Világhírű rendező érkezik a Vígszínházba

US artist Robert Wilson poses during the presentation of the Watermill Center, the new illy Art Collection at the Triennale's garden in Milan on September 2, 2014 .Robert Wilson is the artist who has shaped the latest illy Art Collection, coffee cups produced by illy. Inspiration for the collection comes from the Watermill Center, a laboratory for the arts and humanistic sciences founded by Robert Wilson in 1992 AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
Vágólapra másolva!
Marton László, a színház főrendezője azt mondta, a művésszel még egyeztetik az időpontot, és tárgyalnak arról, milyen darabot állít színpadra. Az biztos, hogy nem a jövő évadban kerül sor a közös projektre. Wilson szombaton Budapestre látogatott, és előadást tartott. 
Vágólapra másolva!

Robert Wilson színházi pályafutását gyerekszínészként kezdte, majd építészeti, belsőépítészeti és festészeti tanulmányok mellett szellemileg visszamaradott gyerekekkel, gyerekszínházzal, gesztuskutatással foglalkozott. Nagy hatással volt rá Merce Cunningham koreográfus és John Cage zeneszerző.

Ismereteit és tapasztalatait rendezéseiben is kamatoztatja, amelyekben a mozgás, a díszlet, a jelmez, a zene, a hang és a fény egységére törekszik. Rendszeresen együtt dolgozik a világ élvonalbeli képzőművészeivel, zeneszerzőivel, színházi alkotóival, több előadása is színháztörténeti jelentőségűvé vált.

Robert Wilson Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A múlt évben például a The Old Women című zenés előadásban Mihail Barisnyikovval és Willem Dafoe-val dolgozott együtt, továbbá Lady Gagával, akiről videoportrékat készített és állított ki Londonban, valamint a párizsi a Louvre-ban.

A rendező először tartott előadást Magyarországon, ebből az alkalomból a Vígszínházban három előadás erejéig újra műsorra tűzték 1914 című produkcióját.