150 milliárdot oszt szét jövőre a kormány

Giró-Szász András; Lázár János Budapest, 2015. április 23.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) sajtótájékoztatót tart az Országházban Kormányinfó 5. Mit miért tesz a kormány? címmel 2015. április 23-án. Mellette Giró-Szász András kormá
Budapest, 2015. április 23. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) sajtótájékoztatót tart az Országházban Kormányinfó 5. Mit miért tesz a kormány? címmel 2015. április 23-án. Mellette Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Július végére elfogadja az Országgyűlés a 2016-os költségvetést, amelyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az adócsökkentés költségvetésének nevezett. Egy százalékponttal, 15 százalékra mérséklődik ugyanis jövőre a személyi jövedelemadó, valamint csökken a sertéshús áfája.
Vágólapra másolva!

Mintegy 150 milliárd forintttal több pénz marad az emberek zsebében, feltéve, ha van munkájuk és fizetnek adót, illetve sertéshúst fogyasztanak.

Az adócsökkentés költségvetése

A kormány szinte csak a 2016-os költségvetéssel foglalkozott szerdai ülésén, de még így sem sikerült minden nyitott kérdést lezárnia, így a büdzsé tervezetének vitája jövő szerdán folytatódik a kabinetben - ismertette a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó elnevezésű, szokásos tájékoztatóján.

A miniszter szerint a 2016-os büdzsé az adócsökkentés költségvetése lesz Forrás: MTI/Kovács Attila

Lázár János szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ezután még a jövő héten benyújtja a költségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, amely a tervek szerint július végéig el is fogadja majd a 2016-os büdzsé fő számait. Hozzátette: ez az adócsökkentés költségvetése lesz.

Kisebb adó, olcsóbb sertéshús

A véglegesítés előtt álló költségvetés két fő pillére már most látszik - derült ki Lázár szavaiból. Egyrészt a korábbi bejelentés szerint egy százalékponttal csökken a jelenleg 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadó, amely így 2016-ban csak 15 százalékos lesz.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Giró-Szász András kormányzati kommunikációs államtitkár Forrás: MTI/Kovács Attila

Ez Lázár szerint önmagában 110-120 milliárd forint bevételkiesést jelent a büdzsében - ennyivel több pénz marad ugyanakkor az embereknél. Még nagyobb arányban, a mostani 25 százalékról 5 százalékra csökkenti jövőre a kormány a sertéshús áfáját, ami további 25 milliárd forint "megtakarítást" jelent.

Marad a dohánycégek különadója

A dohánycégekre kirótt különadó viszont megmarad jövőre és azután is - jelentette be Lázár János. Mint mondta, a dohányipari cégek mintegy 11,5 milliárd forint "népegészségügyi hozzájárulást" fizetnek éves szinten a költségvetésbe, ez a kötelezettségük pedig megmarad 2016-ban és később is.

Könnyebb lesz a háziorvosoknak

Mentesíthetik az önkormányzatok a háziorvosokat az iparűzési adó megfizetése alól 2016-tól - erről is döntött a kormány. Lázár arról is beszámolt, hogy az EBRD-vel kötött eredeti megállapodásnak megfelelően 2016-ban megkezdik a bankadó csökkentését, a kabinet reményei szerint a pénzintézetek növelik a kihelyezett hiteleik nagyságrendjét.

A reklámadó 5,3 százalék lesz

Lázár János azt is elmondta, hogy a korábban ismertetett kormányzati tervek szerint - összhangban a korábbi reklámadó miatt Brüsszelben indult eljárással -, változik a reklámadó mértéke. Az érintett médiacégeknek 100 millió forintos árbevételi határ alatt nem kell adót fizetniük, a fölött 5,3 százalékot.

Idén mindenképpen bevételt vár a kormány az 5,3 százalékosra módosuló reklámadóból

Elmondta: olyan megoldást neház találni, ami minden piaci szereplőnek jó, olyat pedig még nehezebb találni, ami az Európai Bizottságnak és a piaci szereplőknek is jó. Lázár szerint ezt a kulcsot terjeszti be a kormány, de ez még változhat. Idén mindenképpen bevételnek kell lennie ebből az adóból - tette hoozzá.

A lakosság dönthet

A miniszter elmondta, hogy a kabinet ülésén a kormányhivatalok kapták feladatul annak megszervezését, hogy a lakosság dönthessen arról, mely állami díjak csökkenjenek jövőre.

Jön az e-kártya

Beszámolt arról is, hogy Pintér Sándor belügyminiszternek feladatul szabták az e-kártya rendszer kidolgozását, ami egy személyi, társadalombiztosítási és adóazonosításra egyaránt alkalmas megoldás lenne.