Lázár János szerint megszűnhetnek az önálló Volánok

Események

A hétvégi Budapest Pride, az Origón kiújult Lázár–Tarlós-háború újabb csatái, valamint visszatérő témaként a menekültkérdés is minden bizonnyal szóba kerül a mai Kormányinfón. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter 16. alkalommal áll ki, hogy a
Lázár János
Vágólapra másolva!
Folytatódott Lázár János és Tarlós István csörtéje a tizenhatodik Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszternek fogalma sincs róla, hogy mi baja vele a főpolgármesternek, de "egyszer csak azt vette észre, hogy hülye" lett. Az Origo kérdésére a Budapest Pride rendezvényről a miniszter úgy válaszolt, hogy mások magánéletét tiszteletben tartja, de nem foglalkozik vele, mert nem kíváncsi rá. Nem zárta ki Vida Ildikó NAV-elnök menesztését sem. Ha tudni szeretné, miről volt még szó a Kormányinfón, itt elolvashatja percről percre tudósításunkat. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül55 bejegyzés
15:34
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Maradjon-e a Pride az Andrássy úton?

A tizenhatodik Kormányinfón az Origo a többi között arra keresi a választ, hogy Lázár János is kitiltaná-e a melegfelvonulást a fővárosi Andrássy útról.

A felvonulás a főpolgármester szerint nem méltó az Andrássy úthoz Forrás: Origo

Korábban ugyanis Tarlós István főpolgármester úgy nyilatkozott, hogy nem tartja a világörökségi helyszínhez méltónak a Budapest Pride rendezvényt.

15:45
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Beásták magukat a lövészárokba

Biztosan téma lesz a Kormányinfón a napokban az Origón kiújult Lázár–Tarlós-háború. A miniszter és a főpolgármester viszonya tavaly ősszel romlott meg, akkor kezdtek üzengetni egymásnak.

Tarlós István Mary Poppinshoz hasonlította Lázárt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nemrég a BKV finanszírozása miatt tűztek össze ismét, majd Tarlós az Origónak adott interjúban a minisztert Mary Poppinshoz hasonlította, karrierjére és szellemi képességeire tett megjegyzést.

Lázár János keményen válaszolt a főpolgármesternek Fotó: Bielik István - Origo

Erre ma Lázár az Origónak úgy reagált: azért támadhatják a személyeskedő bírálók a Fideszt és a kormányt, hogy politikai hasznot hajtsanak maguknak. Tarlós pedig erre azzal, hogy fenntartja kijelentéseit Lázárról.

15:51
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

A múlt heti rész tartalmából

A múlt heti Kormányinfón Lázár János újabb brüsszeli bírálatról, sőt háborús fenyegetésről beszélt. Azt mondta, Brüsszel gazdasági háborúval fenyegeti Magyarországot, de a kormány nem ijed meg.

A kormány nem ijed meg - üzente múlt héten Brüsszelnek Lázár János Fotó: Bielik István - Origo

Egy héttel ezelőtt a szokásos csütörtöki tájékoztató nagyrészt a menekültkérdésről, a kerítésről szólt, de szóba került a béremelés, az állami trafikellátó és a már említett Lázár–Tarlós-háború is.

16:04
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Csúszik a kezdés

A Kormányinfó minden csütörtökön két órakor kezdődik, de öt perccel a meghirdetett időpont után egyelőre nem érkezett meg se Lázár János, se Giró-Szász András. 

Két pohár ásványvíz és több tucat újságíró várja a minisztert, hogy mindent megmagyarázzon.

16:08
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Bakondi is eljött

"Minőségi csere történt" - utalt Lázár János arra, hogy Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója is részt vesz a sajtótájékoztatón. A tábornok a viharkárokról tájékoztat majd. 

16:09
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Eredményes védekezés

Lázár János megköszönte a polgároknak, hogy odafigyeltek a vészjelzésekre. Szerinte ennek köszönhető, hogy Magyarország eredményesen védekezett a szerdai viharral szemben. Egyúttal megköszönte azoknak, akik információkkal látták el a magyarokat a viharról, és részt vettek a védekezésben és a mentésben. 

