Vágólapra másolva!
Az ellenzék fogadkozott, az Országgyűlés mégis megszavazta Rogán Antal minisztériumát. Szintén meglett a kellő szavazat a 2015-ös költségvetés azon módosításához, amely egyetlen döntéssel 60 milliárd forintot különített el a migránsválság kezelésére és átvállalta  a Médiaszolgáltatás-támogató Alap 47 milliárd forintos adósságát. Követtük az ülést.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
13:12
október 12, 2015
Vágólapra másolva!

Göncz Árpádra emlékeznek

Megérkezett Kövér László. Október hatodikán az aradi vértanúk napján új jelentést nyert a hősök tiszteletére félárbócra eresztett zászló. Ezen a napon halt meg Göncz Árpád. Az Országgyűlés elnöke Göncz Árpád volt köztársasági elnökre emlékezik. Göncz Árpádra akkor is tisztelettel gondolnánk, ha csak írói munkásságát méltatnánk, de politikusként is tisztelettel és szeretettel emlékszik rá mindenki. A képviselők felálltak.

13:15
október 12, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: "Mentsük, ami menthető?"

Sallai R. Benedek a földeladásokra utal. Felelőtlen, részrehajló módon a kormány gyorsan szeretné lezavarni a földeladásokat. Lázár János elmondta a valódi okot: úgyis ellopnák. Az LMP szerint tiszteletre méltó, hogy Lázár János kimondta azt, amit mindenki gondol. Ugyanakkor elkeserítő, hogy 25 éve semmi sem változott. 

13:18
október 12, 2015
Vágólapra másolva!

A kormányzást is minősíti

Aggasztó ez a mentalitás, mert a kormány elismeri a felelősségét ezekben a lopásokban. Úgy tűnik a korrupcióra nincs válasza a kormánynak, mert a kormány maga a korrupció. A döntéssel viszont egy olyan eszközt veszít el, ami a vidéki élet megtartásának egy eszköze lehetne. Szabad-e bebetonozni a nagybirtokosokat ezzel a pályázati rendszerrel? - kérdezi Sallai R. Benedek.

13:23
október 12, 2015
Vágólapra másolva!

A magyar gazdáknál nincs jó helyen a föld?

Azt akarja mondani, hogy a magyar gazdáknál nincs jó helyen a föld? - kérdezett vissza Bitay Márton Örs. Az 51 000 helyrajzi számból 41 000 tíz hektár alatti szántó - közölte. Nyilvános licit lesz. Az államtitkár szerint fordítva kellene zajlania ennek a beszélgetésnek, ellenzéki képviselőtől furcsa, hogy akadályoz egy nyilvános licitet. Ezeket a földeket most is a gazdák használják. Nem világos, hogy ebben a kérdésben ön milyen korrupcióról beszél. Az igény magas: több mint 7000 vásárlási kérelem érkezett az elmúlt időben a Nemzeti Földalaphoz, többek között ön is hasonló igénnyel lépett fel. A helyi családi gazdáknál jobb helyen van a föld, mint külföldieknél - fogalmazott.

13:29
október 12, 2015
Vágólapra másolva!

A jövőt elégető politika

Tóbiás József, az MSZP elnöke személy szerint is megemlékezett Göncz Árpádról. Majd a dolgozói szegénység miatt elkerülhetetlenné vált fizetésemelés kérdésére tért át. A probléma 700 000 embert érint az MSZP szerint. A felsőoktatásban 2016-tól a kormány is emelni kíván, Lázár János pedig a közszféra fizetésének emelésére tett újabb ígéretet. A kormány csepegtet, de nem kíván átfogó megoldást adni. Az állami szférában 100 000 forint az átlagfizetés, ami csaknem ugyanekkora összeggel marad le az átlagfizetésektől. 

13:36
október 12, 2015
Vágólapra másolva!

Kormányon másként cselekedett az MSZP

A mostanihoz hasonló kiállást 2008-ban vártak volna el az emberek a szocialistáktól, amikor kormányon voltak - reagált Rétvári Bence. Az MSZP kormányon évente alig 3000 forinttal emelte a minimálbért, miközben az Orbán-kormány ennek több mint duplájával. Az államtitkár megköszönte, hogy az MSZP végre elismeri, a kormánynak van pénze fizetésemelésekre. Ha a Fidesz-KDNP-nek jobban sikerült a gazdaság helyretétele, akkor higgye el, hogy a béremelésben is jobban teljesít majd: a pedagógusbérek, az egészségügyi dolgozók béremelése már megtörtént, a szociális szférában ágazati pótlékot adtunk. Látjuk az MSZP izzadságszagú erőfeszítéseit, de a választókkal együtt nem tudjuk felejteni a párt múltját - zárta viszonválaszát Rétvári Bence.

13:45
október 12, 2015
Vágólapra másolva!

Elkészült a horvát határzár

Szászfalvi László (KDNP) jelent a somogyi magyar-horvát határról. Emberfeletti polgári és civil összefogásról beszél, amelynek köszönhetően a barcsi és zákányi emberek végre biztonságban érezhetik magukat. A képviselő köszönetet mondott a kormánynak is, és felháborítónak nevezte, hogy Soros-pénzekből Budapestről kritizálják a helyi erőfeszítéseket. 

Kontrát Károly is mindenkinek köszönetet mondott. Tegnap éjfélre már 357 000-re nőtt az illegális bevándorlók száma, ebből a horvát határon 150 000 fő érkezett. 176 000 menedékkérelmet nyújtottak be. A szerb határzár sikeres volt: ott már csak 38 határsértés történt. A visegrádi négyek egyöntetűen támogatják a határok védelmét, és együttműködnek a déli határvédelemben.  

13:51
október 12, 2015
Vágólapra másolva!

Kósa Lajos: Példátlan együttműködés

Kósa Lajos a Fidesz-frakció nevében külön köszönetet mondott Göncz Árpádnak a rendszerváltásban tett erőfeszítéseiért. Majd ő is a visegrádi négyek együttműködését méltatta. A magyar-schengeni határok közös védelmében példátlan katonai együttműködés van kialakulóban - mondta. A Balatonfüreden tartott államfői találkozón Horvátország is jelen volt, és elismerte, hogy készületlenül érte az országot a migráció. Horvátország rövid időn belül a menekültek átengedéséről áttért a teljes határzár elrendeléséig. Magyarországon ez nem fordult elő: mi csak a zöldhatárt zártuk le - emlékeztetett Kósa Lajos. 

13:57
október 12, 2015
Vágólapra másolva!

Első közös katonai fellépés

Menekültkérdésbe bújtatott civilizációs válság alakult ki. A kormány örömmel látja, hogy a visegrádi országok egyetértenek a helyzet felismerésében, és együttműködnek a határ védelmében - mondta Magyar Levente államtitkár. Örömmel nyugtázzák, hogy Horvátországban nem egységes az ellenszenv Magyarországgal szemben, és remélik, hogy a választások után lenyugszanak a kedélyek. A kormány szorgalmazta az Európai Uniónál, hogy nagyságrendekkel többet költsön a menekültek helybeni ellátására, és proaktív lépéseket szorgalmaz annak érdekében, hogy a válság ne Európa határain belül jelentkezzen.

14:03
október 12, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: Nincs érdemi érv a földeladásokra

A Fidesznek nincs felhatalmazása a földek privatizációjára, hiszen a Nemzeti Vidékstratégiában még az állami területek növelése mellett álltak ki, ezért nem merte szavazásra bocsátani az Országgyűlésben a javaslatot. A Jobbik szerint nem érv a privatizációra, hogy a Fidesz az elmúlt 25 évben a szocialistákkal közösen lopta szét az állami vagyont. Nem független, hanem a parlamentben jelen lévő szervezetek szorgalmazzák a földeladást - utalt a Magoszra és a Nemzeti Agrárkamarára Magyar Zoltán. Hazugság, hogy a külföldiek miatt kell eladni a földeket, a kormány, ha akarja, meg tudja akadályozni a külföldi földvásárlást. Mindenki tudja, hogy a jelenlegi bérlőké és nem a családi vállalkozóké lesz a föld, valójában egy Fidesz-hű földbirtokos osztály kialakítása a cél. Hogy lesz így pénz a demográfiai földprogramokra, a vidék felemelésére? A Jobbik attól tart, hogy az erdőgazdálkodások lesznek a következő célpontok, ami végképp gyarmati sorba sodorná az országot. 

14:09
október 12, 2015
Vágólapra másolva!

Bitay Márton Örs: Volt vita a Parlamentben

A Jobbik a földforgalmi törvényt is támadta, fizikailag is megpróbálta megakadályozni, de nem váltak valóra a félelmei. Az állami termőföld magántulajdonba adására vonatkozó törvényről volt vita az Országgyűlésben, a törvényt a Jobbik meg is szavazta. Kérem, ne kockáztassa meg azt, hogy Brüsszel a földforgalmi törvény megtámadásával fölszabadítsa a földeket a külföldiek előtt. Bitay Márton Örs cáfolta Magyar Zoltán állítását, hogy jogi személyek részt vehetnek a liciten. 

14:14
október 12, 2015
Vágólapra másolva!

Kezdődik a vita Rogán minisztériumáról

Elsőként Vas Imre ismerteti a törvényalkotási bizottság többségi álláspontját. 23-an támogatták, heten ellenezték a módosító javaslatokat. Rogán Antal miniszteri rangban irányítja a Kabinetirodát, és eggyel több államtitkárt is kineveznek az élére. A rendszerváltás óta gyakorlat, hogy az ellenzék támogatja a kormány hasonló, szervezeti átalakításra irányuló kezdeményezéseit - mondta Vas Imre.

14:17
október 12, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: Csak a Fidesz

A Jobbik és az MSZP is állított kisebbségi előadót. Szilágyi György (Jobbik) szerint valóban támogatni kellene a kormánystruktúra átalakítását, de Magyarországon régóta nem normálisan mennek a dolgok. Orbán Viktor annak idején olcsó államot ígért, a mostani változtatás szembemegy ezzel az ígérettel: azt kizárólag a Fideszen belüli csatározás indokolja. A Jobbik fő szlogenje, hogy "csak a nemzet": ennek nevében pedig nem tudja támogatni a szervezetátalakítást, mert az nem javít az ország helyzetén.

14:22
október 12, 2015
Vágólapra másolva!

Az MSZP sem támogatja

A Fidesznek egyetlen dolog fontos: hogy marakodjon a koncon. Ez a minisztérium nem foglalkozik semmivel Orbán Viktor személyes jólétén kívül, ilyen bizottság pedig a jelenlegi Országgyűlésben nincsen, ezért nehéz volt eldönteni, hogy melyik bizottság tárgyalja a javaslatot. Mindeközben az oktatást, az egészségügyet egyetlen minisztériumba szuszakolták. De az egyoldalas javaslatot sem tudták úgy megfogalmazni, hogy abban ne legyen szarvashiba: a miniszter és a három államtitkár mellé ezért most kineveznek egy negyediket, így biztos olcsó lesz az állampolgároknak - fogalmazott Harangozó Tamás. 

14:26
október 12, 2015
Vágólapra másolva!

Még mindig nem tudjuk, mennyiből

Hegedűs Lórántné elszomorítónak nevezte, hogy Rogán Antal kiment a teremből, amikor az ő minisztériumáról van szó. A mai napon két költségvetési törvény módosításáról szavaz az Országgyűlés, de egyikből sem derül ki, hogy mennyiből gazdálkodik majd Rogán Antal. A Jobbik továbbra is hiányolja a 2016-os költségvetés módosítását, e nélkül ugyanis csak négy hónapra állhat fel a propagandaminisztérium. A környezetvédelem, az építésügy számára is elkelne egy hasonló minisztérium az oktatásról és az egészségügyről nem is beszélve. A Jobbik Rogán Antal személyével sem ért egyet, mert számos botrány fűződik a nevéhez. 

14:30
október 12, 2015
Vágólapra másolva!

Leszavazták a Jobbik módosítóját

A Jobbik azt szerette volna, hogy Rogán Antal miniszterként egyedül vezesse a Kabinetirodát. Attól is tartanak, hogy a letelepedési kötvények ellenőrzése is a jövőben a Kabinetirodához kerül, hiszen annak idején azért került a gazdasági bizottsághoz, mert a bizottság elnöke Rogán Antal volt. Szilágyi György elutasította azt a kormányzati álláspontot, hogy az ellenzék nem nyújthat be módosítót a javaslathoz.

14:35
október 12, 2015
Vágólapra másolva!

