Vágólapra másolva!
A zárószavazás előtt már csak a Költségvetési Tanács véleményére vár a költségvetés azon módosítása, amely egyetlen törvényben elengedné a köztévé 47 milliárdos tartozását, és a menekültválság kezelésére további 60 milliárd forintot különítene el. A bizottságok a Modern Városok Programra is 25 milliárd forinttal több pénzt szánnának. Az ellenzék kifogásolta a kérdések összekapcsolását, az összegző módosító javaslatot mégis megszavazta az Országgyűlés. A szavazásig követtük az ülést.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés
14:09
november 02, 2015
Vágólapra másolva!

MSZP: Fűtött gyepeket, vagy lakásokat?

Jakab István nyitja meg az ülést. Tóbiás József, az MSZP elnöke "Aktuális kérdésekről" beszél. Magyarországnak nem nemzeti, hanem pártkormánya van, mert nem törekszik a társadalmi feszültségek csökkentésére és a növekedés szétterítésére. 522 ezer ember él olyan háztartásban, ahol nincs WC, 196 ezer gyermek él olyan lakásban, ahol nincs áram - sorolta az adatokat. Mindezek után a nyolcpárti nemzeti minimumprogramot a gyermekétkezés felszámolására leszavazta a bizottsági ülésen a kormány. 

A kormányra a pazarlás jellemző, mert a focipályák téli fűtésére van hárommilliárd, de a bérek emelésére nincs. Döntsenek, fűtött gyepeket vagy fűtött otthonokat akarnak! - szólította fel a kormányt. 

14:13
november 02, 2015
Vágólapra másolva!

Hol volt az MSZP elkötelezettsége...?

Hol volt az MSZP elkötelezettsége, amikor a rezsicsökkentést kellett megszavazni? - kérdezett vissza Rétvári Bence. Ha a kormány nem áll ki Brüsszelben a rezsicsökkentésért, akkor ma kevesebb meleg otthon lenne - fogalmazott. 250 ezerrel csökkent azok száma, akiknek már nem okoz gondot, hogy kifűtse a lakását. 

Önök miért nem tudták csökkenteni a személyi jövedelemadót és áthárítani a közterheket a multinacionális vállalatokra? 700 ezer embernek már nem okoz gondot az üdülés, 580 ezer fő végre tud kétnaponta húst enni. Még mindig van 400 ezer ember, akinek segíteni kell, de ez a szám a mostani kormánynak köszönhetően jelentősen csökkent.

14:20
november 02, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: Milliárdos pazarlások, következmények nélkül

"Meddig herdálják még a felzárkóztatásra szánt milliárdokat?" - kérdezi Ikotity István. Az LMP számos program körül tárt fel korrupciót, még sincs felelősségre vonás. Az Ezer roma nő program sok százezer forintért képzett dajkákat. Tíz millió forintot kaszáltak fejenként a résztvevőkön. Eötvös program, Híd a munka világába program, Roma államreform program - sorolta a  Farkas Flórián vezette, az Országos Roma Önkormányzat és végül az Emmi felügyelete alatt álló programokat. Meddig védik még Farkas Flóriánt? Mikor állítják le a kamu felzárkózási programokat, és számoltatják el a miniszteri biztost? 

14:24
november 02, 2015
Vágólapra másolva!

Megteremtettük az intézményrendszert

A felzárkózás az egyik legfontosabb kérdés - ismerte el Rétvári Bence. 

A nyár során az Emmi és a Miniszterelnökség is vizsgálatot rendelt el a Híd a munka világába programmal kapcsolatban. Az egész projekt átszervezésre került, a támogatási összegek a felére csökkentek, ezért a felszólalásának számos eleme retorikai fordulat csupán. A mostani kormány teremtette meg a felzárkózás intézményrendszerét, ma már csak a programok 14 százalékát kell kiszervezni civil szervezetekhez. 

14:32
november 02, 2015
Vágólapra másolva!

