Alibaba: nincs mese, ez a valóság

tőzsde bróker emelkedés befektetés részvény
Vágólapra másolva!
Ezekben a napokban szinte minden a kínai online kiskereskedelmi óriásvállalatról, az Alibabáról szól. A társaság a héten publikálta friss, negyedéves eredményeit. Emellett vasárnap lesz  a céghez köthető Szinglik Napja nevű akciós vásárlási nap, amikor jelentős árkedvezményeket kínálnak a fogyasztóknak. A világ pénzpiacain mindenütt felfokozottak a társasággal kapcsolatos várakozások.
Vágólapra másolva!

Az Alibaba 2009-ben indította útjára a Szinglik Napját, amely mára a világ legnagyobb vásárlónapjává vált az interneten és a fizikai üzletekben egyaránt.

Az első évben 7,8 millió dolláros forgalmat generált, tavaly viszont az ezen a napon realizált árbevétel már meghaladta a 25 milliárdot

– írja a CNBC. Az idei évben brutális kedvezményeket ígérnek, viszont cserébe rekordforgalmat várnak.

A piaci elemzők az elmúlt időszakban egyre optimistábbak lettek az Alibabával kapcsolatban, egymás után emelték a cég részvényeinek jövőbeli alakulását tükröző célárakat.

A napokban megjelent gyorsjelentés azonban valamelyest lehűtötte a kedélyeket.

Az eredmény-beszámoló szerint az Alibaba profit soron verte a várakozásokat. Az egy részvényre jutó nyereség elérte az 1,11 dollárt, míg az egyszeri tételektől tisztított eredmény részvényenként 9,6 jüan lett a várt 7,42 jüannal szemben.

Forrás: AFP/Sputnik/Iliya Pitalev

A bevételek éves alapon 54 százalékkal emelkedtek, azonban a konszenzustól valamivel még így is elmaradtak. A nettó árbevétel 85,15 milliárd jüan lett a konszenzusos 86,66 milliárddal szemben. Az aktív mobil felhasználók száma elérte a 666 milliót, a felhő alapú bevétel 90 százalékot emelkedett éves alapon.

A gyorsjelentés publikálásakor azonban a vállalat lefelé módosította a 2019-es pénzügyi évre szóló bevétel-előrejelzését 383 milliárd jüanra, ami csalódást keltett, ugyanis a piac korábban 396 milliárdra számított.

A The Fly idézi a JP Morgan amerikai brókerház piaci elemzőjének véleményét, aki pesszimistább lett az Alibaba részvényeivel kapcsolatban, és a gyorsjelentést követően csökkentette azok célárát. Egy éven belül a korábbi 210 helyett már csak 190 dollárra várja a kínai online kiskereskedelmi cég papírjainak árfolyamát.

Ettől függetlenül az elemzőháznál továbbra is felülsúlyozásra ajánlják az Alibabát.

Az elmúlt napokban a társaság részvényei a 144-153 dollár közötti ársávban mozogtak. Ezzel számolva egy éves időtávon ugyanakkor még mindig 25 százalékos felértékelődéssel kecsegtetnek a cég papírjai.

Forrás: 123rf.com

A JP Morgan elemzője kommentárjában kiemeli, hogy

Emellett nem értékelik kellőképpen az Alibaba azon filozófiáját, amely szerint „a vásárló az első, a kereskedő a második, a befektető csak a harmadik".

A JP Morgan szakértője szerint azzal, hogy a társaság most lehűtötte a túlzott várakozásokat, arra ösztökéli az elemzőket, hogy az előrejelzéseiket jobban közelítsék a realitásokhoz.

Ám szerinte ez kedvező fejlemény lehet egy olyan tőzsdei cég számára, amely hosszú távú, jelentős növekedési potenciállal rendelkezik, és amelynek részvényei vitathatatlanul a minőségi kategóriába tartoznak.

Az elmúlt napokban nemcsak a JP Morgan, hanem más elemzők is pesszimistábbak lettek a társaságot illetően, miközben nem is olyan régen még egyre-másra srófolták feljebb az Alibabával kapcsolatos eredmény-várakozásaikat.

A társaság részvényárának maximuma az elmúlt egy évben 211,70 dollár volt. A kínai webkereskedelmi óriásban számos befektetési alap növelte egyébként a részesedését az elmúlt időszakban. A Swedbank például csaknem 5, a Trinity Street Asset Management pedig 2 százalékkal.