Hatalmas fejlődést hozhat ennek a hazai repülőtérnek a fejlesztése

Hévíz-Balaton Airport
Jövőre fejeződhet be a Hévíz-Balaton Airport fejlesztése
Vágólapra másolva!
Az egész térség gazdaságát és turizmusát is fellendítheti a nemzetközi Hévíz-Balaton Airport. Ennek érdekében folyamatban van a repülőtér fejlesztése, ami a tervek szerint jövőre fejeződik be.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi turizmus és az egész térség gazdaságának felpörgetéséhez is hozzájárul a megújuló Hévíz-Balaton Airport 2,2 milliárd forintos kormányzati támogatása. A repülőtér fejlesztése a tervek szerint 2025-ben zárul – számolt be róla a Zaol Zala vármegyei hírportál.

A lap a már zajló beruházás kapcsán megszólaltatta Benkő Attilát, a Hévíz-Balaton Airport Kft. ügyvezető igazgatóját, aki szerint

 a regionális repülőtér nagyszabású fejlesztésével a szűkebb és a tágabb környék gazdaságának jövőjébe ruház be a kormány, s ezzel a nemzetközi beutazóforgalmat is tovább erősíti.

A szakember hangsúlyozta, hogy Budapest után a Balaton az ország második legfontosabb turisztikai desztinációja a bel- és a külföldi forgalom szempontjából egyaránt, ahol 2023-ban 8,7 millió vendégéjszakát regisztráltak. Ez azt jelenti, hogy tavaly itt keletkezett az ország összes vendégéjszakáinak 21 százaléka.

Nem elhanyagolható Hévíz jelentősége sem, hiszen a turisztikai térség forgalmának közel 13 százalékát adta tavaly, a német vendégéjszakák száma pedig az egész országot tekintve is csak Budapesten volt magasabb, mint a fürdővárosban. 

A több mint kétmilliárdos kormányzati támogatásnak köszönhetően

  • teljesen megújul a gurulóút,
  • a kifutópálya tágulási hézagjai,
  • és új, a műszeres leszállást segítő ILS-berendezést kap a kifutópálya.

Az utasforgalmi épületet úgy alakítják át, hogy az utasok kényelmének is jobban megfeleljen, és egyúttal biztosítsa, hogy akár egyszerre tudjanak kiszolgálni egy schengeni belső, illetve külső országból érkező járatot - teszi hozzá a Világgazdaság.