Hónapjai vannak az adóamnesztiának

bankjegy bankjegytömb húszezres papírpénz pénz pénzátutalás bankszámla bank számla pénz fizetés utalás készpénzhasználat
Thousands of large, old Hungarian banknotes are processed at a logistics center at the Central Bank of Hungary in Budapest on February 9, 2012. Hungary's central bank is pulping wads of old notes into briquettes to help heat needy humanitarian organizations, a gesture that has warmed many bodies and hearts amid a deadly cold snap. The central bank has been converting unusable notes into briquettes for the past four years. It takes about 5 million forints (17,000 euros) to make a single one-kilogram briquette. The notes are cut into pieces of 1 to 5 millimeters and then the paper is compressed without any chemicals being added. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Az adóamnesztiának egyelőre bizonyosan vége: stabilitás megtakarítási számlát nyitni tavaly július óta nem lehet, a külföldön vagy itthon, a párnacihában tárolt vagyonokat így ebben a formában már nem lehet legális mederbe terelni. Szakértők szerint az smsz nem váltotta be a kezdeti reményeket, az azt váltó, már csak néhány hónapig élő új amnesztia pedig nem mozgat meg hegyeket.
Vágólapra másolva!

A stabilitás megtakarítási számlának az volt a lényege, hogy ha valaki ilyen speciális számlát nyitott, az itt elhelyezett pénz forrását sem az adóhatóság sem más nem firtatta.

Cserébe állampapírban kellett elhelyezni az összeget.

Ha ezt öt évig itt is tartotta a számlatulajdonos, akkor akár tíz százalék adó megfizetésével ki lehetett venni a ropogós, eredetétől megtisztított megtakarítást.

Ahogyan azt a Blochamps Capital tanácsadó cég már a kezdetektől megjósolta, nem hozott átütő sikert az ajánlat. Az az amnesztia, amelyiknek nincs határideje, nincs korlátja, nem kelt akkora hatást – mondta Karagich István, a társaság tulajdonos-ügyvezetője.

Ehhez képest az smsz-nek nem volt határideje. Végül valamelyest felpörgött a biznisz, miután 2015 júliustól 2016 júliusáig terjedő időszakra már csak egy év tartást írt elő a szabályozás a tízszázalékos adó eléréséhez. Ezt követően visszaállt a régi rend, egészen 2017 január közepéig, amikor is megszűnt a stabilitás megtakarítási számla - vagyis újat nyitni már egyáltalán nem lehetett.

Van ennél egyszerűbb módszer is Forrás: Origo


Tavaly a második negyedévben ennek megfelelően több mint 30 milliárd forint érkezett a számlákra, az indulásig visszamenőleg így 2014 óta 135 milliárd forintot ért el az smsz-ben tartott vagyon.

Ezt követően, vagyis tavaly a második félévben már érezhetően megcsappant az ide áramló pénzmennyiség, hat hónap alatt alig haladta meg a 20 milliárd forintot, mindösszesen tehát 156 milliárd forint fehéredett ki az indulástól a zárásig. Ez messze a kezdeti várakozások alatt maradt – eredetileg azért kapta a stabilitás nevet a számla, mert a kötelezően vásárolt állampapírral az államot finanszírozták volna a befektetők, ez azonban nem az a tétel, ami a több ezermilliárd forint értékű állampapír-állományon belül érdemi mennyiséget tett volna ki.

Az eredetileg vártnál kevesebb jött be az adóamnesztia révén Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Piaci információk szerint pillanatnyilag az új rendszerbe nem ömlik a pénz. Ez a megoldás valamelyest eltér az smsz-től: itt az adóhatóság által meghatározott, adott bankoknál vezetett, kijelölt számlára kell az összeget átutalni, amennyiben az összeg 2016 júliusa előtt keletkezett. A bank automatikusan tovább küldi anonim módon a tíz százalék adót a NAV-nak. És ennyi.

Ez a lehetőség 2017 júliusáig el, utána az adóhatóság szigorúan üldözni fogja az igazolatlan és eltitkolt jövedelmek eredetét, legyen az a pénz akár külföldön, akár itthon.

Az új rendszer még egy lehetőséget ad a vagyonok kifehérítésére: amennyiben bejelentik, hogy a szóban forgó összeggel valamilyen magyarországi székhelyű cégben részesedést szereznek, akkor a tíz százalék adót is el lehet kerülni. Erről azonban meglehetősen nehéz statisztikát készíteni, ráadásul az a legritkább esetben nyilvános, hogy egy-egy új tulajdonos mennyiért vásárolt üzletrészt a kiszemelt társaságokban.