Rossz hírt kaptak a nyaralni vágyók - több üdülőhelyet is érinthet a rendelet

Vágólapra másolva!
A súlyos szárazság miatt az úszómedencék és tengerparti zuhanyzók is határozatlan időre üzemen kívül maradnak.
Vágólapra másolva!

Teljes vízstopot rendeltek el a spanyolországi Katalóniában a hatalmas szárazság miatt. A következő hetekben odalátogató brit turisták számára adtak ki közleményt, amelyben az áll, hogy "valószínűleg a térség egy medencéje sem fog üzemelni egy darabig", de

mindenhol hatalmas, angol nyelvű plakátokkal is hirdetik ezt.

A barcelonai repülőtér és a Sagrada Familia-bazilika – egy híres turisztikai pont – által felállított nagy táblákon ez áll: "Szárazság figyelmeztetés. Tartózkodása alatt takarékoskodjon a vízzel". A térség illetékesei arra kérték a turistákat, hogy járjanak el felelősségteljesen a vízhasználattal kapcsolatban, azonban nem akarják, hogy a szárazság visszatartsa a látogatókat attól, hogy Spanyolországba jöjjenek.

 

Bár a térség leginkább a turizmusból tartja fenn magát, helyi szakértők szerint ez nem fog nagyfokú népszerűtlenséget indukálni a későbbiekben sem. Mindazonáltal a helyi tisztviselők igyekeznek felhívni a turisták figyelmét, hogy

takarékoskodjanak a vízzel.

Több szállodatulajdonos kampányol a medencék feltöltése mellett, mivel attól félnek, a jóslatokkal ellentétben vissza fog esni a forgalmuk.

Ahogy azt megírtuk, a múlt heti Egyesült Arab Emírségekben történt óriási vihar és a dubaji árvíz, illetve a Meteorológiai Világszervezet (WMO) és az Európai Unió klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus (C3S) kiadott közös jelentése azt jelzi, hogy a világ megbukott az éghajlatváltozás okozta küzdelemben. 

Az itt bekövetkezett áradás komoly, klímaváltozással összefüggő problémákat szemléltet, amellyel a modern világ nem boldogul: többek között a vízelvezetés hiányát. A legfrissebb jelentések azt is kimutatták, hogy Európa a leggyorsabban melegedő kontinens.

Márciusban pedig Kolumbiából érkeztek drámai képek az ottani aszály után. Az El Nino hatása miatti rendkívüli szárazság drámaian csökkentette az ország vízkészletét, amely fenyegeti a mezőgazdaságot, az állatállományt és az emberek élelmezését is. 

Januárban a kolumbiai kormány 12 hónapra nemzeti katasztrófahelyzetet hirdetett. Az országban rendkívüli a csapadékhiány, és több mint 2°C-os átlaghőmérséklet-emelkedést regisztráltak. A víztározók, tavak, folyók szintje drámainak alacsony, és nem várható számottevő javulás a következő időszakban sem. 

Forrás: DailyStar