MSZP: Kicsit drága ajándék

A szocialisták kicsit drága ajándéknak tartják a Rogán Antal számára kialakított tárcát. Bárándy Gergely szerint Orbán Viktor Rogán Antal hűségét értékeli ezzel. Az MSZP támogatja a Jobbik módosítóját, és azt javasolja, hogy tárca nélküli miniszterként Rogán Antal egyedül irányítsa az irodát, egy tárca nélküli miniszteri pozíció ugyanis jóval kevesebbe kerülne. A szocialisták támogatni szokták a struktúraátalakításokat, de jelen esetben nem ez, hanem Rogán Antal hűsége áll a háttérben, ezt pedig az ellenzéknek kötelessége megakadályozni.

14:37
október 12, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: Hová tűnt Rogán Antal?

Rogán Antalnak 17 perce lenne felszólalni, még sincs jelen, de várhatóan a szavazásra visszajön, és megszavazza magának a minisztériumot - tette szóvá ezúttal Szilágyi György, aki szerint arcpirító ez az arrogancia. 

14:44
október 12, 2015
Vágólapra másolva!

Ne az adófizetők pénzéből

Az MSZP-s Gúr Nándor is arrogánsnak nevezte a javaslatot. 

A függetlenként felszólaló Szabó Szabolcs szerint természetesen a kormánynak joga van módosítani a kormánystruktúrán, az ellenzéknek viszont joga van ezt kritizálni. Annak költségét viszont, hogy két kormánypárti politikus nem tud együtt dolgozni, nem az adófizetők pénzéből kellene állni: üljenek le, és egy kávé mellett beszéljék meg, javasolta, de az Együtt ezt biztosan nem tudja támogatni.

14:47
október 12, 2015
Vágólapra másolva!

A hatékony kormányzás indokolja

Kovács Zoltán államtitkár a hatékony kormányzással indokolta a módosítást. Közölte: egy kormány teljesítménye nem függ össze azzal, hogy van-e egy ágazatnak minisztériuma, vagy sem. Példaként Horváth Ágnes egészségügyi minisztériumát hozta fel, ami egyértelmű kudarc volt, mert bezárta az OPNI-t.

14:51
október 12, 2015
Vágólapra másolva!

A kormány belső ügye

A költségvetési bizottság nem állított előadót. Witzmann Mihály (Fidesz) szerint az udvariasságba nem fér bele az, hogy az ellenzék megkérdőjelezze a kormányzati struktúrát. Korábban minden kormánynak volt sajtóirodája, a mostani minisztérium létrehozása csak egy technikai változtatás. A felmerülő források biztosítását a kormány saját hatáskörben rendezi, a módosítást nem célszerű napi politikai csatározások kérdésévé tenni. 

14:58
október 12, 2015
Vágólapra másolva!

MSZP: Előbb-utóbb úgyis kiderül

A szocialisták szerint az új minisztérium költségvetését illett volna a Ház elé hozni, azt úgysem lehet sokáig titkolni. Előbb-utóbb kiderül, mint ahogy az is, hogy valójában pártpolitikai kérdésre fordítják-e a forrásokat. Azok után, hogy a kormány micsoda plakátkampányt zúdított az országra, érthető az ellenzék bizalmatlansága - fogalmazott Gúr Nándor.

15:05
október 12, 2015
Vágólapra másolva!

Tiszavirág minisztérium

Nem elég az átcsoportosítás - mondta el újra Hegedűs Lórántné (Jobbik), hiszen ilyen költségvetési sor nem létezett eddig a költségvetésben. Ha komolyan gondolják, akkor az Országgyűlés és a nyilvánosság elé mernék hozni az új minisztérium költségvetését. A Jobbik szerint Rogán Antal azért nem volt jelen sem az általános, sem a mostani, részletes vitán, mert nem tudná megvédeni magát, se az ellenzéki támadásokkal, se az OLAF-vádakkal szemben. Mindez bizonyítja, hogy Rogán Antal felelőtlenül, korrupt módon gazdálkodott az adófizetők pénzével belvárosi polgármesterként, a letelepedési kötvények ügyében, de Andy Vajna kaszinóival kapcsolatban is.

15:08
október 12, 2015
Vágólapra másolva!

"A vagyonnyilatkozatát sem tudta kitölteni"

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) Rogán Antal vagyonnyilatkozatát is szóvá tette, ami több ponton hibásnak bizonyult: hogy sikerüljön legközelebb kitöltenie, most létrehoznak egy minisztériumot.

Varju László (független) szerint hazugsággyár lesz a propagandaminisztérium, ezért a Demokratikus Koalíció sem támogatja.

15:13
október 12, 2015
Vágólapra másolva!

L. Simon László: Méltatlan vita volt

Az elhangzott durva személyeskedések sértik az Országgyűlés tekintélyét. Nem az a kérdés, hogy önök alkalmasnak tartják-e Rogán Antalt, hanem az, hogy létrejöjjön-e egy új minisztérium. L. Simon László visszautasította Hegedűs Lórántné szavait. Mint mondta, a miniszterelnöknek joga van eldönteni, hogy kivel kíván együtt dolgozni, erről nem szól a szavazás. 

A szocialista Bangónét arra emlékeztette, hogy az MSZP milyen nagyvonalúan bánt Simon Gábor vagyonnyilatkozatával. 

Varju Lászlót pedig felszólította, hogy szégyellje magát, amiért Goebbelshez hasonlította az új minisztériumot: ehhez hasonló még nem hangzott el az ülésteremben, főleg nem egy olyan párttól, amelyik az agitprop emlőin nevelkedett. 

15:20
október 12, 2015
Vágólapra másolva!

Ügyvédekről szóló törvény

Házszabálytól eltéréssel vitatják meg azt az ötpárti javaslatot, amely az ügyvédekről szóló törvényt módosítja. Völner Pál (Fidesz) ügyrendi felszólalásban kérte, hogy az ötpárti javaslatot Bárándy Gergely (MSZP) terjeszthesse elő. Ex lex állapot alakult ki, azok után, hogy jogerős ítélet törvényen kívül helyezte a Budapesti Ügyvédi Kamara tisztújítását - ismertette a javaslat hátterét a szocialista képviselő. Az átmeneti időszakban a Kamara által kinevezett tisztségviselők irányítják a testületet, így a testület függetlensége egyetlen pillanatig sem sérül. Az Országos Ügyvédi Kamara támogatta az előterjesztést - tudtuk meg.

15:29
október 12, 2015
Vágólapra másolva!

Ilyen még nem fordult elő

Az Igazságügyi Minisztérium felügyeleti jogkörében köteles a kamarát tájékoztatni a jogszabálysértésekről, a kamarai autonómia miatt azonban nem jogosult összehívni a testületet - mondta el Vízkelety Mariann államtitkár. A hatályos jog ilyen esetekre eddig nem nyújtott megoldást. A mostani módosítás a Magyar Ügyvédi Kamarát hatalmazza fel a tisztségviselők kinevezésére, és a jövőben, bizonyos esetekben más területi kamarák is eljárhatnak az alapvető működés biztosítása érdekében, hiszen a kamarák közfeladatokat is ellátnak.  

A törvényalkotási bizottságban mind a 32 képviselő egyhangúlag támogatta a törvénymódosítást - mondta el Tuszon Bence.

15:36
október 12, 2015
Vágólapra másolva!

Minden párt támogatja

A módosítást dr. Bárándy Gergely (MSZP), dr. Lukács László (Jobbik), dr. Schmuck Erzsébet (LMP), dr. Völner Pál (Fidesz), dr. Vejkey Imre (KDNP) képviselők közösen nyújtották be, és valamennyien támogatják. A rend a bizalmi állapot visszaállítását is szolgálja - mondta Lukács László, aki a jövőben átfogó törvénymódosítást remél valamennyi területi kamara bevonásával.

15:41
október 12, 2015
Vágólapra másolva!

Szakmai megoldás született

Sikerült egy olyan megoldást találni, amikor nem a miniszter, és nem is a bíróság dönt, a kamarai autonómia megmarad, és gyors válasz születik egy a mindennapi működést gátló élethelyzetre - fogalmazott zárszszavában a fideszes Völner Pál, aki megköszönte a pártok támogatását. Felszólalását követően Lezsák Sándor ülésvezető elnök egy óra szünetet rendelt el, így búcsúzunk. Köszönjük a figyelmet!