Űrhotel építését tervezi a különc milliomos

Vágólapra másolva!
Sir Richard Brenson, a Virgin Atlantic légitársaság és a Virgin Galactic űrrepülési társaság tulajdonosa újabb meghökkentő tervvel állt a közvélemény elé: megépítené a világ első űrhotelét - írja a Travel Industry Wire.
Vágólapra másolva!

A terv komolyságát jelzi, hogy a Virgin Galactic üzemeltetési igazgatója, Alex Tai - aki egyébként a Virgin 2008-ra tervezett első kereskedelmi űrhajóját vezeti - már tárgyalásokat is folytatott egy amerikai szállodaipari befektetővel, Robert Bigelow-val.

A Bigelow Aerospace, amely űrkapszulák kifejlesztésével foglalkozik és a Virgin Galactic azt remélik, hogy az évtized végére megjelennek az első igazi űrturisták, akik a jelenleginél jóval alacsonyabb áron juthatnak hozzá a nem mindennapi utazáshoz.

Richard Brenson elmondta, hogy cége tárgyalásban áll olyan vállalkozásokkal, amelyek az űrhotelek kifejlesztésében, az embereket odajuttató űreszközök megépítésében érdekeltek. A milliomos cégvezető elmondta, hogy ma még talán bizarrnak tűnik az ötlet, de személy szerint úgy gondolja, hogy akár egy évtizeden belül komoly érdeklődés lehet az űrhotelek iránt.

Brenson azt is bejelentette, hogy a Burt Rutan mérnökkel közösen irányított Spaceship Company hat héten belül megkezdi Brenson új űrrepülőgépe, a SpaceShipTwo-nak az építését.

A cég a lehető legnagyobb titokban tartja az új űrszerkezet formáját. Brensonék eddig 25 millió dollárt költött az eszköz tervezésére, további 100 milliót pedig az építésre fordítanak. Az új űrrepülőgép az előző modell, a Rutan által tervezett SpaceShipOne-ra hasonlít majd.