A világhírű rilai kolostort bemutató kiállítás nyílt Esztergomban

rilai kolostor
Bulgária legnevezetesebb épülete, a rilai kolostor
Vágólapra másolva!
A rilai kolostort mutatja be az a fotókiállítás, amely a magyar-bolgár barátság napja alkalmából az esztergomi Keresztény Múzeumban nyílt a Bolgár Kulturális Intézet szervezésében.
Vágólapra másolva!

Sok évszázados múltra tekint vissza a két nép barátsága

A barátsághoz az őszinteség is hozzátartozik, és őszintén tudtunk beszélni arról, miért más a mi gondolkodásunk, mint a tőlünk nyugatra élőknek - mondta köszöntőjében a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Czeglédi Zsolt

Soltész Miklós kiemelte: Magyarországon 150 évig tartott a török megszállás, Bulgáriában 500 évig. Mi tudjuk, mit jelent, hogy megpróbálják elpusztítani a vallásunkat, a nyelvünket és a kultúránkat.

Bulgária legnevezetesebb épülete, a rilai kolostor Forrás: Lantos Gábor

Mai világunkban is megjelennek pusztító erők, melyek nemzeteket ugrasztanak egymásnak - tette hozzá. Ilijana Jotova, a Bolgár Köztársaság alelnöke kiemelte, a két nép barátsága évszázadokra nyúlik vissza. Szólt attól, hogy Rilai Szent János napján, október 19-án Szófiában is ünnepelnek és emléktáblát lepleznek le Fehér Géza régész tiszteletére, aki 1922-től két évtizeden át vett részt bulgáriai régészeti ásatásokon. Magyar-bolgár-török történeti kapcsolatokkal foglalkozott, a Bolgár Tudományos Akadémia tagjává választotta - tette hozzá.

A 12. században néhány évig Esztergomban őrizték Rilai Szent János ereklyéit

A találkozó résztvevői a megnyitó előtt megkoszorúzták a magyar-bolgár barátságnak emléket állító márványtáblát, mely az esztergomi bazilikában található. Rilai Szent János ereklyéit 1183 és 1187 között Esztergomban őrizték, majd visszakerültek Bulgáriába.

A rilai kolostor Bulgária legnagyobb kolostora, itt őrzik Rilai Szent Iván (János) ereklyéit.

A méltán híres rilai kolostor az UNESCO Világörökség része Forrás: Kisgyörgy Éva

Az épület számos, több száz éves freskót rejt, amelyek annyira értékesek, hogy üvegfalak védik őket.
Soltész Miklós az ünnepség után az MTI-nek elmondta, az alelnökkel beszéltek a gázszállítás tranzitdíjának felemeléséről, "annak a mai világpolitikai helyzetben való tarthatatlan voltáról".