Több mint 750 éve iszunk már jaktejet

jak Mongolia east mongolia steppe area domestic yak bos grunniens AGRICULTURE ANIMAL Animals number ASIA CATTLE Day DOMESTIC ANIMAL Eastern Asia flock Large group of animals Mammal Mongolia Nature No People
Háziasított jak (Bos grunniens) Mongóliában
Vágólapra másolva!
A Michigani Egyetem tanulmánya szerint a Mongol Birodalom elitje már a 13. században szívesen fogyasztott jaktejet. A szakemberek állítását proteomikai bizonyítékok támasztják alá. A permafrosztba eltemetett egyének ősi fogkövében talált fehérjék elemzése révén egy új tanulmány közvetlen bizonyítékot szolgáltat több kérődző, például a jak tejének, valamint a lovakhoz és kérődzőkhöz köthető tej- és vérfehérjék fogyasztására.
Vágólapra másolva!

A jaktermékek a helyi fogyasztás és kereskedelem számára létfontosságú kalória- és nyersanyagforrásként szolgálnak Kelet-Eurázsia magashegyi közösségeiben. Eddig azonban viszonylag kevés bizonyítékot találtak a jak korai mongóliai történetére vonatkozóan, és a tudósok még gyakran abban is bizonytalanok, hogy a jakot háziasították-e vagy sem. Az egyetlen azonosítható régészeti lelet a Denjiin Navtan lelőhelyről előkerült jak koponya, amelyet a késő bronzkorban vagy a korai vaskorban keletkezett.

Mivel Mongóliában a háziasított jakra vonatkozó régészeti és történelmi feljegyzések korlátozottak, a fehérjék elemzése fontos lehetőséget nyújt arra, hogy a szakemberek betekintést nyerjenek az állat korai felhasználási módjaiba és elterjedésébe.

A közelmúltban publikált tanulmányban új fehérjeleleteket mutattak be a mongol Khorig temetőkből, ahol az észak-mongóliai Khovsgol-hegység magaslati gerincein elit temetkezéseket végeztek. Ezek a temetkezések a permafroszton belül helyezkednek el, ami lehetővé tette az olyan szerves anyagok, mint a selyem, a nemez és a bőr, valamint a kerámiaedényekben található maradványok kivételes megőrzését.

Háziasított jak (Bos grunniens) Mongóliában Forrás: hemis.fr/CORDIER Sylvain / hemis.fr/Cordier Sylvain / Hemis.Fr

– mondta Alicia Ventresca-Miller, az U-M antropológia adjunktusa a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A proteomikai elemzéseink arra a következtetésre jutottak, hogy a nő élete során jaktejet ivott, ami segített nekünk igazolni ennek az ikonikus állatnak a hosszú távú használatát a régióban, valamint bizonyította az elit uralkodókkal való kapcsolatait.

A fehérjéket Khorigból származó egyének fogkőjéből vonták ki, ahol a 11 mintából 10-ben találtak a szájüregben jellemzően megtalálható fehérjéket.

A tanulmány szerint az eredmények arra utalnak, hogy a jaktejet valószínűleg már 1270-ben is fogyasztották Mongóliában.

Szakemberek úgy vélik, hogy tekintettel arra, hogy a mongol és a globális régészeti feljegyzésekben kevés bizonyíték van a jaktej fogyasztására (sőt, a jak kizsákmányolására általában véve), ez a megállapítás jelentős. Azt is elismerték, hogy ez egy viszonylag késői időpontnak tűnik a jaktejfogyasztására, amely valószínűleg már korábbi korszakokban is előfordult, de eddig nem azonosították.