Colleen Bell kritikája

Tisztában vagyunk vele, hogy rekordösszegű migráns érkezett Magyarországra, de a xenofób kijelentések nem segítenek - idézte az amerikai nagykövetasszony szavait Soltész Miklós, aki érthetetlennek nevezte Colleen Bell kritikáját. Mi is aggódhatnánk az Amerikában elszabadult erőszak miatt: az iskolákban történő lövöldözések miatt. 

Annál is inkább nem értjük a kritikus szavakat, mert ennél sokkal több dolog és feladat köt össze bennünket. A kereszténydemokrata Soltész Miklós elsőként Ukrajnát említette, ahol a magyar külpolitika nem válogatott a magyar, a ruszin és más nemzetiségek között, ezért sikerült a kinti összefogás - utalt a mostani választásokra, és közös humanitárius segítségnyújtásra kérte fel Colleen Bellt Ukrajnában és Kárpátalján. 

14:34
november 02, 2015
Vágólapra másolva!

Számos támogatás Ukrajnának

Rétvári Bence az Ukrajnának nyújtott támogatások részletes felsorolásával válaszolt. 

14:39
november 02, 2015
Vágólapra másolva!

Szociális szféra: a helyzet változatlan

"A szociális dolgozók maradhatnak az út szélén?" - kérdezi Vágó Sebestyén a Jobbikból, aki szerint a szociális ágazatban a helyzet változatlan. Az egykulcsos adóval ők jártak a legrosszabbul, nemhogy nőtt volna, de csökkent a bérük. A fiatal pályakezdők nem tudják igénybe venni a családi adókedvezményt. A bérpótlékok nem megoldást, hanem bérfeszültségeket okoztak. A mostani bértábla teljes mértékben elfogadhatatlan, logikátlan és következetlen. Hol van a szociális életpályamodell, a kiszámítható jövő? A bérpótlékot bármikor visszavonhatja a kormány. Vágó Sebestyén szerint a mostani bértáblával legközelebb 25 év múlva lesz érdemi béremelés. 

14:44
november 02, 2015
Vágólapra másolva!

Lehetőségei szerint támogat a kormány

Ezelőtt öt évvel a 35 éve dolgozók 36 ezer forinttal kevesebb bruttó bért kerestek, az indulók bére több mint 40 ezer forinttal magasabb. Rétvári Bence mégis az ágazati bérpótlékról beszél: ez 2014-ben 9000 forintos emelést jelentett fejenként. Idén júliustól további hét milliárd forintos bérkiegészítést vezetett be a kormány pontosan a bérfeszültségek csökkentésére. Az első intézkedés 93 ezer főt, a második 63 ezer főt érintett. Január elsejétől a házi segítségnyújtásban is differenciál a végzettséggel rendelkezők és nem rendelkezők között a kormány.

14:50
november 02, 2015
Vágólapra másolva!

Kósa: "Európa a soros?"

A betelepülési kvótarendszer hosszú ideje borzolja a kedélyeket, most végre kiderült, hogy ki áll a javaslat mögött. Soros György amerikai milliárdos a hétvégén arról nyilatkozott, hogy támogatja a kvótarendszert, amire várhatóan sokáig szükség lesz. Soros a következő években évi egy millió emberről beszélt, ami Kósa Lajos szerint családostul valójában öt millió. Azt is felvetette, hogy 4,5 millió forintot kellene költeni a menekültekre fejenként, akár hitelből is, ami magasabb mint a magyar átlagbérek. Ebből látszik, hogy az illegális bevándorlás nem valami sorscsapás. Soros György Amerika felelősségét hárítaná Európára, ami ellen harcolni kell - fogalmazott. 

14:58
november 02, 2015
Vágólapra másolva!

