Vágólapra másolva!
A legfontosabb kérdésekre nem ad választ, az ellenzék mégis megszavazta a vagyonzártörvényt. Mindössze 12-en szavaztak ellene. A Fidesz vezérszónoka szerint a javaslat a menekülő vagyon megfogásával a káralap megteremtését célozza a brókerbotrányok áldozatainak kártérítése érdekében. A közszféra dolgozóit érintő jogállási törvényről és a nyíltvízi világbajnokságról is döntés született. A jogállási törvény vitáját részletesen követtük.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
11:02
március 31, 2015
Vágólapra másolva!

Mindenki "szív": dizájner drogok

Elsőként Ikotity István egy internetes portálra feltett diák szavait idézi. Az LMP szerint veszélyben vannak az iskolások az új kábitószerek miatt. A kilátástalan helyzetű országrészekben még nagyobb a baj, az idézet is egy ilyen településen tanuló diáktól való. A drogokat interneten árulják, az oldalak szabadon működhetnek.

11:03
március 31, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs prevenció

A prevencióra szánt összegek alacsonyak, más uniós országokhoz képest kimagasló a fogyasztás. Az iskolák tehetetlenek, a pedagógusok eszköztelenek - véli az LMP.

11:09
március 31, 2015
Vágólapra másolva!

Nemcsak Magyarországon probléma

Rétvári Bence szerint a probléma nemcsak Magyarországon létezik. A kormány nemzetközi jogi együttműködésben igyekszik fellépni a külföldi honlapokon ellen. Az iskolák nyolcvan százalékában van prevenció. A kormány az itthoni szankciók jogi hátterét is megteremtette. Áprilisban visszatérnek a drogstratgéiára - tájékoztatott.

11:12
március 31, 2015
Vágólapra másolva!

Kárpátalja

Humanitárius segítségre van szükség Kárpátalján, ahol a rezsi háromszorosára nőtt, ellátási zavarok vannak, a fizetések elértéktelenednek - jelenti a kereszténydemokrata Soltész Miklós. Az egyházak felajánlásai segíthetnek. 

11:17
március 31, 2015
Vágólapra másolva!

Köszönik a felajánlásokat

A kormány a Katolikus Karitászon, a Máltai Szeretetszolgálaton és a Református Egyházon keresztül 85 millió forintot küldött Kárpátaljára. A Katolikus Egyház saját vasárnapi gyűjtését is felajánlotta. 

Rétvári Bence megerősítette: három héttel ezelőtt sokszorosa gyűlt össze a megszokott perselypénznek. Mindketten megköszönték a felajánlásokat. 

11:22
március 31, 2015
Vágólapra másolva!

Quaestor: nem lesz gyors kártalanítás

Tóth Bertalan (MSZP) szerint a Fidesz és a kormány az elveszett befektetésekért a károsultakat okolja. Orbán Viktor megérezte a bajt, de a kisbefektetők nem. A ma benyújtott törvény elhúzódó eljárást ígér, a bírósági eljárás végén a kártalanítás bizonytalan.

11:26
március 31, 2015
Vágólapra másolva!

Az állam felelőssége kikerülhetetlen

A brókerek napi adatszolgáltatása miatt a Jegybanknak ki kellett volna szűrnie a csalást. Közigazgatási hatáskörben megvalósított károkozás történt. A mulasztás így az állam, a brókerkormány és a Jegybank felelőssége - állítja az MSZP.

11:32
március 31, 2015
Vágólapra másolva!

Tállai András visszakérdez

A Gyurcsány-kormány miért adott 17 milliárd forintot a Quaestornak? Hogy lehet, hogy a Postabank-ügyben Princz Gábor egyetlen napot sem töltött előzetesben? A Kulcsár-ügyet miért nem zárták le mind a mai napig? Miért nem volt felelőse a Hajdú-Bét ügynek? - kérdezett vissza Tállai András. 

Ne kérjenek most számon senkit! - szólított fel az államtitkár, mire a szocialista frakció felhárborodása nevetésbe fulladt. 

Ha a Jegybank esetén rendellenességet látnak, tegyenek feljelentést. Lesz felelősségre vonás, de nem olyan, mint az Önök idejében - ígérte meg.

11:37
március 31, 2015
Vágólapra másolva!

Termőföld: tehetetlen a kormány

"A Kormány elégtelenre vizsgázott hazánk érdekképviseletéből, fogadja el végre a Jobbik javaslatait!" - kéri Magyar Zoltán. A Jobbik szerint Brüsszel múlt heti döntése megmutatta, hogy nem tudjuk megvédeni a termőföldet, mivel még a "harmatgyenge "földforgalmi törvénnyel szemben is kötelezettségszegési eljárást indított a külföldiek földszerzését korlátozó szabályok miatt. 

