Pintér bakijától az eltűnt házakig - tudósítás az iszapkatasztrófa évfordulójáról

Események

Pintér Sándor, Kolontár, vrösiszap, iszapkatasztrófa, egyéves évforduló, emlékpark
Vágólapra másolva!
Átadták az új postát Devecserben, lett új lakópark is, de több helyi szerint felesleges dolgok is épültek az egy évvel ezelőtt történt iszapkatasztrófa után. Az évforduló miatt tartott megemlékezésre ellátogatott többek között Pintér Sándor belügyminiszter - aki kisebb bakival kezdte beszédét - és Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki úgy véli: bebizonyosodott, hogy a világ legjobb hadserege a magyar. Az [origo] helyszíni tudósítása a reggeltől kora délutánig tartó megemlékezésekről.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
12:30
október 04, 2011
Vágólapra másolva!

Átadták az új postát Devecseren

Délelőtt tíz órakor átadták Devecserben a posta új épületét - jelentette a helyszínről az [origo] tudósítója. A régi postát azért kellett lebontani, mert a vörösiszap által elöntött területen volt. Az új postát egy régi mozi épületében hozták létre, az átadáson beszédet mondott Geszti László, a Magyar Posta vezérigazgatója is. Az átadót mintegy száz ember figyeli Devecserben.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Geszti László, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója. További képekért kattintson a fotóra!

12:35
október 04, 2011
Vágólapra másolva!

A helyiek szerint rengeteg új arc jelent meg

"Rengeteg új arc jelent meg a katasztrófa után" - mondta panaszkodva három, az átadó alatt egymás mellett álló, középkorú nő egyike. Azt mondta, hogy az elöntött Dankó-telepről többen beköltöztek a város más részeibe. A három nő egyike szerint nehéz az együttélés velük.

12:36
október 04, 2011
Vágólapra másolva!

Három látványtó is épült Devecseren

A devecseri nők arra is panaszkodtak, hogy nagyon felesleges dolog épült szerintük, példaként említve az emlékparknál lévő három "látványtót". "Nincs szükség rájuk, de Ajkán egy van, nálunk meg legyen akkor három" - mondta egyikük, aki szerint ez csak politikai érdekeket szolgált.

Azt is mondták, hogy sok minden jó is épült a katasztrófa után Devecserben, tetszik nekik a lakópark is, az viszont nem, hogy a helyieket senki nem kérdezte meg, mielőtt döntöttek volna arról, hogy miket építsenek.

12:45
október 04, 2011
Vágólapra másolva!

Kukorica, tulipán és nárcisz nő az út mellett

A Kolontárt és a Devecsert összekötő út melletti területen, ahol az iszap végigfolyt, már az összes iszapot eltakarították az útról. Elég nagy méretű élő kukoricást lehet látni az útról.

Két kolontári nő az [origo]-nak azt mondta, hogy van termése a kukoricának, bár csak állati fogyasztásra alkalmasak. Azt is mondták, hogy az elöntött területeken nárcisz és tulipán is kihajtott, amin meglepődtek.

"Annyira nem vészes a helyzet" - mondta az egyik nő az újjáépítésről. Az egyetlen problémának azt nevezték, hogy amikor fúj a szél, akkor Kolontár külterületén még érzik a port, de a községen belül már akkor sem.

12:49
október 04, 2011
Vágólapra másolva!

Megérkezett Pintér Sándor belügyminiszter

Kolontáron, a lebontott házak területén megépült a környezetvédelmi tanösvény, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a "környezetvédelemmel szembeni felelőtlen emberi magatartásra".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

A településen 11 órakor megemlékezés kezdődik, amelyre mintegy száz-százötven ember gyűlt össze, köztük több külföldi tudósító is. Már megérkezett a helyszínre Pintér Sándor belügyminiszter is.

12:53
október 04, 2011
Vágólapra másolva!

"Rossz érzés látni a házam helyét"

Egy ötven év körüli férfi, akinek le kellett rombolni a házát az iszapömlés miatt, most, egy évvel a tragédia után ment vissza régi háza helyéhez. Azt mondta, elég rossz érzés volt látni a ház helyét, azért várt eddig, mert félt az érzéstől.

Azt mondta, a kárpótlással elégedetlen, mert amíg a kolontári lakóparkba költözött emberek kaptak melléképületeket is, addig ő, aki Ajkára költözött, hiába kért egy garázst a polgármestertől.

Felesége a könnyeivel küszködve beszélt arról, hogy a kármentés során, amikor három hónapig önkéntesként dolgozott, többször is sírva ment haza, mert több társa is rendszeresen lopott a segélyekből.

13:00
október 04, 2011
Vágólapra másolva!

Mementóként megmaradt egy pajta

A kolontári híd mellett mementóként direkt meghagytak egy pajtát az iszapömlés emlékére. Körülötte semmi nincsen, a ház oldalán kétméteres magasságig megmaradt a vörösiszap nyoma.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

13:05
október 04, 2011
Vágólapra másolva!

"A magyar olyan, hogy mindig kevés neki"

"Fogjuk rá" - válaszolta  egy kolontári férfi arra a kérdésre, hogy visszatért-e az élet a rendes kerékvágásba egy évvel a katasztrófa után. Bár mindenkiben megmaradt a katasztrófa emléke - tette hozzá. Azt mondta, hogy még a kolontári tó megtisztítása van hátra. A kárpótlásra vonatkozó kérdésre mosolyogva azt válaszolta, hogy "a magyar olyan, hogy mindig kevés neki".

13:10
október 04, 2011
Vágólapra másolva!

Kontrát: Pokoli katasztrófa volt az iszapömlés

Kontrát Károly belügyi államtitkár a kolontári megemlékezésen pokoli katasztrófának nevezte az iszapömlést, ami miatt súlyos sebet kapott az addig virágzó környezet. Kontrát a károsultak visszaemlékezéseiből olvasott fel részleteket, és azt is mondta, hogy az iszapömlés után csoda történt, mert egyszerre mozdult az ország, és "mindenki devecserinek, kolontárinak, vagy somlóvásárhelyinek érezte magát".

A belügyi államtitkár azt is mondta, hogy a felépített lakóparkok kivívták a világ elismerését. Beszéde végén kijelentette, hogy a pénzhajhászás és az emberi nem törődés vezetett a tragédiához, és mint mondta, addig nem nyugszanak, amíg meg nem találják a felelősöket.

13:18
október 04, 2011
Vágólapra másolva!

Megkoszorúzták az emlékművet

Az ünnepségen részt vett és a kegyelet koszorúját helyezte el az emlékműnél Lévai Anikó, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Pintér Sándor belügyminiszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Kontrát Károly belügyi államtitkár, Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár és Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Háttérben a kolontári tanösvény. További képekért kattintson a fotóra!

Az ünnepség alatt az Országos Katasztrófavédelem zenekara játszott, a megemlékezésen sorban helyeznek el koszorúkat a helyiek, iskolások, önkormányzati vezetők.

13:25
október 04, 2011
Vágólapra másolva!

Véget ért a megemlékezés Kolontáron

A megemlékezés végén a katasztrófavédelem zenekara eljátszotta az Il Silenziót a tíz áldozat emlékére, majd a vendégek, az ünnepség résztvevői helyezték el koszorúikat az emlékoszlopnál. A megemlékezés a devecseri emlékpark átadásával fog folytatódni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Magas rangú vezetők a kolontári megemlékezésen. További képekért kattintson a fotóra!

13:35
október 04, 2011
Vágólapra másolva!

Kezdenek feloldódni az emberek

Két idősebb kolontári férfi azt mondta az [origo]-nak, hogy megtiszteltetésnek vették, hogy ilyen sok magas rangú vezető eljött a megemlékezésre.

Azt is mondták, hogy a falu egyre jobban kezd magára találni. Míg az elején úgy tűnt, hogy nem lesz jövője, most egyre inkább megkedvelik a települést. Azt mondták, hogy mintegy tizenegy család költözött el a katasztrófa miatt, de sokan megbánták.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

A két férfi azt is hozzátette, hogy a helyieknek aránylag sikerült túltenniük magukat a katasztrófán, de szerintük lelkileg ezt nem lehet feldolgozni.

13:50
október 04, 2011
Vágólapra másolva!

Díszpecsét és képeslap Devecseren

A vezető politikusokból és rendvédelmi vezetőkből álló, mintegy húsz-harminc fős csoport ellátogatott az újonnan átadott postára. Mindannyian kaptak egy emlékképeslapot Devecserről, amelyet a Magyar Posta egyenruhájába öltözött női dolgozók díszpecséttel pecsételnek le.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

13:53
október 04, 2011
Vágólapra másolva!

Kontrát lapot küldött a feleségének

Miután megkapta a devecseri képeslapot, Kontrát Károly belügyi államtitkár írni kezdett a hátuljára. A politikus az [origo]-nak azt mondta, hogy a feleségének írt, és rögtön bele is dobta a felbélyegzett lapot egy postaládába. Nagyon rég nem tettem ilyet - mondta Kontrát Károly, majd hozzátette, "ez húsz évet jelent".
14:00
október 04, 2011
Vágólapra másolva!

Pintér odaszólt egy rendőrnek

"Fogjad a forgalmat" - szólt oda határozottan egy rendőrnek Pintér Sándor belügyminiszter, miközben átkelt a posta előtti zebrán, hogy felszálljon arra a buszra, amely a vezetőket szállítja Kolontár és Devecser között.

