene beszélni, kik lakják be Európát.

A gender, a homoszexuálisok házassága mind kedves vita, de csak másodlagosak. Ezek nem mozdítják elő a probléma megoldását - mondta.

Másodlagos, kedves vita Forrás: Thinkstock
14:31
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

A gyermek áldás és jutalom

A családok támogatása és a szabadság elismerése nem áll egymással szemben - mondta a miniszterelnök, aki szerint szerencsére Magyarország nincs rossz állapotban. A többség itt ugyanis úgy gondolja, hogy a gyermek egyszerre áldás és jutalom a társadalomban. 

14:32
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Gyermek nélkül nincs folytatás

A gyermek a társadalom életében pozitív és ösztönző erő. Időskorunkban ők fognak rólunk gondoskodni, ők viszik tovább az örökséget. Gyermek nélkül nincs folytatás, és az idősek számára nincs biztonság - mondta Orbán. 

14:35
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Nem építhetünk bevándorlásra

Orbán szerint, ha nincs elég gyermek, akkor előbb-utóbb előkerül a bevándorlás kérdése, hacsak nem tanulunk meg klónozni. Fontos azonban, hogy a közösségek külső behatás nélkül oldják meg ezt a problémát.

"Európa nem építheti a jövőjét bevándorlásra a családok helyett" - mondta a kormányfő. Hozzátette: Aki mástól várja a segítséget, annak előbb-utóbb meg kell fizetnie ennek az árát. A bevándorlók kultúrája máshogy gondolkodik a családról.

A spielfeldi menekülttábor az osztrák szlovén határon Fotó: Polyák Attila - Origo
14:37
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Kultúránk fennmaradása a tét

"Vannak időszakok, amikor a demográfusoknak hallatniuk kell a hangjukat. Ez egy ilyen alkalom. Civilizációnk és kultúránk fennmaradása a tét, ha képtelenek vagyunk benépesíteni a területet, ahol élünk" - mondta Orbán Viktor, aki szerint fontos, hogy minél több európai vezető helyezze a családot a politika középpontjába.

Orbán Viktor beszédet mond a Budapesti Demográfiai Fórumon Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd