Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A vidrák megakadályozzák a hínárerdők hanyatlását

tengeri vidra, Enhydra lutris
Miután majdnem kihaltak, a déli tengeri vidra populáció növekedése segített a hínárerdők terjedésében: növelve a környezeti stresszorokra, köztük a rendkívüli óceáni melegedésre való rezilienciát
Vágólapra másolva!
Miután majdnem kihaltak, a déli tengeri vidra populáció növekedése segített a hínárerdők terjedésében: növelve a környezeti stresszorokra, köztük a rendkívüli óceáni melegedésre való rezilienciát. - írja a Monterey Bay Aquarium honlapján.
Vágólapra másolva!

A Monterey Bay Aquarium kutatói egy a PLOS Climate magazinban publikált tanulmányukban megerősítik a tengeri vidrák és Kalifornia hínárerdeinek hosszútávú egészsége közötti kapcsolatot.Azt találták, hogy a tengeri vidra populáció növekedése az utóbbi évszázadban fokozta a hínárerdő rezilienciáját az államban. A felfedezés megerősíti a természetvédelem és a veszélyeztetett déli tengeri vidrák regenerációjának fontosságát és kiemeli a potenciális természetalapú megoldást a hínárerdők helyreállításában a kaliforniai partok mentén, és talán azon is túl.

A tanulmány megmutatja a regionális hínárernyő drámai változását egy 100 éves periódus alatt, 1910-2016-ig.

Ez alatt az idő alatt a hínárerdő ernyő jelentősen növekedett a közép partvonal mentén, ez Kalifornia egyetlen régiója, ahol a déli tengeri vidra túlélt, miután majdnem a kihalásig vadászták őket az 1900-as években a szőrükért.


Évszázados skálán, a faj kedvező hatása a hínárerdőkre a közép partvonal mentén majdnem kompenzálta a hínár veszteséget északi és déli Kaliforniában is; ebben az időszakban országszerte általános hanyatlás volt.

Miután majdnem kihaltak, a déli tengeri vidra populáció növekedése segített a hínárerdők terjedésében: növelve a környezeti stresszorokra, köztük a rendkívüli óceáni melegedésre való rezilienciát Forrás: https://www.montereybayaquarium.org/stories/just-add-otter

A tanulmány megmutatta, hogy a hínárerdők kiterjedtebbek és reziliensebbek a klímaváltozásra ott, ahol a tengeri vidrák újra elfoglalták a kaliforniai partvonalat a múlt század folyamán. Ahol nincsenek vidrák, ott a hínárerdők drámaian hanyatlottak.

Azt találták, hogy a tengeri vidra populáció a legerősebb előrejelzője a hínárernyő fedettség változásának ez alatt a 100 éves tartam alatt.A tudósok a hínárerdők történelmi vizsgálatait használták az 1900-as évek elejéig visszamenőleg, hogy részletesen megbecsüljék az ernyő kiterjedését, a biomasszát, és a szénraktárat - miközben korrigálták az vizsgálati módszereket illető éves változást és eltéréseket. Ez lehetővé tette a tudósoknak, hogy a kaliforniai hínár tendenciáját hosszabb időszak alatt vizsgálják, több mint 60 évre visszamenőleg, mielőtt a modern, légi, vagy műholdas képalkotáson alapuló vizsgálatokból származó elérhető adatok vannak. Aztán a csapat összehasonlította a javított konzervatív történelmi becsléseket a kortárs adatbázisokkal és gép tanulási technikával értékelte a múlt század folyamán történt változások domináns hajtóit.

A hínárerdő élőhelyek az élet széleskörű változatait támogatják. Egy hínárerdőben mindenütt találhatunk állati közösségeket. A sziklás altalajtól, ahova a hínár rögzíti magát és csatlakozik az óceán fenekéhez végig fel az óceán felszínén lévő hínárernyőhöz. Ez az élet diverzitás a vidráknak köszönhető, akik segítenek az élőhely egyensúlyának fenntartásában. Forrás: https://www.montereybayaquarium.org/stories/just-add-otter

A kutatók azt mondják, a történelmi térképek fontosak, segítenek a hínárerdők tendenciákának hosszútávú vizsgálatában, ami fontos hogy megértsük a klímaváltozáshoz kapcsolódó trendeket, és fontos a hatékony tudomány-alapú természetvédelmi stratégiák létrehozásához.

Országszerte az adatok azt mutatják, hogy a hínárernyő csökkenése csak 6%-os volt 1910-2016-ig. A regionális változások azonban, figyelemreméltóbbnak bizonyultak. A hínárernyő az északi és déli régiókban 63 és 52 %-ra csökkent. Ez majdnem mindenhol fokozódott a közép parton, ahol becslés szerint a hínárerdő fedettség 56%-kal bővült.

Bár a modellezés azt mutatta, hogy a tengeri vidra populáció sűrűség a legerősebb előrejelzője a hínár fedettség változásának, más faktorokat is azonosított, például a klímaváltozás okozta rendkívüli tengeri hőséget.

A hínárerdő élőhelyek az élet széleskörű változatait támogatják. Egy hínárerdőben mindenütt találhatunk állati közösségeket. A sziklás altalajtól, ahova a hínár rögzíti magát és csatlakozik az óceán fenekéhez végig fel az óceán felszínén lévő hínár ernyőhöz. Ez az élet diverzitás a vidráknak köszönhető, akik segítenek az élőhely egyensúlyának fenntartásában. Forrás: https://www.montereybayaquarium.org/stories/just-add-otter

Ma a rendkívüli hő az óceánban intenzív és állandó. Egy az egy évtizede kezdődött fenyegetés most hatással van az óceán felszínének több, mint a felére.

Ez a hínárerdők számára jelentős probléma, mert a krónikus hőmérsékleti stressz aláássa a hínár növekedését és egészségét. Az ökoszisztémák komplexek, és hogy megkapják a legjobb esélyt hogy túléljék ezeket a rendkívüli változásokat, szükségük van minden alkotóelemükre.A tengeri vidrák nagy hatással vannak a Csendes-óceáni hínárerdőkre. Az ilyen történelmi tanulmányok meghatározó bizonyítékai ennek a dinamikának hosszú távon.

A tanulmány megmutatja a regionális hínárernyő drámai változását egy 100 éves periódus alatt, 1910-2016-ig. Ez alatt az idő alatt a hínárerdő ernyő jelentősen növekedett a közép partvonal mentén, ez Kalifornia egyetlen régiója, ahol a déli tengeri vidra túlélt, miután majdnem a kihalásig vadászták őket az 1900-as években a szőrükért. Forrás: https://www.montereybayaquarium.org/stories/using-science-to-save-ocean-wildlife

Az egészséges hínárerdő ökoszisztémáknak sok jó hatása van, például csökkenti a viharok okozta parti eróziót, és hozzájárul a szén raktározáshoz. A tanulmány megmutatja, hogy a tengeri vidrák történelmi területükre való visszatérése segíthet a hínárerdőket meggyógyítani és jótékony hatásaikat megtartani több helyen a kaliforniai part mentén.

(Forrás: Monterey Bay Aquarium: https://www.montereybayaquarium.org/)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről