Hamarosan elérhetők az új baromfi állatjóléti támogatások

Backyard Rooster and Hen, Northern Vosges Regional Nature Park, France Cock hen and chicken (Gallus gallus) Regional Natural Park AUTUMN ADULT Posing Aggressiveness Sing Shout Overview Gallus Sexual dimorphism Vosges du Nord (Regional Natural Park) HEN CO
Backyard Rooster and Hen, Northern Vosges Regional Nature Park, France. Biosphoto / Michel Rauch
Vágólapra másolva!
Az Agrárminisztérium új állatjóléti támogatási konstrukciót indít a Vidékfejlesztési Program keretében a magyar baromfi ágazat számára 15 milliárd forint keretösszeggel, jelentette be Nagy István agrárminiszter a tárca közleménye szerint.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető rámutatott, a támogatási kérelmek benyújtására 2022. november 15. - december 15. között, valamint 2023. szeptember 15. - október 15. között lesz lehetőség. Az idei évben benyújtott támogatási kérelem 12 hónapos időtartamra szóló igénylést jelent, amelyet 2023 őszén újabb egy éves támogatási időszak követ.

A támogatás mostani egy éves kötelezettségvállalási időszaka 2022. október 16-tól indul,

tehát ekkortól kell a magasabb szintű feltételeket biztosítani az állatállomány számára a támogatás lehívása érdekében, hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: támogatási kérelmet azon mezőgazdasági termelők nyújthatnak be, akik a nyilvántartási rendszerekben az állatok tartójaként szerepelnek, valamennyi állategészségügyi nyilvántartási és nyomonkövetési kötelezettségének eleget tesznek, valamint betartják az állategészségügyi és állatvédelmi szabályokat.

Illusztráció Forrás: Biosphoto/Michel Rauch / Biosphoto/Michel Rauch

Nagy István elmondta, az uniós agrártámogatási rendszerben a baromfitartók számára

eddig alapvetően beruházásokat segítő támogatási lehetőségek álltak rendelkezésre, ezt bővítették most a magasabb szintű állatjóléti követelményeket kompenzáló támogatási formával.

A felhívás az állatsűrűség csökkentésével, a mechanikai sérülések megelőzésével, az ivóvíz minőségű itatóvíz használatával, valamint az étkezési tojást termelő tyúkok és tenyészbaromfi állományok vonatkozásában toxinmentes takarmányokkal történő takarmányozással kívánja a baromfiállományok jólétét javítani. A feltételeket az Európai Bizottsággal való egyeztetés alapján, az uniós előírások mentén alakították ki, fűzte hozzá.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a kettős finanszírozás elkerülésére vonatkozó uniós előírások értelmében a nemzeti költségvetésből finanszírozott baromfi állatjóléti támogatások közül ki kell vezetni az eddig ebből a forrásból támogatott állatjóléti tevékenységeket. Ezeket a továbbiakban a Vidékfejlesztési Programból, majd azt követően a Stratégiai Terv pályázataiból finanszírozzák. A nemzeti baromfi állatjóléti támogatás keretei között 2022/2023 III. és IV. negyedévére kifizetési kérelem tehát már nem lesz benyújtható a takarmány nem kívánatos anyagtartalom-mentességének, illetve a takarmányozáshoz szükséges ivóvíz-minőségű víz biztosítására, sem a mechanikai sérülések megelőzésére. A felhívással nem érintett intézkedések vonatkozásában a nemzeti támogatási jogcím továbbra is elérhető lesz, emelte ki Nagy István.

Az új felhívás megtekinthető a www.palyazat.gov.hu oldalon.