"Krisztus" tetoválást fedeztek fel egy 1300 éves testen Szudánban

Ghazali
A Ghazaliban talált testen lévő tetoválás, a Chi-Rho és a görög alfa és omega betűk fotói és digitális illusztrációi.
Vágólapra másolva!
Egy a mai Szudán területén talált 1.300 éves egyén testén Krisztusra utaló tetoválást fedeztek fel. A testet egy középkori kolostor közelében lévő temetőben tárták fel - írja a Live Science magazin.
Vágólapra másolva!

A Ghazali nevű helyszínen ásatást és tanulmányt végző Varsói Egyetem Lengyel Középkori Régészeti Központjának tagjai azt nyilatkozták, hogy ez a második eset, hogy tetoválást talának a kora-középkori Núbiában. Núbia egy olyan régió, ami felöleli a jelenlegi Egyiptom déli és Szudán északi részeit.

Az egyén valószínűleg férfi, jobb lábán a "Chi-Rho" szimbólum van, a görög alfa és omega betűk mellett. A "Chi-Rho" szimbólum a "chi" és "rho" görög betűk kombinációja Krisztus nevének rövidítése, mely körülbelül Kr.u. 324-ben jelent meg, amikor Nagy Konstantin a Római Birodalom császára lett. Az alfa és az omega a görög ABC első és utolsó betűje és azt a keresztény hitet reprezentálja, hogy Isten mindennek a kezdete és vége. A tetoválás helye a jobb lábon érdekes, mivel a keresztrefeszítéskor Krisztusnak itt verhették át az egyik szöget a boka felett.

A Ghazaliban talált testen lévő tetoválás, a Chi-Rho és a görög alfa és omega betűk fotói és digitális illusztrációi. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/christ-tattoo-discovered-on-1300-year-old-body-in-sudan

Bár a tetoválás azt mutatja, hogy az egyén keresztény volt, azt nem tudni, hogy vajon szerzetes volt-e? Az elhunytat nem abba a temetőbe temették, ahová a kolostor szerzeteseit, hanem egy olyan temetkezési helyre, amit a közeli közösségek használhattak.

A szénizotópos vizsgálat szerint a személy körülbelül Kr. u. 667 és 774 között élt. Ebben az időben a kereszténység volt a fő vallás a régióban.

Az illető valószínűleg 35-50 éves lehetett, amikor meghalt. A testet a 2016-ban végzett ásatások során találták, de a tetoválásra csak most derült fény a nemrégiben elvégzett ásatás utáni elemzések és teljes spektrum fotográfia során. A Ghazaliban végzett ásatásokat 2012 és 2018 között folytatták. A leletek elemzése jelenleg is még folyamatban van.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)