Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Lázár: Irritáló volt Colleen Bell viselkedése

Események

A hétvégi Budapest Pride, az Origón kiújult Lázár–Tarlós-háború újabb csatái, valamint visszatérő témaként a menekültkérdés is minden bizonnyal szóba kerül a mai Kormányinfón. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter 16. alkalommal áll ki, hogy a
Lázár János
Vágólapra másolva!
Huszonnyolcadik alkalommal tartott Kormányinfót Lázár János, ezúttal viszont nem Giró-Szász Andrással állt ki a sajtó elé, hanem Kovács Zoltán kormányszóvivővel. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a legtöbb kérdést Colleen Bell amerikai nagykövet kemény bírálatával kapcsolatban kapta, de szó esett a személyes konfliktusairól és Liget-projektről is. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés
10:19
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Giró-Szász-mentes lesz a 28. Kormányinfó

Giró-Szász András október elején mondott le a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár posztjáról, de a mai az első Kormányinfó, amelyet nélküle tartanak. Helyére Kovács Zoltán kormányszóvivő került.

Giró-Szász András és Lázár János Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
11:45
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Lesz költözés, vagy sem?

Az Origo több kérdésre is választ vár a Miniszterelnökséget vezető minisztertől. Tudni szeretnénk, hogy a korábbi terveknek megfelelően vidékre költözik-e a honvédelmi, illetve földművelésügyi minisztérium, vagy sem. Értesüléseink szerint Budapesten marad a két tárca.

A Földművelésügyi Minisztériumot Debrecenbe költöztetnék Forrás: MTI/Jászai Csaba
11:53
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Összeveszett Orbán Viktorral?

Választ várunk arra is, igaz-e a hír, hogy a politikus kegyvesztetté vált a miniszterelnöknél. Kíváncsiak vagyunk, hogy erre a szokásos lázári mosoly lesz-e a válasz.

Forrás: Origo
12:07
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Colleen Bell keményen bírálta a kormányt

Colleen Bell amerikai nagykövet szerdai előadásában keményen kiosztotta a magyar kormányt, szerinte ugyanis nem megfelelő a magyarországi civil szervezetek és a média helyzete. Úgy vélte, a korrupció mértéke is elfogadhatatlan. Politikai botrány lesz Magyarország és USA között?

Colleen Bell amerikai nagykövet Fotó: Polyák Attila - Origo
12:09
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Kormányinfó

Ma csak másfél óráig tart a Kormányinfó, mert Lázár Jánosnak külföldre kell utaznia - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő. 

12:13
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Jól lobbiztak a multik

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy Magyarországot elmarasztalta az Európai Bizottság az élelmiszer-biztonsági rendszer miatt. Szerettük volna, ha a nagy áruházláncok nagyobb szerepet vállalnak a rendszerben, de az EB megvédte a multikat - fogalmazott, hozzátéve, hogy ezek a cégek igen jól lobbiztak. A kormány megvizsgálja, hogy a nagy multinacionális cégek hogyan tudnának több embert foglalkoztatni, mert ezeknek a vállalatoknak több terhet kell vállalniuk. Új dohányipari adóról is beszélt a miniszter, szerinte ugyanis így lehet csökkenteni a dohányzók számát.

12:15
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Létrejön a Makovecz Imre Intézet

A kormány úgy döntött, hogy Makovecz Imre szellemi hagyatékát vizsgáló és gondozó intézetet hoznak létre, a meglévő Makovecz-épületeket felújítják, a félkész műveket pedig befejezik. 

12:19
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Elégedetlen az EU menekültpolitikájával

A menekültválsággal kapcsolatban megismételte a miniszter, hogy sikeres volt a határzár felhúzása. Szerinte az Európai Unió semmilyen értelmes választ nem tudott adni a problémára, pedig az utánpótlás végeláthatatlan. Nem fogadunk be és nem engedünk be egyetlen menekültet sem, mert az ellentmondana a schengeni szerződésnek - jelentette ki Lázár János, aki szerint "illegális bevándorlókra, gazdasági bevándorlókra" nincs szüksége a magyar gazdaságnak. "Azt reméljük, hogy decemberre az Országgyűlés felhatalmazást ad nekünk, hogy a kvótarendszer miatt az Európai Bírósághoz forduljunk" - tette hozzá. 

