Már látja a célpontját a NASA aszteroidaelhárító rakétája

A Didymos és a Dimorphos kettős aszteroida fantáziarajza az elhárító űrhajóval
Vágólapra másolva!
A NASA Double Asteroid Redirection Test (Kettős Aszteroida-Eltérítő Teszt, DART) űrszondája most sugározta vissza az első képet a célpontjáról, a Didymos aszteroidáról valamint a körülötte keringő a Dimorphos holdacskáról.
Vágólapra másolva!

A DART egy bolygóvédelmi tesztmisszió, amelynek célja, hogy becsapódva a holdacskába megváltoztassa annak a Didymos körüli pályáját. Ha ez az űrhajókísérlet hatékonynak bizonyul, akkor ennek alapján fel lehetne készülni egy Föld-közeli aszteroida eltérítésére. (A Didymos és a Dimorphos nem jelentenek veszélyt a Földre, csak a kinetikus becsapódási technológia tesztelésére szolgálnak.)

A kép, amely 243 egyedi kép kompozitja, a DART egyetlen műszeréből, a Didymos Reconnaissance and Asteroid Camera for Optical Navigation (DRACO) műszerből származik; július 27-én készült, és szeptember 7-én tették közzé. A képen a Dimorphos és a Didymos egyetlen fénypontként látható - az űrszonda ekkor még 32 millió kilométerre volt az aszteroidapárostól, így azok megkülönböztethetetlenek.

A DART rakétája által készített kép a Didymos és a Dimorphos kettős aszteroidáról (a képen nem válik szét a két aszteroida a gyenge felbontás miatt) Forrás: NASA/JPL/DART Navigation Team

"Ezt az első képsorozatot tesztként használjuk a képalkotási technikáink bizonyítására" - mondta Elena Adams, a DART küldetés rendszermérnöke a Johns Hopkins Egyetem marylandi Alkalmazott Fizikai Laboratóriumának munkatársa, aki a küldetést irányítja. "A kép minősége hasonló ahhoz, amit a földi távcsövekkel kaphatnánk, de fontos megmutatni, hogy a DRACO megfelelően működik és látja a célpontját, hogy elvégezhessük a szükséges beállításokat, mielőtt elkezdenénk a képeket felhasználni az űrszonda autonóm irányítására az aszteroidához.".

A Didymos és a Dimorphos kettős aszteroida fantáziarajza az elhárító űrhajóval Forrás: NASA/Johns Hopkins

Végső soron a DART a DRACO segítségével navigál majd a becsapódás helyére, teljesen függetlenül a földi irányítóktól. De egyelőre az emberek irányítanak. A következő három hétben a csapat az ötóránként készített képek segítségével három pályakorrekciós manőver sorozatot hajt végre, amelyek a DART-ot pontos pályára állítják a Didymos felé. A becsapódástól számított 24 órán belül a DART átveszi az irányítást, hogy finomhangolja a végső megközelítést.