Rogán Antal miniszterként válaszol

Ma kéféle álláspont létezik a menekültekről, az egyik a Soros György által is támogatott brüsszeli kvótarendszer, ami kötelező betelepítést jelent. Az az egymillió fős létszám, amiről Soros György beszél szinte pontosan megegyezik a németek által emlegetett idei bevándorlási hullám nagyságrendjével. Az MTA szerint a következő öt évben folytatódik a bevándorlás. A junkeri képlet egy szegednyi ember betelepítését jelentené, évi 13-15 000 főt, a következő öt évben. Ami Ausztriából nézve kapu kerítéssel, az Szlovéniából kerítés kapuval, hiába ravaszkodnak a szavakkal. 

A kötelező kvótarendszer nemcsak értelmetlen, de a visegrádi négyek szerint jogtalan is, ezért Magyarország az Európai Bírósághoz fordul. Ehhez szükség lesz az Országgyűlés és az emberek támogatására - fogalmazott Rogán Antal.  

15:03
november 02, 2015
Vágólapra másolva!

Kezdődik a költségvetési vita

Mégsem ma lesz a szavazás, a Költségvetési Tanács véleményének beérkezésére várunk - jelentette be Jakab István. Szűcs Lajos foglalja össze a törvényalkotási bizottságban elhangzottakat. Az MTVA kiadásainak megnövekedése miatt az adósságtörlesztés már gondot okozna. Az adósság elengedése nem emeli meg a költségvetési hiányt, ezért a kormány támogatja. Egy kormánypárti módosítás a Modern Városok Program költségvetését is megemelné 25 milliárd forinttal. 

15:10
november 02, 2015
Vágólapra másolva!

Mindennek van költségvetési kihatása

Az élet írja a költségvetést, de szerencsétlen olyan dolgok összekapcsolása, mint a menekültügy, a modern városok és az MTVA. Az MSZP már júliusban kezdeményezte a határőrizetben részt vevő intézmények célzott támogatását, de nem a rendkívüli kormányzati kiadások soron, mert nem szeretnék, ha az összegek végül sportlétesítmények támogatására mennének. A módosítást azonban arra hivatkozva nem támogatták a bizottságban, hogy így egyszerűbb a költségvetési sorok közti átcsoportosítás. A szocialisták szerint túl egyszerű. Az MSZP viszont nem tudja támogatni az MTVA adósságának elengedését. Az intézet az NMHH-val közösen több mint 700 milliárd forintot kapott, amiből elképzelhetetlen, hogy ne tudta volna kifizetni a 47,2 milliárdos tartozását - mondta Szakács László. Csak a kormány cinizmusa indokolja a két kérdés összekapcsolását. A szocialista képviselő a törvényalkotási bizottságban elhangzott kisebbségi véleményét ismertette.

15:14
november 02, 2015
Vágólapra másolva!

Modern városok

A BKV és a Városliget 62 milliárd forintot kapott a legutóbbi költségvetés módosításakor, az MSZP ennek tükrében támogatja a modern városoknak szánt további 25 milliárdot. Az arányokból egyértelműen kiderül a kormány prioritása: az MTVA kétszer annyi pénzt kap, mint a városok összesen. A kormánynak végtelen pénze van a propagandára, és összehasonlíthatatlanul kevesebb pénze van az öt legnagyobb városra Magyarországon, ami ellentmond a józan észnek - ismertette a törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményét Szakács László.

15:19
november 02, 2015
Vágólapra másolva!

Az államadósság része lesz

Hegedűs Lórántné a Jobbik kisebbségi véleményét ismerteti. Az NMHH tekintetében alapvető kérdésekre nincs válasz: nemcsak az intézmény tartalékra szánt pénzeinek az elköltéséről, de arról sem, hogy milyen módon történik ez az adósságátvállalás. Az államadósságot biztosan növelni fogja a 47 milliárdos tétel, vagyis az emberek állják ezt az adósságot is, miközben a székházvásárlásnak nincsenek felelősei. Két elszámolási biztost is elkoptatott a kérdés, a befolyt összegek pedig úgy tűnik offshore cégekhez jutottak. 