16:12
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Annyi vonulás, mint máskor másfél hónap alatt

Bakondi György elmondta, hogy a meteorológiai szolgálat 5 megye 33 járásában adott ki riasztást. Négyezer-ötszáz bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez a vihar miatt - tette hozzá. Másfél havi vonulási adattal azonos a szerdai vonulások száma, főleg tetők, felsővezetékek, vezetékek rongálódtak meg. A legerősebb széllökések 111 km/h-sak voltak, a legtöbb csapadék Fehérvárcsurgón esett.

Budapestet sem kímélte a vihar Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
16:14
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Van, ahol jól jött a vihar

Jelenleg még négy vasútszakaszon van korlátozás, 300 helyen nincs ivóvíz, a Keleti pályaudvaron is több vágány le van zárva - ismertette Bakondi. Az eső és a lehűlés azonban több helyen kedvező volt, ahol a nagy meleg miatt szennyezettek voltak a vizek. 

16:15
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Milliárdos a viharkár

Kérdésre válaszolva Lázár János azt mondta, hogy milliárdos a kár, de még nem tudni, pontosan mekkora. A következő kormányülésen derül majd ki, hogy lesz-e vis maior keret a kárenyhítésre. Az önkormányzatokkal közösen megbeszélik majd, hogy mekkora volt pontosan a kár, és felmérik, szükség lesz-e állami segítségre.

Felmérik, hogy szükség lesz-e állami segítségre Forrás: MTI/Mihádák Zoltán
16:16
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Giró-Szász igyekszik felnőni Lázárhoz

Giró-Szász András belép a színpadra, és - ahogy ő fogalmazott - "igyekszik felnőni a miniszterhez" - így folytatódik a sajtótájékoztató. 

16:18
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Augusztusban lesz a kormányülés

Augusztus 25-én lesz a kormány egész napos értékelő konferenciája - jelentette be Lázár János. Az OECD és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen készült jelentés alapján vitatják majd meg a kormány elmúlt egy évét az összes tanácsadó, államtitkár és miniszter részvételével. 

16:19
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Köszönet Angela Merkelnek

Lázár János megköszönte Angela Merkel szavait, amik szerinte aláhúzták a magyar bevándorlási helyzet súlyosságát. A bevándorlási törvények elfogadásától a kormány azt várja, hogy csökken a visszaélések száma, kiszűri azokat, akik jogalap nélkül próbálnak meg menekültstátuszt szerezni.

Angela Merkel német kancellár Forrás: AFP
16:21
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Aki rászorul, annak segítünk

Akik menekültstátuszt kapnak, azok továbbra is minden védelmet megkapnak Magyarországon - szögezte le a miniszter. A kormány azokkal szemben akar fellépni, akik kihasználják a menekültügyi rendszert, és ahogy belépnek az ország területére, azonnal továbbállnak nyugatra. 

16:22
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Szerbia és Görögország biztonságos

Szerbia és Görögország szerintünk biztonságos ország, ezért azt kérjük a nyugati országoktól, hogy a menekülteket ne hozzánk, hanem Görögországba és Szerbiába küldjék vissza, ahol először beléptek az unió területére. 

16:24
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Heteken belül épül a kerítés

A területen, ahol a kerítés épül, az állam használati jogot kap, de ezért fizetni fog a tulajdonosoknak - mondta az épülő kerítésről Lázár János, aki szerint már gőzerővel folyik az építés előkészítése. Már a következő hetekben elkezdődhet az ideiglenes határzár felállítása, nem lehet tovább húzni az időt.

16:26
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Már értékelik a nemzeti konzultációt

Nyolcvanszázalékos feldolgozottságnál a nemzeti konzultációból az derült ki, hogy az állampolgárok szeretnék, hogy a kormány kiemelten foglalkozzon az illegális bevándorlással - mondta Lázár. A miniszter szerint szervezett embercsempészet zajlik a határon, erről titkosszolgálati jelentései is vannak a magyar kormánynak.

Megrongálták a kormány plakátját Fotó: Polyák Attila - Origo
16:27
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán vasárnap Brüsszelbe megy

Orbán Viktor is részt vesz az Európai Tanács vasárnapi ülésén, ahol Görögországról tárgyalnak majd az unió állam- és kormányfői - erősítette meg a korábbi híreket Lázár. 

16:29
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Felminősíthetik Magyarországot

Görögország beláthatatlan következményekkel járó krízist okozhat Európának, velük ellentétben viszont Magyarország teljesítette a leckét. Ősszel várható Magyarország felminősítése - mondta Lázár. 

16:29
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Más is kíváncsi a Mary Poppins-os hasonlatra

Nem csak az Origo volt kíváncsi arra, mit szól Lázár ahhoz, hogy a főpolgármester Mary Poppinshoz hasonlította őt. Több újságíró is ezt szeretné kérdezni a minisztertől.

16:30
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

M4: mindenkit kifizetnek

Lázár János az M4-es autópálya építésének leállításáról is beszélt. A kormány az eddig elvégzett munkát mindenképpen kifizeti a vállalkozóknak. Hamarosan újabb közbeszerzést is kiírnak a beruházás befejezésére, valamint állagmegóvása is szükséges az eddig elkészült szakaszoknak.

Az elvégzett munkát kifizetik Fotó: Bielik István - Origo
16:33
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

A metrófelújítás a főváros dolga

Az RTL Klub a hármas metró felújításáról kérdezi a minisztert. Arra kíváncsiak, nem lett volna-e praktikusabb az észtek ajánlatát elfogadni. Lázár szerint ez egy fővárosi projekt, a kormány csak garanciát vállalt rá. Erre a kérdésre tehát a főváros fog válaszolni, mert ők a megrendelők - szögezte le Lázár János.

A 3-as metróhoz a kormánynak nincs köze Fotó: Bielik István - Origo
16:36
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Adóeljárási reformra van szükség

Lázár János szerint 2015-ben Magyarországon jelentős adóeljárási reformra van szükség, ehhez a NAV minden dolgozójának segítségére szükség lesz. A jelenlegi adóeljárási rend ugyanis jelenleg súlyos hátrányt jelent a vállalkozásoknak. Ha már pontosan tudjuk, hogy mi lesz ez a változás, ahhoz kell szabni az intézményrendszert - mondta. 

16:38
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Leválthatják Vida Ildikót

Orbán Viktor nagy változásokat szeretne a NAV-nál, szolgáltató- és vállalkozóbarát adórendszert akar - erősítette meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János személyes véleménye az, hogy ehhez új struktúra is társul, és nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy ehhez leváltják a NAV jelenlegi vezetőjét. 

16:41
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb csörte Tarlósnak

Tarlós úrtól abszolút nem ritka, ő rendszeresen hülyéz le politikusokat, én is ebbe a sorba kerültem most bele - reagált a főpolgármester Origónak adott interjújára Lázár János. Többen vannak azok, akiket lehülyézett, mint akiket nem - tette hozzá. Tarlós István azonban nemcsak lehülyézi, de le is szokta nézni a politikusokat, úgy tűnik, én már úgy fogom leélni az életemet, hogy nem érem el az ő szellemi képességeit - vágott vissza a főpolgármesternek Lázár. A Mary Poppins-os hasonlatra annyit mondott, hogy le lehet nézni a választóimat is, de ez nem helyes egy fővárosi főpolgármestertől. Lázár szerint ennek ellenére a kormány mindenben támogatni fogja a fővárost.

Tarlós István Mary Poppinshoz hasonlította Lázár Jánost Fotó: Szabó Gábor - Origo
16:45
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Az első kérdés, ami zavarba hozza Lázárt

Zavarba hoz, mert nem tudom, mi lehet az oka Tarlós főpolgármester úr megjegyzéseinek - mondta kérdésre válaszolva a miniszter a Lázár–Tarlós-háborúról.

Akkor nem hülyézett éppen le, fogalmam sincs, mi történt - utalt egy korábbi Tarlós-nyilatkozatra, amiben még dicsérőleg szólt az együttműködésükről Tarlós. "Aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy hülye vagyok" - utalt a későbbi főpolgármesteri nyilatkozatra Lázár.

Hogy miért engem illet a főpolgármester úr kitüntető figyelme, nem tudom, lehet, hogy tényleg a szellemi képességeimmel van a baj - tette hozzá.

16:47
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Orbánhoz küldi Tarlóst, és várja a sorsát

Annyit tud tenni, hogy Tarlós Istvánt Orbán Viktor miniszterelnökhöz küldi, mert ő a jelek szerint hiába próbálta rendezni a viszonyát a főpolgármesterrel - mondta a miniszter.

"Orbán Viktorhoz tudom küldeni, aztán várom a sorsomat" - tette hozzá.

16:49
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár szerint sem megoldás a kerítés

Angela Merkel nyilatkozatát a kormány tiszteletben tartja, és Magyarország szempontjából az a fontos belőle, hogy kiderült: nemcsak Olaszországnak nagy probléma a bevándorlás, hanem Szerbiának és Magyarországnak is - mondta Lázár.

Az ideiglenes határzár nem megoldás, az csak a megoldásig létesül - magyarázta a miniszter.

16:52
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

A tisztességes menekültek határátkelőn jönnek

Az ideiglenes határzár miatt az embercsempészek megváltoztatják az eddigi útvonalakat, vagyis egészen egyszerűen nem erre jönnek majd - folytatta a kerítéskérdést Lázár.

A legális határátlépési pont minden legális menekült számára rendelkezésre áll, nekik tehát ha tisztességesek a szándékaik, akkor a határátkelőkön kell jelentkezniük, nem pedig a kerítésen kell megpróbálni átmászni - tette hozzá.

Lázár János szerint a tisztességes menekültek a határátkelőn át jönnek Fotó: Bielik István - Origo
16:54
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Tőlünk biztosan nem kapnak pénzt a görögök

A magyar miniszterelnöknek az az álláspontja, hogy a magyar emberekkel összefogva, áldozatokat vállalva, a gazdaság beindításával sikerült csökkenteni az államadósságot. Mi teljesítettük ezt a leckét, a görögök nem - magyarázta Lázár az egyik kollegina 15 perce tartó kérdésözönére.

Arra a felvetésre, hogy befizetne-e Magyarország pénzt valamiféle uniós alapba Görögország megsegítésére, Lázár egyértelműen válaszolt: semmiképpen sem.

16:56
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Semmi titkolnivalójuk nincs

A megpályázni tervezett 2024-es olimpia megvalósíthatósági tanulmányában semmi takargatnivaló nincsen Lázár János szerint, ezért napokon belül megvitatják, hogy nyilvánosságra hozhatják-e.

16:58
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Visszaélésszerű menekültek

A menekültek 80-90 százaléka visszaél a menekültstátusz lehetőségével, de azzal, hogy már beadta a kérelmet, nem lehet visszatoloncolni a menekültet - Lázár János szerint ez a legnagyobb probléma. 

17:00
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Tiszteletben tartja, de nem foglalkozik vele

Mások magánéletével sohasem foglalkozom, azt tiszteletben tartom, de nem foglalkozom vele, nem vagyok rá kíváncsi - mondta az Origo kérdésére Lázár János a Budapest Pride felvonulás kapcsán.

Lázár János nem kíváncsi a Budapest Pride rendezvényére Forrás: AFP/Peter Kohalmi
17:02
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

A bolt bolt, a piac pedig piac

A bolt az bolt, a piac pedig piac, nem helyes, ha egyes piaci szereplők hülyének nézik a kormányt - válaszolta a miniszter az Origoónak az egyre szaporodó, vasárnap is nyitva tartó piac-boltokat firtató kérdésére.

Lázár János szerint helyes, ha ez ellen a jelenség ellen keményen fellépnek. 

17:04
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Mit keres Papcsák a jegybankban?

Miért a jogász Papcsák Ferencet választották meg a jegybank felügyelőbizottsága elnökének? - erről kérdezték Lázár Jánost, de ő csak annyit mondott: a parlament választotta meg.

Mostantól Papcsák Ferenc felügyeli a jegybankot Forrás: MTI/Honéczy Barnabás
17:07
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Rendelet lesz arról, mibe kerül az adatigénylés

A közérdekű adatigénylés szigorítására vonatkozó kérdésre Giró-Szász András elöljáróban annyit mondott: több hivatal panaszkodik arra, hogy a sajtó adatkérésének teljesítése viszi el a munkaidejük nagy részét.

Lázár ehhez azt tette hozzá, hogy az adatigénylésekért fizetendő díjakat majd kormányrendelet rögzíti. A miniszter elismerte, hogy az adatok megismeréséhez való jog alapjog, ami nem korlátozható, de visszaélni sem szabad ezzel a joggal. 

A törvénymódosítás igazságos és méltányos - magyarázta Lázár.

17:11
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lehet minden bevándorló mellé rendőrt állítani

Nehéz lesz moderálni, befolyásolni az embereket a bevándorlás kérdésében - mondta kérdésre válaszolva Lázár. Szerinte Franciaországban is az élet rendezi el a bevándorlás kérdését.

Lehet csinálni olyan kampányt, hogy milyen jó a bevándorlás, a migráció, de ez teljesen felesleges, ha az emberek nem ezt érzik, tapasztalják - tette hozzá.

Nem lehet minden állampolgár, sem minden bevándorló mellé rendőrt állítani, ezért egyelőre a kerítés tűnik a leghatékonyabbnak - zárta Lázár.

17:14
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

A magyar jólétből kérnek egy darabot

Az emberek sokszor jobban értik, mi történik, mint a politikusok - tért még vissza a menekültkérdésre a miniszter, aki szerint az emberek szívesen segítenek azokon, akik valóban az életüket féltve menekülnek el a hazájukból, de azokon nem segítenek, akik csak a jólétből szeretnének részesülni.

Lázár szerint nem lehet minden menekült mellé rendőrt állítani Fotó: Polyak Attila - Origo
17:16
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Az alaptörvény betartása nem fakultatív, hanem kötelező

Nem szólok bele, és nem is vagyok rá kíváncsi - tért vissza a homoszexuálisok témájára Lázár. Elfogadhatónak nevezte a maga számára is Orbán Viktor korábbi álláspontját, miszerint attól, hogy nem értünk velük egyet egy dologban, attól még sok másban egyetérthetünk.

Az alaptörvény pontosan megmondja, mi a házasság, és ki között köttethet - tért ki a jogi kérdésekre, például a melegházasság témájára a miniszter, és hozzátette: az alaptörvény betartása nem fakultatív, hanem kötelező.

Lázár János osztja Orbán Viktor álláspontját Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand
17:18
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Hóman egyes tettei magyarázhatatlanok

Hóman Bálint esetleges tervezett szobrairól még nehéz viták lesznek - mondta kérdésre válaszolva Lázár, aki kitért arra, hogy szerinte is vannak Hóman életében "magyarázhatatlan" momentumok. Ő maga például ezért nem kíván szobrot állítani neki.

17:19
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

A kerítés ára bármennyi is lehet

A kerítésre elkülönített 6,5 milliárd forint egy keretösszeg, és ha nem elég valamiért, akkor a kormány megemeli a rendelkezésre álló pénzt - tért át a pénzügyekre a miniszter.

17:23
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Két bolt miatt nem lesz jogszabályváltozás

A boltok piacosodásának hatására tervezi-e a kormány, hogy a Balaton környékén mégis engedélyezi a vasárnapi boltzár feloldását - kérdezték Lázártól. Azt mondta, ha egy mód van rá, nem nyúlna az alapvetően rendben lévő szabályozáshoz. Úgy vélte, az, hogy két bolt piaccá alakult, az még nem jelenség.

Piac lett két balatoni CBA Fotó: Polyák Attila - Origo
17:26
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Egy évforduló miatt nem lesz város a faluból

A várossá nyilvánítás fontos a városnak, fontos a polgármesternek, a képviselő-testületnek és az ott élőknek, de sok esetben előfordult, hogy egy város úgy kapott ilyen rangot, hogy közben nem volt erre felkészülve, a település valójában nem volt város - beszélt a megnehezített várossá nyilvánítási szabályokról Lázár. 

Úgy fogalmazott, nem akar megbántani senkit, de azért, mert valamelyik települést kerek pár száz éve alapították, attól még az nem város.

17:28
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Lehet, hogy se Vida, se NAV nem lesz

Amíg nem tudjuk, milyen lesz az új adóeljárás, addig nem tudjuk, milyen szervezet - minisztérium, a kormányzattól függetlenített szerv vagy egy új hivatal - végzi az adóeljárások ellenőrzését, végrehajtását - magyarázta Lázár János.

Lázár János nem zárta ki, hogy Vida Ildikó nem marad hivatalában Forrás: MTI/-

Hozzátette: amíg az új rendszer, az ahhoz kapcsolódó hivatal sem ismert, addig arról is nehéz beszélni, milyen vezetőre van szükség annak élén - tért ki a Vida Ildikó távozására vonatkozó kérdésre a miniszter.

17:30
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Senki sem akarja visszafizetni az adósságot?

Ha elengedik Görögország adósságát, az veszélyes precedenst teremthet, hiszen akkor más államok is élni kívánnának ezzel a lehetőséggel, és nagyon nehéz lesz olyan kifogást találni, amivel őket elutasíthatják - mondta Lázár.

17:31
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Jól állnak a tárgyalások: állnak

Állnak - válaszolta Lázár János arra a kérdésre, hogy állnak a tárgyalások a Munkácsy-kép tulajdonosával, Pákh Imrével a festmény megvásárlásáról. 

17:33
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Terroristák jönnek a bevándorlókkal?

Terroristák is jönnek át a határon a bevándorlókkal? - kérdezte a Magyar Hírlap újságírója, azt tudakolva, vannak-e ilyen nemzetbiztonsági információk esetleg. Lázár azt mondta, erre nem válaszolhat, de ő is hallott olyan sajtóhíreket, amelyek felvetették ennek lehetőségét.

17:36
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Beszánthatják a Volán társaságokat

A privatizáció helyett a Volán társaságok megszüntetése lehet - mondta kérdésre válaszolva Lázár János. Szerinte az is lehet, hogy a Volánok helyett semmi nem lesz, egyszerűen megszüntetik őket, és majd lesz helyettük MÁV. Persze emellett van másik három variáció is a MÁV és a Volán rendszerének átalakítására, de döntés nincs, Vitézy Dávidot kérték meg, készítsen erről anyagot.

Vitézy Dávid komoly feladatot kapott Forrás: MTI/Marjai János
17:37
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár soha nem járt még kaszinóban

Soha nem járt kaszinóban Lázár János. A miniszter azt is elárulta, hogy még nem döntött a kormány arról a civil felvetésről, hogy az éjszakai órákra korlátozzák a kaszinók nyitva tartását.

17:42
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

32 ezer Quaestor-károsult van

A korábbi hírekkel ellentétben nem százezer, hanem 32 ezer károsultja van a Quaestor-ügynek - jelentette be Lázár, aki szerint eddig 88 milliárd forint értékű kártalanítást fizettek ki a károsultaknak, esetükben a 20 ezer eurós értékhatárig.