12:23
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Válaszolt az amerikai nagykövetnek

Nagyra becsült amerikai nagykövet asszonynak nevezte Colleen Bellt, aki tegnap komoly kritikát fogalmazott meg Magyarországgal szemben. Lázár János azt mondta, hogy még az Egyesült Államok kérésére sem engedik át a menekülteket, mert Magyarország nem az Amerikai Egyesült Államokhoz tartozik. "Az egyetlen szervezet, akivel egyeztetünk, az az Európai Unió" - szögezte le, majd hozzátette, hogy "köszönik szépen" az amerikai tanácsokat, de nincs rá szükségük. A többi kritikáról szólva úgy fogalmazott, hogy folyamatosan részt vesznek az európai párbeszédben, és konstruktívan viszonyulnak a kritikákhoz, de Magyarországnak meg kell őriznie a szuverenitását. Pakssal kapcsolatban megjegyezte, hogy minden olyan dokumentumot nyilvánosságra hoznak, amelyet az USA-ban is nyilvánosságra hoznak az atomerőművek építése során. 

12:26
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Kerítés kapukkal

Mindent megtesznek az osztrákok, hogy ne kelljen kerítésnek nevezniük a határukra tervezett kerítést, de az mégiscsak egy kerítés lesz - fogalmazott Lázár János, aki szerint egyértelműen kijelenthető, hogy a határzár megoldást jelentett. "Nem fogjuk az osztrákokat olyan kritikákkal illetni, hogy ez az emberi jogok lábbal tiprása" - szögezte le.

12:30
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Jönnek a nyílt árverések

Az összes földterület 20 százalékát érinti a privatizáció - mondta Lázár János, aki szerint azoknak adják a magyar földet, akik tényleg dolgoznak rajta. Azt kéri az ellenzéktől, hogy kövessék a november 16-tól esedékes árveréseket, azok ugyanis nyílt körülmények között zajlanak majd. Próbáljanak a földművesekkel beszélni, győzzék meg őket, hogy nincs szükség eladásra - tette hozzá. Az árról szólva kifejtette, hogy a díjak kialakítása jól sikerült, szó sincs arról, hogy olcsón adnák el a földeket. Átlagosan 50 ezer forintot kérnek egy aranykorona földért. 

12:35
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Mintagazdaságokat hoz létre a kormány

A kormány mintagazdaságokat is létrehozna, az ezekhez rendelt földeket nem adnák el, és nem adnák bérbe sem. Kétfajta mintagazdaság jönne létre, az egyik a méneseknek (például bábolnai, mezőhegyesi), valamint  olyan integrált helyeknek, ahol a tenyésztés és a feldolgozás is egy helyen történik. A hitelről szólva Lázár János elmondta, hogy 10-20 százalékos önrésszel és 2 százalék alatti kamattal kell majd számolniuk a gazdáknak. Összesen 8 dokumentumot kell beszerezni az árveréseken való részvételhez, ezek bizonyítják például a helyben lakást, valamint a gazdálkodó életvitelt is. 

12:38
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Harmincszázalékos béremelés

Tízmilliárd forint értékben csökkennek a bürokratikus díjak. Több papírt ingyenesen lehet kérni: a felvételi papírokat, a jogosítványt, a diákigazolványokat, az építési engedélyeket 160 négyzetméterig, a lakhatási engedélyeket 160 négyzetméterig, a vállalkozások számára az adóigazolást, valamint az egyéni vállalkozás indításához szükséges papírt. Lázár János azt is bejelentette, hogy a területi közigazgatásban dolgozóknál 30 százalékos béremelésre tesz javaslatot. 

12:42
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Demjánnal tárgyal a vállalkozásokról

Majdnem 9000 milliárd forintot hívott le Magyarország az Európai Uniótól - jelentette ki Lázár János, aki Demján Sándorral tárgyal a kis- és középvállalkozások bürokráciájáról. Sikerként értékelte a miniszter, hogy a rendszerváltás óta nem dolgoztak annyian, mint most, valamint hogy a munkanélküliségi ráta 10 éve nem volt ilyen alacsony. 

12:43
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Az újságíróktól kért segítséget

A bürokráciacsökkentés érdekében a hivatalos papírok nyelvezetén is változtatna Lázár János, aki ehhez az újságírók segítségét kérte. 