15:25
november 02, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor előre elköteleződött

Nincs garancia arra, hogy a menekültválság kezelésére szánt 60 milliárdot valóban a migrációra költik: ez legközelebb a 2015-ös költségvetés zárszámadásánál derül ki. A Jobbik azt is kifogásolta, hogy a modern városok programban a kormányfő már az előtt elköteleződött, hogy ennek meg lett volna a fedezete. Ebben az évben 11 várossal kötöttek szerződést, a fejlesztés célja, hogy Ausztriából átlépve ne látszódjon a különbség. Az életszínvonalbeli különbség viszont látszódni fog: nem biztos, hogy ilyen nagyvonalúnak kell lenni az egyik oldalon, amikor a bérek fejlesztésén meg rendkívül szűkmarkú a kormány. A TOP, VEKOP uniós források is a megyei városokat támogatják, ezért érthetetlen, hogy miért van szükség ezen felüli forrásokra, miközben a szakadék egyre nő a vidék és a városok között. Az erre vonatkozó ötsoros indoklás nem elég ahhoz, hogy megadjuk a kormánynak a bizalmat - mondta Hegedűs Lórántné.  

15:30
november 02, 2015
Vágólapra másolva!

Az eladósítás 2007-re nyúlik vissza

Szűcs Lajos szerint ismét az általános vita témái kerültek elő a felszólalásokban. A képviselő ezúttal a Fidesz frakció véleményét ismerteti. A 60 milliárd forintnyi rendkívüli kormányzati intézkedésekkel a kormánynak fillérre el kell majd számolnia. A 47 milliárd az éves költségvetésben és az államadósságban eddig is szerepelt, a mostani változtatás arra vonatkozik, hogy az adósság az MTVA-tól az Államadósság-kezelő Központhoz kerül. Az MTVA eladósítása 2007-re nyúlik vissza, amit a 2010-es kormányváltáskor váltott ki a kormány. A szerződés eredeti feltételei szerint a székház 40 évnyi bérlés után sem került volna a köztévé tulajdonába - emlékeztetett Szűcs Lajos. 

15:36
november 02, 2015
Vágólapra másolva!

MSZP: Az MTVA rosszul gazdálkodik

Varga László is azt kifogásolja, hogy három teljesen eltérő ügyet kezel egy törvénymódosítással a kormány, miközben az MSZP-nek a migráció kezelésére vonatkozó júliusi javaslatát nem vették napirendre. A rendkívüli kormányzati intézkedésekből a kormány ellenőrizetlenül költheti bármire, ami nem szerencsés. Az MSZP szerint példátlan az MTVA ilyen típusú és nagyságrendű finanszírozása, mint ahogy az is, hogy ehhez képest milyen mértékű elfogultság jellemzi a híreit. Ha ebből a hatalmas összegből nem tudta kifizetni az adósságát az azt jelenti, hogy rosszul gazdálkodik. Az MSZP azt sem látja tisztán, hogy a 25 milliárd forintos támogatás milyen módon, milyen programok között oszlik meg a városok között.

15:41
november 02, 2015
Vágólapra másolva!

Fontos politikai kérdések

Schmuck Erzsébet közölte: az LMP számára teljesen elfogadhatatlan a 47 milliárdos támogatás átvállalása. Nincs válasz arra, hogy az MTVA, a csökkenő nézőszámok mellett miért nem tudta tartani a 77 milliárdos évi költségvetését. Az LMP is célzott kereteket javasol leginkább a Bevándorlási Hivatalnak, az általános tartalék megemelése helyett. Látjuk a példát: A 100 milliárdos tartalékkeretet a kormány jórészt elherdálta, és most az Országgyűlés támogatását kéri a keret megemeléséhez. Az LMP nem ért egyet a Belügyminisztérium felülről nyitott költségvetésével sem: 10 milliárd forintból inkább a rendőrség állományát emelnék meg. Az LMP szerint igenis a költségvetési hiányt növelik a többletkiadások.

15:43
november 02, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: részletezze a milliárdokat!