14:10
október 04, 2011
Vágólapra másolva!

Mintegy négyszázan vannak Devecserben

A lerombolt részeken felépítettek egy parkot, ahol három kisebb tavat létesítettetek, de a köztes részeken még csak gereblyézett a terület. A devecseri megemlékezésre mintegy négyszázan gyűltek össze, köztük a Vöröskereszt és más segélyszervezetek képviselői, tűzoltók, rendőrök, katasztrófavédők.

14:20
október 04, 2011
Vágólapra másolva!

Kitüntetik a kármentőket

"Jó napot kívánok, erőt, egészséget" - köszöntötte Pintér Sándor azt a mintegy száz embert, tűzoltókat, rendvédelmiseket, mentősöket és segélyszervezetek munkatársait, akiket kitüntetnek a kármentésben végzett munkájukért. Ez után lejátszották a Himnuszt, majd Pintér Sándor mondott beszédet.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Egyesével szólítják a kitüntetetteket. Kattintson a képre a galériáért!

14:30
október 04, 2011
Vágólapra másolva!

Pintér bakival kezdte beszédét

"Tíz évvel ezelőtt" szakadt át a gát - kezdte bakizással a beszédét Pintér Sándor Devecserben, az iszapömlés első évfordulóján. A belügyminiszter az iszapömlést gyilkos áradatnak nevezte, ami szerinte "veszélyeztette a mát, a holnapot". A károsultaknak a házukkal együtt elvitte az emlékeit, és a gyerekkorukat is - mondta a belügyminiszter.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Pintér Sándor beszédet mond. Kattintson a képre a galériáért!

Pintér többször is megköszönte a kármentésben részt vevő civilek, rendvédelmisek, mentősök segítségét, szerinte az ő munkájuknak köszönhetően nem lett több áldozata a katasztrófának. Többször kijelentette, hogy Magyarország összefogott a katasztrófa után, és szerinte a nemzeti összefogás meghozta az eredményét. Összefogásból példát mutattunk a világnak - jelentette ki.

A belügyminiszter azt is mondta, hogy "kétszer ad, aki gyorsan ad", és szerinte a kormány gyorsan adott. Azt mondta, hogy amikor először itt járt Kolontáron és Devecserben, akkor kétségbeesett és kétkedő arcokat látott, de szerinte a kormány teljesítette az ígéretét, és vonzóbbá tették Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet.


 

14:37
október 04, 2011
Vágólapra másolva!

Átadták a devecseri emlékparkot

Hende Csaba honvédelmi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter az államtitkárok társaságában egy nemzetiszínű szalag elvágásával átadta a devecseri emlékpark hídját. Az átadást lassan induló, szórványos taps fogadta, és a tömegből elhangzott egy "köszönjük" is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Pintér a fotósok gyűrűjében néhány szót váltott egy-két helyi lakossal, azt mondta nekik, hogy a park az összefogás eredménye, "használják egészséggel". Látszólag, egy hirtelen gondolattól vezérelve a kezében lévő szalagdarabot ajándékként odaadta az egyik nőnek.

 

14:50
október 04, 2011
Vágólapra másolva!

Voltak kemény napok egy kármentő szerint

Az egyik kormányhivatalnál dolgozó kitüntetett, aki a külterületek kármentését koordinálta, az [origo]-nak azt mondta, hogy egy hete tudta meg, hogy kitüntetik.

Egy oklevelet, illetve egy érdemjelet kapott, "amit tettem, az jó érzéssel tölt el" - mondta, hozzátéve, hogy örül, hogy lassan véget ér a munkája, néhány héten belül ugyanis befejezik a külterületek tisztítását.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Ilyen érmet kaptak a kitüntetettek

Azt mondta, hogy ha megint lenne ilyen feladat, azt ismét elvállalná. Hozzátette, változó volt, hogy mennyit dolgozott, de voltak kemény napok, főleg az elején.

14:57
október 04, 2011
Vágólapra másolva!

A devecseri emlékpark - fotó

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Megemlékezők Devecseren

15:15
október 04, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor is elcsodálkozott a katonákon

Amikor az [origo] tudósítója a katonaságnak a katasztrófa elhárításában játszott szerepéről kérdezte Hende Csaba honvédelmi minisztert, akkor ő egy fél mosoly kíséretében a világ legjobb hadseregének nevezte a magyar honvédelmet a kármentésben végzett munkájáért.

Hende Csaba maximálisan elégedett volt a katonaság szerepvállalásával, és azt mondta, hogy még Orbán Viktor is elcsodálkozott a katonaság hatékonyságán, amikor néhány nappal a katasztrófa után Kolontárra látogatott, mert a gát repedése miatt evakuálni kellett a települést.

Olyan volt, mint a pokol, és senki nem tudta, mi lehet ez - emlékezett vissza Hende Csaba a katasztrófa napjára, amikor Devecserbe érkezett. A miniszter, aki azóta többször is járt a két településen, azt mondta, hogy egy éve még nehezen lehetett elképzelni, hogy ennyire sikerül eltakarítani a katasztrófa nyomait.

15:30
október 04, 2011
Vágólapra másolva!

Befejeződött a devecseri megemlékezés

A devecseri megemlékezés a Szózattal zárult, majd a kormánydelegáció távozott a helyszínről. Devecserben és Kolontáron délután is folytatódnak az ünnepségek, lesz kiállítás, hangverseny, szentmise és fáklyás felvonulás is.

15:43
október 04, 2011
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök felesége is ott volt

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége és Pintér Sándor belügyminiszter

15:55
október 04, 2011
Vágólapra másolva!

"Még van feszültség Devecserben"

A Caritas segélyszervezet egyik munkatársa azt mondta az [origo]-nak, hogy most bútorokkal és kerti szerszámokkal segítik a károsultakat. A férfi elmondta, hogy van feszültség a településen az átköltöztetett emberek miatt, de szerinte ez érthető, mert több mint háromszáz embernek kell új életet kezdenie, és először saját magukban is le kell rendezniük dolgokat.

A segélyszervezet munkatársa szerint a türelmetlenség főleg abban nyilvánul meg, hogy ingerültebbek az emberek, sokszor azt nézik, méregetik, hogy mit kapott a másik ember. A segélyszervezet tapasztalatai szerint a devecseriek nagy általánosságban azt gondolják, hogy a romák követelőzőbbek, és emiatt több dolgot tudtak elérni, de szerinte ez túlzás.

16:00
október 04, 2011
Vágólapra másolva!

Távozik a delegáció - fotó

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a képre!

16:50
október 04, 2011
Vágólapra másolva!

Egy épület maradt az Emlékparkban - fotó

Devecserben az Emlékpark területén egyetlen ház áll még: az ingatlan egyik felében korábban orvosi rendelő működött, másik fele pedig lakásként funkcionált. Az [origo] tudósítójának az orvos fia azt mondta, azért nem bontották le a házat, mert nem tudtak megegyezni a kártalanításban. Több tízmillió forint különbség volt ugyanis a kért és a felajánlott összeg között. A rendelő a katasztrófa óta nem fogad betegeket, az épületet közveszélyesnek ítélték. Tudósítónk szerint az ingatlan épnek tűnik, vörös foltok vannak a ház falán. A család azt tervezi, hogy Ajkára költöznek, és ott folytatják a praktizálást.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A ház egyik fele orvosi rendelőként működött.

17:01
október 04, 2011
Vágólapra másolva!

"Vörösiszapos szerepjátékok"

Az [origo] tudósítója beszélt két Devecserben dolgozó tanárnővel, akik azt mondták: egy évvel a katasztrófa után a most másodikos tanítványaik, úgy tűnik, nagyjából kiheverték a katasztrófa miatti sokkhatást, de a mai napig játszanak "vörösiszapos szerepjátékokat". Ez a tanárnő elmondása szerint azt jelenti, hogy a gyerekek eljátsszák, hogy jön a vörösiszap, és menekülni kell.

Mivel minden osztályban volt olyan gyerek, aki olyan területen lakott, amelyet elért az iszapáradat, ezért a pszichológusok azt tanácsolták a tanároknak, hogy ha a "gyerekekből ki akar jönni", akkor tegyék félre a tananyagot és beszéljenek inkább erről - fogalmazott a tanítónő, aki szerint erre többször is volt példa. Ilyenkor körbeültek, kibeszélték a bennük levő félelmeket, ez láthatóan jót tett a gyerekeknek. Egy kislánynak - akit talán a leginkább sokkolt a gyerekek közül a tragédia - egy év kellett hozzá, hogy feloldódjon.

17:20
október 04, 2011
Vágólapra másolva!

Illés Zoltán enne a devecseri kukoricából

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár az [origo]-nak azt mondta, évekbe telhet, amíg a Marcal folyó katasztrófa miatt kipusztult élővilága visszatér a folyóba. Az államtitkár szerint telepítéssel nem lehet a problémán segíteni, meg kell várni, míg a természet reprodukálja magát. Arra azonban számítani kell, hogy ez mindenképpen alacsonyabb szintű élővilág lesz, mint amilyen a szennyezés előtt a folyóban élt.

A Kolontár és Devecser közötti mezőről - amelyet elöntött a vörösiszap, most pedig kukorica terem rajta - Illés azt mondta: elővigyázatosságból nincs engedélyezve, hogy a kukoricából egyenek az emberek. Ez azonban csupán azért van, hogy Magyarország mezőgazdaságának jó hírnevét megőrizzék, ő maga nyugodtan fogyasztana belőle.