Csúcsra ugrott a bitcoin árfolyama

Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta
2021.04.15 Budapest
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta. 2021.04.15 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
Új, mindenkori csúcsra emelkedett szerdán a bitcoin árfolyama, miután kedden beindult az Egyesült Államokban az első, kriptovalutához kapcsolódó tőzsdén kereskedett alap (ETF). A friss befektetési lehetőség pedig meg is hozta a vásárlási kedvet.
Vágólapra másolva!

A világ vezető kriptovalutájának számító bitcoin árfolyama szerdán meghaladta a 66.700 dolláros (kb. 20,8 millió forint) szintet, amivel új mindenkori csúcsra ért – és ezzel több mint 7 százalékkal múlta felül a megelőző napi teljesítményét.

Az emelkedés hátterében elsősorban az állt, hogy

kedden indult meg a kereskedés az USA-ban a ProShares Bitcoin Strategy ETF nevű tőzsdén kereskedett alappal, amely az első amerikai, bitcoinhoz kapcsolódó ilyen jellegű tőzsdei eszköz.

A termék lényege, hogy így a befektetők határidős ügyleteken keresztül vehetnek és adhatnak el bitcoint, ahelyett, hogy közvetlenül kereskednének a kriptovalutával – írja az RT.com.

A bitcoin/dollár árfolyam idei alakulása Forrás: Investing.com

Noha az ETF-ek működése igen bonyolult mechanizmus, a lényeg az, hogy gyakorlatilag olyan szabályozott értékpapírról van szó, melynek értéke a bitcoinhoz kötött. Ezzel a befektetők egyfelől csökkentik a bitcoinban rejlő biztonsági kockázatokat, másrészt kevésbé érintik őket a kriptovaluta árfolyamának rövidtávú, esetenként igen intenzív ingadozásai.

A döntés pedig történelmi jelentőségűnek számított, ugyanis ez az első ilyen, bitcoinhoz köthető termék, amelyet jóváhagyott az amerikai felügyelet.

A népszerűség pedig nem is maradt el. A Bloomberg közlése szerint a ProShares alapja az induláskor több mint 1 milliárd dolláros forgalmat generált,

amivel minden idők második legintenzívebben kereskedett alapja lett.

Közép-európai idő szerint csütörtök reggel a bitcoin 64.500 dollár (kb. 20,1 millió forint) körül mozgott.