Aranybányák álltak le a gyilkos iszlamista terroristák miatt

arany, aranykitermelés, aranybányászat
Több aranybányát be kellett zárnia Burkina Fasóban a terroristák miatt (képünk illusztráció)
Fotó: SPF
Vágólapra másolva!
Csökkent Burkina Faso aranykitermelése tavaly, mert az országban megszaporodtak a szélsőséges iszlamista terroristák támadásai. Bár a vállalatok némelyike még működik, a krízis miatt az ország nem tud profitálni jelentős aranytartalékából.
Vágólapra másolva!

A nyugat-afrikai országban több bányát le kellett állítani a szélsőséges iszlamisták által elkövetett támadások miatt. Az iszlamisták jelenléte a Szaharától délre húzódó Száhel-övezet több országában okoz gondot, Szenegáltól Szudánig. Az egyik leginkább érintett ország Burkina Faso, ahol 2022 óta két katonai puccs is lezajlott.

Egy összesítés szerint a 2023-ban terroristák elkövette támadásokban globálisan meghaltak negyedét Burkina Fasóban ölték meg.

Hat bányavállalat már 2022-ben felfüggesztette működését, egy további pedig tavaly csökkentette aktivitását.

Ennek köszönhetően Afrika negyedik legnagyobb aranykitermelője közel 2 százalékos csökkenéssel, 57,3 tonna aranyat szállított tavaly a hivatalos minisztériumi adatok szerint. Egy minisztériumi elemző kommentárjában jelezte, az egész aranyszektorban gondot okoznak a támadások. 

A terroristák bányák közelében végrehajtott akciói miatt olykor az is nehézégekbe ütközik, hogy a munkagépekbe való üzemanyagot és más ellátmányt a helyszínekre szállítsanak.

Burkina Faso más afrikai országok mellett az elmúlt években az egyik legígéretesebb aranykitermelővé vált. 2022-ben a világranglista 14. helyét foglalta el, és az akkori előrejelzések szerint 2026-ig évente 2 százalékkal nő az aranykitermelése. Ezt a várakozást írták most felül a térségben aktív iszlamista szélsőséges terroristák.

Az arany a szegény ország bevételeinek egyik fő forrása. Ahogy azonban az Origo korábbi összeállításában bemutatta, Burkina Fasót és a térség más országait a terroristák mellett az aranybányászat szabályozatlansága, és az illegális kitermelés is kihívások elé állítja.