Mozgásban a Madzag Filmegylet

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Török Ferenc

A Moszkva tér és a Macerás ügyek című filmek elkészülte óta sokan írtak, beszéltek egy új magyar filmes generáció megjelenéséről. A filmek rendezői - Török Ferenc és Hajdu Szabolcs - ugyanabba az osztályba jártak a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Simó Sándor osztályvezető irányítása alatt. Tehetségüknek már akkor híre szállt, amikor még csak vizsgafilmjeiket készítették, többek között a Valaki kopog című sorozatot. Simó Sándor pedig mindent megtett azért, hogy diplomamunkájuk egész estés játékfilm lehessen.

Forrás: MTI
Simó Sándor

A Moszkva tér és a Macerás ügyek után tavaly elkészült Miklauzic Bence Ébrenjárók, Erdélyi Dániel Előre! és Pálfi György Hukkle című filmje, ősszel pedig befejeződtek Fazekas Csaba Boldog születésnapot! című munkájának felvételei. Már csak Groó Diana és Fischer Gábor diplomafilmje vár megvalósításra, de várhatóan ezekre is összegyűlik a pénz a közeljövőben. Simó Sándor sajnos már nem érhette meg, hogy terve lassan valóra váljon.

Rá emlékezik az osztály azzal a névvel, mellyel nemrég szervezetet alakítottak. Mesterük ugyanis gyakran így fejezte be óráit: "…Na, itt a madzag vége!" A Madzag Filmegylet a nyolc, 2000-ben végzett rendezőn kívül két vágót is magába foglal: Lemhényi Rékát és Barsi Bélát, akik az új generáció filmjeinek készítésében nagy részt vállaltak.

A Madzag Filmegylet honlapjahttp://www.madzagfilm.hu/index.htmlA Hukkle honlapjahttp://www.hukkle.hu/A Moszkva tér honlapjahttp://www.moszkvater.hu/Az Előre! honlapjahttp://www.elore.hu/

A Madzag Filmegylet tulajdonképpen 2001 decemberében jött létre, de akkor még szinte csak ők tudtak róla. Először 2002. áprilisában lehetett hallani róluk, amikor a Bánk bán című operafilm bemutatóján röplapokat szórtak, így demonstrálva nemtetszésüket a film állami támogatását illetően. Akciójukkal a magyar filmekre szánt büdzsé igazságos elosztását követelték, és azt, hogy a politika végleg kivonuljon a magyar filmkészítésből.

Az egylet azóta definiálta önmagát, és új terveket fogalmazott meg. Honlapján mindenki számára elérhetővé tette, hogy célkitűzéseihez csatlakozzon. Nyilatkozatuk szerint "közös gondolkodással és közös munkával hatékonyan segíthetjük egymás terveit és törekvéseit annak érdekében, hogy minél színvonalasabb és átgondoltabb forgatókönyvek születhessenek. Ennek megfelelően az egylet legfontosabb célkitűzése, hogy olyan alkotói műhelyként funkcionáljon, mely a filmötlettől kezdve a forgatókönyv kidolgozásán át a forgatásig végigkíséri az adott alkotó munkáját."

Forrás: MTI
Hajdu Szabolcs díjat vesz át

Simó Sándor egykori osztálya tehát saját sikereit arra fordítaná, hogy egyfajta burkot és garanciát jelentsen más fiatal filmesek számára is. "Nem titkolt célunk az, hogy - tiszteletben tartva az alkotók és gondolatok sokszínűségét - egyfajta minőségi biztosítékot jelentsen, ha egy forgatókönyv a Madzag Dramaturgiai Műhelyét megjárva kerül pályáztatásra." A tervek megvalósításához természetesen már csak a megfelelő anyagi fedezet hiányzik, melynek megszerzése még előttük áll.

Amíg azonban ez rendelkezésre nem áll, az erkölcsi támogatás is sokat jelent számukra. Így minden érdeklődő hozzászólására igényt tartanak a honlapon.

Gy. D.