Feltámad a Samsung

samsung galaxy s6 edge
Vágólapra másolva!
Sokkal jobb üzemi eredményre számít a Samsung 2015 első negyedévében, mint amennyit az előrejelzések jósoltak. A cég részvényei is egyre jobban teljesítenek a tőzsdén. És mindebben még nincs benne az új S6 modell, amitől sokat várnak.
Vágólapra másolva!

5,4 milliárd dolláros üzemi eredményt vár 2015 első negyedévére a Samsung. Ez 2014-hez képest 31 százalékos csökkenést jelent, de három negyedév óta a legerősebb adat, ráadásul jóval meghaladja a várakozásokat.

Bejött a spórolás

A vártnál jobb számok arra utalnak, hogy a chipgyártási üzletág továbbra is erős, az okostelefon-eladások nőnek, és sikeresek voltak a spórolási intézkedések a cégnél - vélik elemzők.

Sokat várnak az S6-tól

Ezekben az adatokban ráadásul még nincsenek benne az új Galaxy S6 és S6 Edge okostelefonok, mert azokat még nem mindenhol dobták piacra. „Az előzetes jelentések a Galaxy S6-ról elég jók. Sokkal stílusosabb, mint elődje, az S5, a legtöbben arra számítanak, jól fog teljesíteni” – mondta Edward Snyder, a Charter Equity Research kutatócég elnöke.

Az S6-tól sokat várnak Forrás: Origo

Hatalmas visszaesés

2013 utolsó negyedévében a Samsung 30 százalék fölötti részesedéssel bírt az okostelefon-piacon, vagyis a világon minden harmadik okostelefont a Samsung adta el. Ez a szám 2014 végére 20 százalék alá csökkent, mert a cég telefonjai komoly ellenfeleket kaptak az olcsó és a drága készülékek piacán is.

Visszatérőben a befektetők bizalma

Az elmúlt hónapokban viszont nem csak a cég teljesítménye, de a befektetők bizalma is visszatérőben van: a Samsung részvények árfolyama 11 százalékkal nőtt év eleje óta. Edward Snyder rövidtávon további 10 százalékos erősödésre számít, ha minden jól megy.

Samsung részvény napos árfolyamgrafikon Forrás: YahooFinance

Nagy a lemaradás

A Samsung még mindig nem tudott felzárkózni a versenytársaihoz, különösen nagy lemaradásban vannak például az okosórák terén, véli Marc Einstein, az ICT Practice, Frost and Sullivan Asia Pacific igazgatója. Szerinte a cég üzemi eredményét csak egyes szektorok, például a mobiltelefon-eladások húzták 2015 első negyedévében, de ez nem javítja a Samsung kilátásait általánosságban.