12:49
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Lesz Liget 2 is

A Liget-projekttel kapcsolatban elmondta, hogy már nagyon várja az építkezést, mert annyit beszéltek róla, hogy már-már háttérbe szorultak a konkrétumok. "A Ligetben elsősorban ligetet szeretnénk" - fogalmazott Lázár, aki szerint a zöldterületre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Ennek érdekében ötletpályázatot kell kiírnia Baán Lászlónak, Orbán Viktor pedig kifejezetten türelmetlenül várja az eredményeket - mondta Lázár. A Néprajzi Múzeum kiköltözik a Ligetből, a projektnek pedig része lesz a meglévő helyek felújítása is. Lesz Liget 2 is, ami a Miniszterelnökséghez tartozik majd, és a Nyugati pályaudvar és a Városliget közötti rész rehabilitációjáról szólna. Első körben a pályaudvar környékét hoznák létre, majd Finta József tervei alapján a nem használt vasúti részeket parkosítanák. Hogy lehetne egymillió fát ültetni a MÁV által nem használt területeken? - vetette fel a MÁV vezetőjének Lázár.

12:52
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Csontváry-múzeumot hoznának létre

"Csontváry mester 1918-ra, az első világháború vége felé megálmodott egy múzeumot a hadiárvák megsegítésére" - emlékeztetett Lázár János. Erre hat képet ajánlott fel, sőt egy boríték hátuljára felskiccelte azt is, hogy hogyan nézzen ki a múzeum. A kormány úgy döntött, hogy ötletpályázatot írnak ki ezzel kapcsolatban, elképzelhető, hogy ennek a múzeumnak is a Ligetben lesz a helye.

12:56
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Olcsó áram és olcsó gáz

Olcsó áram és olcsó gáz - ez a kormány célja Lázár János szerint, aki úgy véli, rezsicsökkentés-ellenes politikát folytat Brüsszel. Hamarosan - az EKSZ révén - minden magyar háztartásban az állam adja majd az energiát. "Vissza kell szerezni az energiaszolgáltatókat, az egyetemes szolgáltatókat, az elosztókat, valamint a gáztározókat, Paksot pedig soha nem szabad eladni" - fogalmazott. Paks 2 esetében az Origo müncheni tudósítására hivatkozott, szerinte jól sikerült az előadás. 

13:07
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Hagyjanak dolgozni!

Az amerikai nagykövet azt mondta, hogy rendszerszintű korrupció van Magyarországon, mi lehet ennek hátterében? - kérdezték a minisztertől. Lázár szerint ezt a nagykövet asszonytól kell megkérdezni, ugyanis konkrét bizonyítékok nélkül beszélt. Az Orbán–Lázár-viszonyról szólva azt mondta, hogy nem néz szappanoperákat, ugyanis olyan volumenű munkákkal foglalkozik, amelyek lekötik az energiáit. "Nincs arra időm, hogy párton belüli lökdösődéssel törődjek, ehhez sem kedvem, sem időm nincs. Jó lenne, ha leállnának, és hagynának dolgozni, ez a fideszes politikus érdeke is" - fogalmazott. 

13:11
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Ezért vesztették el a szocialisták a választásokat

A vasárnapi zárvatartásról szóló népszavazásról is kérdezték Lázárt, miszerint nem furcsa, hogy nem sikerült egyetlen érvényes népszavazási beadványt sem benyújtani? A miniszter szerint a szocialisták ezért vesztették el a választásokat: "mit csináljunk, írjuk meg helyettük? Isten ments, hogy korrepetáljuk őket!" Lázár szerint nincs gond a népszavazási rendszerrel. 

13:14
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Nem érzi bizonytalannak a helyét

Lázár János szerint teljesen alaptalanok a sajtóban megjelent állítások, amelyek szerint a kormányon belül megingott a helye. "Nem olvasom, nem tudom kommentálni ezeket" - tette hozzá. 

13:16
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Több konkrétumot akar Lázár

Bizonyos döntéseket nem ismerhet meg a nyilvánosság - mondta Colleen Bell szerdai előadásában, de Lázár János ezt sem akarta érdemben kommentálni, mert - mint fogalmazott - ezek a megállapítások nélkülözik a konkrétumokat. Kovács Zoltán szerint a nagykövet által felvetett kérdéseket már lezárták. 

13:20
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Irritáló volt szerinte Colleen Bell

Lázár János azt is leszögezte, hogy Magyarország nem lesz sem Oroszország, sem az EU, sem az Egyesült Államok gyarmata. "Nekem, mint magyar állampolgárnak, kifejezetten irritáló, hogy idejön egy amerikai állampolgár, és beleszól az életünkbe. Mi ezt jól viseljük, mert a magyar nagyvonalú nép, de az USA-nak látnia kellene, hogy mennyire sértő a nagykövet kijelentése a magyar embereknek. Nem nekünk, hanem a magyar embereknek" - fogalmazott Lázár János. 

13:21
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Jól döntöttek, amikor megvették a Divatcsarnokot

Az MFB nem mondott le a Divatcsarnok elővásárlási jogáról, Lázár szerint ez egy jó döntés volt. Ha nem így tettek volna, akkor az lett volna a baj - tette hozzá. 