A föld tőkeminőségét kell megszüntetni a csatlakozási szerződés felülvizsgálatát kezdeményezve - véli a Jobbik. 

11:43
március 31, 2015
Vágólapra másolva!

Legalább itthon fogjunk össze

Ma többen bérelhetnek földet. A kormány bevezette a degressziót, a zsebszerződéseket törvénytelennek minősítette és 20-80 százalékos birtokarányokra törekszik a nagy- és a kistulajdonosok között. Nagy István szerint nem véletlen, hogy Brüsszelben kifogásolják a földtörvényt, mivel az túl szigorú a külföldiekkel szemben. 

Az Európai Bizottság a tőke szabad áramlása miatt támadta meg a törvényt. A vizsgálaton Bulgária, Litvánia és Szlovákia földtörvénye is megbukott. A letelepedés szabadságát is kifogásolta Brüsszel. A magyar kormány magyarországi tanulmányokhoz köti a földszerzést. Arra kérte a Jobbikot, hogy ne gyengítse a küzdelmet azzal, hogy támadja a törvényt. 

11:47
március 31, 2015
Vágólapra másolva!

Sorra újulnak meg a kórházak

Sorra újulnak meg a kórházak - összegzett egy kis nyolcévezés után a fideszes Szűcs Lajos. Ebbe a sorba illik bele a tapolcai kórház megújulása - mondta, és elismételte a tegnapi ülésnapon elhangzottakat: egynapos sebészeti beavatkozás lehetősége, sürgősségi ügyelet, tüdőbetegek rehabilitációja, ami a tavasbarlang miatt Európai színvonalú lehet Tapolcán.

11:50
március 31, 2015
Vágólapra másolva!

Egészségügyi fejlesztéssorozat

Rétvári Bence hosszasan olvassa az országszerte zajló egészségügyi fejlesztéseket és a kormány általános céljait az egészségügyben.

11:56
március 31, 2015
Vágólapra másolva!

Kezdődik a jogállási törvény vitája

A vita a köztársasági elnök által visszaküldött törvény módosításairól szól. Elsőként a törvényalkotási bizottság nevében a fideszes Vas Imre beszél. Március 26-án 10-en nem szavazták meg a bizottságban a törvényt. A köztársasági elnök kérésének megfelelően az igazságügyi minisztérium lefolytatta az egyeztetéseket. 

12:01
március 31, 2015
Vágólapra másolva!

Közjogi érvénytelenség

Az ellenzék közjogi érvénytelenség miatt tartózkodott. A helyes eljárás az ellenzék szerint az lett volna, ha visszavonják a törvényt és a kötelező egyeztetések után újra benyújtják - ismertette a törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményét a jobbikos Gyüre Csaba. Az elnöki vétó azonban érdemi kifogást is talált: a közalkalmazottak indoklás nélküli kinevezését, az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét, az illetménymegvonást. Ezekkel a kérdésekkel a kormánytöbbség egyáltalán nem foglalkozott, az ellenzéki pártok megoldását pedig leszavazták.   

12:06
március 31, 2015
Vágólapra másolva!

Répássy Róbert válaszol

Répássy Róbert egy alkotmánybírósági határozatra hivatkozik. A kötelező egyeztetések elmaradása politikai felelősséget és nem közjogi érvénytelenséget jelent - idéz a határozatból. Áder János is politikai, nem közjogi vétót fogalmazott meg. Indoklásában azt írta, hogy a törvénnyel nem tud egyet érteni. 

Az igazságügyi minisztérium ennek ellenére lefolytatta az egyeztetést, és az ott elhnagzottak alapján, bár nem értett mindennel egyet, mégis módosított a jogszabályon, hogy a szervezeti átalakítások ne érintsék hátrányosan a közszféra dolgozóit - mondta. 

12:09
március 31, 2015
Vágólapra másolva!

Az MSZP vitatkozik Répássyval

Bárándy Gergely szerint a törvény egyértelműen megfogalmazza, hogy kikkel kötelező és hogyan egyeztetni. Az AB-határozat az általános egyeztetési kötelezettségre vonatkozik, de egyes esetekben a törvény konkrétan felsorolja az érdekképviseletek megkeresésének kötelezettségét és módját. Répássy összemossa a két dolgot az MSZP szerint.

12:13
március 31, 2015
Vágólapra másolva!

A köztársasági elnök elfogult a kormánnyal

A köztársasági elnök politikai színe miatt nem szokott az alkotmánybírósághoz fordulni. Az MSZP szerint le kell szavazni a törvényt és újra a Ház elé kell hozni, akár változatlan formában. Az ellenzék, bár nem volt jelen, el tudja képzelni, hogy mi hangzott el az egyeztetésen, mivel a módosítások nem tükrözik vissza az érdekképviseletek véleményét - fogalmazott Bárándy Gergely.

12:16
március 31, 2015
Vágólapra másolva!

Hatezer embert érint

Az önkényes illetmény-, és címmegvonás mintegy hatezer embert érinthet. A köztársasági elnök ezért nem értett egyet a törvénnyel. Mondhatják, hogy jól megfontolták, és ezt követően döntöttek úgy, hogy nem támogatják az államfő javaslatát, de az nem megoldás, hogy a kormányhivatal elnöke egy személyben dönthet. Az ellenzék azt szerette volna elérni, hogy senkinek az illetménye ne változhasson az összevonások után - összegzett Bárándy.

12:21
március 31, 2015
Vágólapra másolva!

Személyes pártharc Orbán és Áder között

A Jobbik sajnálja, hogy a jogállási törvény a kormányfő és a köztársasági elnök személyes pártharcának áldozata lesz - mondta Novák Előd. Ennek bizonyítéka, hogy Áder János a Terrorelhárítási Központ helyett a készenléti rendőrségre bízta a védelmét. A Jobbik azért sem támogatja a törvényt, mert az nem családbarát.

12:25
március 31, 2015
Vágólapra másolva!

Dolgozói szegénység

A dolgozói szegénység a közszférát is sújtja. Ilyen körülmények között az önkényes illetményelvonás és a munkafeltételek önkényes megváltoztatása azt az üzenetet hordozza: hogy "dolgozzatok többet kevesebb pénzért". A javaslat üzenet valamennyi munkáltatónak és a magánszférában is fokozza a munkavállalók kiszolgáltatottságát - mondt az LMP frakcióból Schiffer András. 

12:29
március 31, 2015
Vágólapra másolva!

Színvonalromlás várható

A köztisztviselői kar teljesítményének a színvonala is csökkenhet, mivel a bérek a minimálbérhez közelítenek a közszférában - kontrázott Schiffer András szavaira Gyüre Csaba. A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy a munkavállalókat akár a lakóhelyüktől három órára lévő munkahelyre is utaztathatják. 

12:32
március 31, 2015
Vágólapra másolva!

Életpályamodell is lesz

A törvény célja a fizetések kiegyenlítése az azonos munkát végzők között. A változtatást a járási és kormányhivatalok kezdeményezték, mivel morálisan elfogahatatlannak tartották a hatalmas különségeket - mondta Kovács Zoltán. A Fidesz képviselője jövő nyártól életpályamodellt és a legalacsonyabb jövedelműeknek 30 százalékos béremelést ígért. Átmeneti megoldásról van tehát szó. 

12:36
március 31, 2015
Vágólapra másolva!

Lehetőség nem kötelezettség

Schiffer András szerint pont az a probléma, hogy a hivatalvezetők diszkrecionális döntésén múlik a fizetésemelés, illetve a kinevezés, és azt nem törvény szabályozza. Kovács Zoltán szerint ezzel lehet motiválni a dolgozókat. 

Bárándy Gergely is a garanciákat hiányolja a törvényből, ami kiszolgáltatottságot teremt. Az MSZP pont ezért nem fogja támogatni - mondta. 

12:39
március 31, 2015
Vágólapra másolva!

A garanciák megmaradnak

Répássy Róbert előterjesztőként cáfolja az ellenzék álláspontját: a garanciák megmaradnak - állítja. A háromórás utazás az egyes településen belüli székhelyösszevonásokból adódik, és a város agglomerációja miatt elsősorban Budapestre vonatkozik majd. Az illetménymegvonás leginkább a vezetők fizetését érinti, a vezetői kinevezések pedig ma is bármikor megvonhatók - mondta. A köztársasági elnök kifogását orvosolja a javaslat, arról nyugodtan szavazhat a Ház.

12:42
március 31, 2015
Vágólapra másolva!

Következik a szavazás

A törvényjavaslatot 109 igen szavazattal 39 ellenében 20 tartózkodás mellett megszavazták.

12:46
március 31, 2015
Vágólapra másolva!

A vagyonzár törvény szavazása

A törvény pontos címe: A brókerbotrányok áldozatainak kártérítését szolgáló vagyon biztonságba helyezéséről (T/4029). 157 képviselő szavazott mellette, 12-en pedig ellene.

12:49
március 31, 2015
Vágólapra másolva!

A vízi világbajnokságot is megszavazták

A Budapesten megrendezendő Úszó-, Vízilabda-, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokság megvalósítását (T/4113. szám) 164 képviselő szavazta meg. Négyen szavaztak ellene, ketten tartózkodtak. Ezzel búcsúzunk. Köszönjük a figyelmet!