A kormány szándékai szerinti 100 ezer eurós értékhatárig történő kártalanítás kiterjesztését azonban megakadályozták a bankok azzal, hogy az Alkotmánybírósághoz fordultak. Megjegyezte: 22 ezer károsult esetében 20 ezer euró alatti összegről van csak szó.

32 ezer károsultja van a Quaestor-ügynek Fotó: Polyák Attila - Origo
17:46
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Államosíthatják a lombikbébiprogramot

A lombikbébiprogram korlátozott jelenleg, de felülvizsgálják, mert Zombor Gábor államtitkár jelezte, hogy kétmilliárd forintos ráfordítással jelentős előrelépést lehetne elérni - számolt be egy egészségügyi témáról Lázár János, aki szerint erre a kormány már rá is bólintott.

Állami feladatellátás lehet a lombikbébiprogram, ami jelenleg nagyrészt privatizált, de az első lépés az lehet, hogy az állam többletfeladatot vállal e területen - tette hozzá Lázár.   

17:48
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Nyilvános lehet a dohányellátós szerződés

Nincs akadálya annak, hogy nyilvánosságra kerüljenek az országos dohányellátó tevékenységet végző konzorcium szerződései - válaszolta Lázár János.

17:52
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Mit tud Andy Vajna, amit mást nem?

Mit kell tenni egy magyar állampolgárnak, hogy olyan kiváltságokat és könnyítéseket kapjon, mint amilyeneket Andy Vajna filmipari kormánybiztos élvez a szerencsejáték-piacon? Ezt kérdezte a HVG, de nem derült ki, hogy mi ennek az oka.

Lázár János szerint Andy Vajna minden előírt adófizetési kötelezettségének eleget tett, Giró-Szász András szerint pedig még nőni is kellene elvileg az adóbevételnek.

Andy Vajna minden előírt adófizetési kötelezettségének eleget tett Fotó: Valuska Gábor
17:59
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Nem derült ki, mire jó a 600 milliós kampány

Miért fordítanak 600 millió forintot arra, hogy elmagyarázzák az embereknek, hogy a reformok hatására jól élnek, ha ennyire egyértelmű ez? - kérdezték Lázárékat a legújabb állami tájékoztató kampányról. Giró-Szász András nem adott konkrét választ arra, hogy nem egyértelmű-e az, hogy jól élnek az emberek, inkább a tájékoztatás fontosságát emelte ki.

18:01
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Nonszensz a vidéki buszközlekedés megszüntetése

A Volán társaságok lehetséges megszüntetéséről beszélt Lázár János. „Majd lesz helyettük a MÁV” – mondta a miniszter.

Magyarországon 24 Volán volt, megyénként általában egy, de néhol kettő vagy három. Az utóbbi években fokozatosan hét regionális szervezetbe vonták össze a cégeket.

Gyakorlatilag az egész országot behálózzák járataik, a háromezer körüli település közül tízes nagyságrendű az olyan, ahol nincs buszmegálló. A MÁV-Start ugyanakkor a települések mintegy egytizedét éri el, persze a lakosság zöme ezeken él.

A Volán társaságok tevékenységét tehát aligha lehet fölszámolni, a magyar falvak zöme így közösségi közlekedés nélkül maradna. Valamilyen szervezeti átalakítás persze bekövetkezhet, maguk a mostani cégek eltűnhetnek, ha ez a kormányzati akarat.

Ezzel egybevág, amit a Miniszterelnökségen az Origo kérdésére mondtak: Lázár János megszűnésre vonatkozó megjegyzését úgy kell érteni, hogy a jelenlegi formában szűnnek meg az immár regionális társaságok, például úgy, hogy a MÁV Starttal vonják őket össze. De persze ez csak az egyik lehetőség, más verziók is vannak, ahogy a miniszter is mondta.

A Tisza Volán buszpályaudvara Szegeden Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
18:07
július 09, 2015
Vágólapra másolva!

Véget ért a Kormányinfó

Mintegy két óra és sok kérdés után véget ért a tizenhatodik Kormányinfó.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!