Hogy ne az általános vitát ismételjük meg, két konkrét kérdést szeretnék feltenni önnek - reagált Hegedűs Lórántné Szűcs Lajos felszólalására. Miért pont 60 milliárd és pontosan mely városok részesülnek a 25 milliárdos Modern Városok Programból?

15:45
november 02, 2015
Vágólapra másolva!

Két hazugság között

Két hazugság közé betesznek egy vonzó falatot: ilyen a Modern Városok Program, hogy az ellenzék megszavazza a költségvetésmódosítást - értékelt Gúr Nándor.

15:51
november 02, 2015
Vágólapra másolva!

Tartalékfelhalmozás zajlik

Nincs válasz az MTVA 47 milliárdos adósságának átvállalására - véli Novák Előd. A Jobbik képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy az intézménynél páratlan méretű felhalmozás folyik, egyesek szerint azért, hogy egy esetleges kormányváltás után is a közmédia a Fidesz-KDNP hatása alatt maradjon. Mindez úgy, hogy nem történt elszámoltatás az MSZP-SZDSZ botrányos székházvásárlása miatt. Az MTVA annyi pénzt kap évente, mint amennyit a Quaestor 15 év alatt ellopott. Szintén elfogadhatatlan az MTVA teljesen átláthatatlan költségvetése - fogalmazott.

15:56
november 02, 2015
Vágólapra másolva!

Banai Péter Benő válaszol

Schmuck Erzsébet kivételével senkiben sem merült fel az, hogy vajon megalapozott-e ez a költségvetésmódosítás. Nagyobb növekedéssel és nagyobb adóbevételekkel számolunk, ezért megvan a fedezet a többletkiadásokra. Az államtitkár szerint a nyilvános határozatokból látszik, hogy a kormány nem elherdálta a tartalékalapot. Egyedül Magyarország lépett időben a migránskérdésben, az erre vonatkozó 60 milliárd részben visszapótolja az elköltött forrásokat. A jövőt senki sem látja előre, a hatvan milliárd egy becslés, mivel nem tudjuk, hogy a migránsok áradata milyen irányt vesz. A kormány ezért nem támogatta az MSZP célzott forrásokra vonatkozó javaslatát.

Banai Péter Benő Hegedűs Lórántnénak elmondta: a Modern Város Program részletei kormányrendeletekből megismerhetők, de arról személyesen is tájékozódhatnak a képviselők.

16:03
november 02, 2015
Vágólapra másolva!

Hol van a józan ész?

Hol van a józan ész? - kérdezte egy szocialista képviselő. Hát én is felteszem a kérdést, hol volt a józan ész, amikor a Médiaalap 550 millió euróért olyan szerződést kötött 40 évre, hogy az ingatlanok nem kerültek volna az MTVA tulajdonába. Ezt tárgyalta újra a kormány úgy, hogy 110 millió euróért az ingatlanok is az MTVA tulajdonában maradnak, ehhez viszont hitelt kellett felvenni. Az ügyben volt elszámoltatás, amelynek során a hűtlen kezelés gyanúja is felmerült.

Az MTVA bővítette szolgáltatásait: új sportcsatorna indult és az M1 hírcsatorna is megújult. Nem egyoldalú ügyletről van szó: az MTVA 30 ingatlant ajánlott fel az államnak cserébe. Az MTVA az állami költségvetés része, így az állam egészének költségvetése, de a hiánycél sem változik - reagált zárszavában Banai Péter Benő. 

16:25
november 02, 2015
Vágólapra másolva!

Mégis van szavazás

Az MSZ(M)P javaslatát leszavazta az Országgyűlés. Jakab István az ülésvezetés során szólta el magát. Az összegző módosító javaslatot 126 igen szavazat mellett négyen elutasították, ketten tartózkodtak, ami részben előrevetíti a zárószavazást. A zárószavazásra a Költségvetési Tanács véleményének tükrében várhatóan holnap vagy jövő hétfőn kerül sor. 

Megkezdődtek az interpellációk. Mi búcsúzunk. Köszönjük a figyelmet!