Fenyegetődznek a zöldkártyások

Vágólapra másolva!
Alkotmánybírósághoz fordul és polgári peres eljárás útján követel kártérítést az államtól a február 17.-én megalakult Zöldkártyások Érdekvédelmi Egyesülete (ZÉE). Az autóstársadalom által évek óta sarcnak tekintett zöldkártyarendszert módosító, az év elején bevezetett rendelet ellehetetleníti ugyanis a kártya kiállítására szerveződött vállalkozásokat.
Vágólapra másolva!

Az emisszió felülvizsgálatot végző vállalkozásokat tömörítő egyesület szerint alkotmányellenes volt a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM), az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) együttesen hozott, 77/2009.-es rendeletének bevezetése.
Sarlayné Nemes Anita, az egyesület elnöke elmondta, hogy a rendelet 2010. január elseje óta már csak kétévente teszi kötelezővé a gépjármű zöld kártyájának kiváltását, amely az idén már a hatósági gépjármű műszaki vizsgaállomásokon tehető meg. A döntés által a környezetvédelmi felülvizsgálati ágazatban érdekelt, több mint 2.400 vállalkozás fölöslegessé vált és emiatt mintegy ötezer munkavállaló veszíti el munkahelyét. (Persze a kizárólag zöldkártyák kiállítására szerveződött cég igen ritka - a szerk.)

Forrás: MTI

Ötezer ember munkája vált feleslegessé

Az egyesület jogellenesnek véli a rendelet türelmi idő nélküli bevezetését, az eredeti állapot visszaállítását követeli. Az érdekvédők szerint a jogalkotók a bevezetés előtt nem adtak időt és lehetőséget a felkészülésre. Az egyesület később polgári peres úton fog kártérítést követelni az államtól. Ebbe foglalnák a kényszerűségből elbocsátott alkalmazottak felmondási idejére járó munkabérét, a nekik törvény által biztosított végkielégítéseket, és mindezek járulékait, valamint a "rendeletből származó elmaradt üzleti hasznot".

Sarlayné Nemes Anita elmondta, hogy a rendelet bevezetése előtt nem kaptak figyelmeztetést a vállalkozások. A felülvizsgálati rendszert üzemeltetőket a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) tavaly decemberben még az újabb szükséges beruházásokra - a környezetvédelmi igazoló plakettek megvásárlására - figyelmeztette, ezek a beruházások kidobott pénzt jelentenek a cégeknek - közölte az elnök.

Az egyesület vezetője szerint "környezetvédelmi kockázatot" is rejt a kétéves felülvizsgálati előírás, míg a korábban az emisszió vizsgálat gyakoriságát a gépjármű kora határozta meg - hat évnél öregebb autó esetén például már egy év volt az előírás. (A "környezetvédelmi kockázat" miatti aggódás a zöldkártyázás eddigi menetének ismeretében legalábbis megmosolyogtató. - a szerk.) A Zöldkártyások Érdekképviseleti Egyesülete március ötödikére autós demonstrációt szervez, amelyre a környezetvédelmi szervezeteket is meghívják.