A lenyűgöző Ötz-völgy, ahol a jégembert találták

Ötztal
Vágólapra másolva!
Az Alpokban található Ötz-völgy (németül Ötztal) Ausztria Tirol tartományában húzódik, és párhuzamosan fut a Kauner-völgyel, természetes összeköttetést kínálva az olaszországi és az ausztriai állatpopulációk számára.
Vágólapra másolva!

Ez a vidék az élővilág szempontjából kiemelten érdekes gyűjtőterülete az Alpoknak. Az Ötz-völgy a legnagyobb völgy az Inn folyó partján, 67 kilométer hosszú, és változatos tájértékekkel, száz látnivalóval várja a természet szerelmeseit.

Túraajánlónk rövid ízelítőt ad egy optimális hétvégi program megtervezéséhez.

Az Ötz-völgyben 700 és 2500 méteres magasság között kirándulunk, de ennél magasabbra emelkedik a hegyekkel tarkított belső alpesi vidék. Érdemes bejárni ezt a történelmi tájat a 3000 méteres magasságot meghaladó csúcsok között.

Amennyiben dél felé vesszük az irányt, a szenzációs lelet megtekintését se hagyjuk ki.
Ötzi, az Alpokban talált jégmúmia több mint 5300 éves. Egyedülállóan jó állapotban van, ami lehetővé teszi a tudósoknak, hogy részletesen tanulmányozzák egy letűnt kor emberét.

Ötztal Forrás: Bakó Gábor

Ötzi felfedezése lehetővé tette az őskori élet és társadalom jobb megértését, sőt a betegségeit is vizsgálták. A jégbe fagyott ember hajlamos volt a szív- és érrendszeri betegségekre, a kullancsok által terjesztett Lyme-kórban és ízületi kopásban szenvedett, tejcukorérzékeny is volt, ráadásul fogai meglehetősen kopottak voltak.

Ruházata és felszerelése révén betekintést nyerhetünk az ősi kultúrák technológiai és társadalmi aspektusaiba. Ötzi DNS-vizsgálata megvalósult, de még további felfedezéseket tartogat az őskori Európa történelmével kapcsolatban.