Újabb csúcsot döntött a bitcoin

Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta.
2021.04.15 Budapest
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta. 2021.04.15 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
Új mindenkori csúcsra futott a bitcoin árfolyama, először lépve át a 68.000 dolláros szintet. Közben a kisebb kriptovaluták is szárnyaltak, ami jelentősen megemelte a kriptovaluták összesített piac értékét. Ezzel párhuzamosan viszont az is kiderült, hogy Oroszország megadóztatná a kriptovaluta bányászatot.
Vágólapra másolva!

Története során először lépte át kedden a 68.000 dolláros határt a bitcoint, de a lendület a kisebb kriptovalutákat is megemelte. Az általános szárnyalásnak köszönhetően a teljes kriptopiac összesített értéke megközelítette a 3000 milliárd dollárt – írja az RT.com.

A széleskörű emelkedést mutatja az is, hogy a bitcoin mögött a második legnagyobb piaci értékkel bíró ether is új rekordot döntött kedden, megütve a 4823 dolláros szintet.

A bitcoin október eleje óta folyamatos lendületben van, a teljes kriptopiac pedig közel 1000 milliárd dollárral tudta növelni az értékét – mindössze egyetlen hónap alatt. A háttérben részben az áll, hogy a globális pénzügyi piacon egyre többen fogadják el értékes menedékeszköznek a bitcoint, másrészt az is támogatja az emelkedést, hogy a nagyvállalatok sorra jelentik be a kriptovaluták elfogadását.

A bitcoin/dollár árfolyam idei alakulása Forrás: Investing.com

Utóbbira jó példa, hogy a Mastercard épp hétfőn jelentette be, hogy az ázsiai csendes-óceáni térségben piacra dob egy kriptovalutákhoz kapcsolódó kártyát, amely lehetővé teszi a magánszemélyek és a cégek számára, hogy kriptovalutákat váltsanak át hagyományos valutákra a fizetéseik során.

A kriptovaluták elfogadásának azonban van egy másik oldala is. Oroszország például közölte,

a kriptovaluta bányászatot hivatalos üzleti tevékenységként kellene elkönyvelni, vagyis ilyen formában meg lehetne adóztatni.

Az orosz sajtóhírek szerint a Gazdaságfejlesztési és a Gazdasági Minisztériumban is úgy látják, hogy a bányászat jól megfelel az üzleti tevékenység definíciójának, ami alapján a szabályozó hatóságok nagyobb felügyeletet gyakorolhatnának a terület felett, illetve adót is vethetnének ki a kriptovaluta bányászatra. A hírek szerint már meg is kezdődött az erre vonatkozó tervek kidolgozása, de a kormány egyeztetni fog még az üzleti élet képviselőivel is.