13:28
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Szennyezett vizet hoztak Lázárnak

Illatos úttal kapcsolatban is elhangzott egy kérdés, az egyik újságíró hozott egy flaska, környéki kútból származó vizet. Azt kérdezték, hogy egyetért-e az állami beavatkozás szükségességével, valamint az egészséges élethez való joggal. Lázár János a válaszában elmondta, hogy a szennyező anyagok elszállításáról már döntött a kormány, és biztosította az ehhez szükséges összeget is. Szerinte sok érintett cég inkább csődbe ment annak érdekében, hogy ne kelljen részt vállalniuk a kármentésből. Márpedig a terület egy része magántulajdonban van, és ez nehezíti a munkát.  

13:33
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Fejlesztésre használható az OTP-pénz

Az OTP-csomag eladásával kapcsolatban Lázár János kijelentette, hogy a tranzakció nem befolyásolja majd azt a kormányzati célt, miszerint a bankok legalább felének magyar kézben kell lennie. A befolyt pénzt csak fejlesztésre lehet használni, működési kiadásokra nem. Ezt az összeget holt vagyonnak tekintjük, most életre keltjük - mondta.  

13:35
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Nem emelik a nyugdíjkorhatárt

A nyugdíjkorhatár növelése nem szerepel a kormányzati tervek között - szögezte le Lázár János, aki szerint a demográfiai problémát nem oldhatja meg a bevándorlás.

13:37
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Budapest dönt az új kórházról

A budapestieknek kell eldönteniük, hogy hol épüljön meg az új fővárosi kórház, ebbe a kormány egészen biztosan nem szól majd bele - mondta Lázár János. 

13:42
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán megmondta, hogy sok balhé lesz

"Ha van hibám, akkor az, hogy a beszéd mellett a cselekvésre helyezem a hangsúlyt" - mondta Lázár, aki szerint nem személyes, hanem szakmai a konfliktusa Tarlós Istvánnal vagy bármelyik más politikustársával. "Ezért rakott ide a miniszterelnök, elmondta, hogy mi a feladatom, és ebből mennyi balhé lesz. Amikor a NAV azt mondja, kicsi változás is elég, mi azt mondjuk, sokkal nagyobb kell" - fogalmazott Lázár. Az áruházláncok kötelező foglalkoztatottságnövelése ellentmondhat az uniós jognak, Lázár János szerint viszont mindenképpen változtatni kell a szektor szerkezetén. A mostani hasznot ugyanis kiviszik a multik, így más módon kell a közteherviselésbe bevonni őket. 

13:44
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Kiváló a kapcsolat az USA-val

Új dohányadó január elsejétől lesz hatályos, slim és mentolos cigarettákra vonatkozik majd - mondta Lázár, akiről kiderült, hogy soha nem dohányzott. A miniszter egy másik kérdésre azt is leszögezte, hogy kiváló szövetségi kapcsolatban állunk az Egyesült Államokkal. 

13:45
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Eddig 30 ezren jelentkeztek a csokra

Eddig 30 ezren jelentkeztek, hogy igénybe vennék a csokot (családok otthonteremtési kedvezménye), a rendelkezésre álló keretet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter megemelheti. 

13:48
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Marad a kerítés

Lázár János szerint hiába enyhül a migrációs nyomás, nem függesztik fel a rendkívüli állapotot, mert ha nem lenne kerítés, naponta 10 ezren érkeznének Magyarországra. 

13:51
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Kiderült, hova utazik Lázár János

Lázár János kérdésre válaszolva elmondta, hogy Frankfurtba utazik egy tárgyalásra, utána pedig szabadságra megy a feleségével.  

13:57
október 29, 2015
Vágólapra másolva!

Véget ért a Kormányinfó

A 28. Kormányinfón Lázár János a legtöbb kérdést az amerikai nagykövet szerdai kritikáival, valamint a kormányon belüli konfliktusaival kapcsolatban kapta. Colleen Bell bírálatát többnyire azzal a fordulattal zárta rövidre, hogy Magyarország nem része az Amerikai Egyesült Államoknak. A személyes pozícióját firtató kérdéseket pedig szappanoperákhoz hasonlította, és azt hangsúlyozta, hogy a munkájára szeretne koncentrálni. A Kormányinfón egyébként megjelentek az Együtt politikusai is, Kovács Zoltán azt kérte tőlük, hogy hagyják meg ezt a fórumot az újságíróknak. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről