Hátborzongató, ahogy ez a robot önarcképeket készít

"AI-DA: The World's First Robot Artist" At The Design Museum - Press View bestof topix
Ai-Da, a robotművész az egyik önarcképe előtt áll új kiállításának megnyitóján a londoni Design Múzeumban
Vágólapra másolva!
Egy új londoni művészeti kiállításon mutatták be a világ első robot-önarcképét, amelyet egy Ai-Da nevű android festett. A robot annak ellenére alkotott maradandót, hogy a „művésznek nincs önképe". A meglepően pontosan megalkotott képek a tudósok szerint megkérdőjelezik egyrészt a mesterséges intelligencia (AI) szerepét az emberi társadalomban, másrészt azt az elképzelést, hogy alkotás és a művészet tényleg kizárólag emberi tulajdonság lehet-e.
Vágólapra másolva!

A világ vélhetően első gépi önarcképeit alkotta

Ai-Da egy életnagyságú android művész, amelyet az emberek intelligenciáját utánzó, számítógépes algoritmusokkal hoztak létre. A robot képes festeni, szobrászkodni, de pislogni és beszélgetni is. Alkotói úgy tervezték, hogy pontosan úgy nézzen ki és viselkedjen, mint egy nő, ráadásul női hangot is kapott.

A feje és a törzse egy próbabábura hasonlít, különféle ruhákat és parókákat visel, bár a mechanikus karok elárulják, hogy valójában egy robotról van szó.

Az androidot az Oxfordi Egyetem és az angliai Leeds Egyetem programozókból, robotikai szakértőkből, művészeti szakemberekből és pszichológusokból álló csapata két év alatt, 2017 és 2019 között fejlesztette.

Ai-Da, a robotművész az egyik önarcképe előtt áll új kiállításának megnyitóján a londoni Design Múzeumban Forrás: Tim P. Whitby/Getty Images

Nevét Ada Lovelace-ről, az úttörő angol matematikusról kapta, akit az első számítógépes programozók között tartanak számon.

Az Artnet szerint Ai-Da munkája korábban olyan absztrakt festményekből állt, amelyek összetett matematikai modelleken alapultak; az első kiállítása óriási sikert aratott a nagyközönség körében.

Ai-Da most azonban létrehozta a világ vélhetően első, gépi önarcképeit. A robot szelfik közül hármat mutattak be a londoni Design Múzeumban az „Ai-Da: A robot portréja" című tárlaton.

– mondta Aidan Meller, a galéria tulajdonosa a The Guardian online lapnak. – Kérdéseket tesznek fel azzal kapcsolatban, hogy merre tartunk; mi az emberek szerepe, ha egy ilyen művészi alkotást meg lehet ismételni a technológia segítségével is?

Ai-Da valójában nincs öntudatánál

Ai-Da új önarcképei a folyamatosan frissülő mesterséges intelligencia, a beépített programozás és a fejlett robotika kombinációját alkotják. A szemei valójában kamerák, amelyek lehetővé teszik a robot számára, hogy „megnézze", amit fest vagy megformál; jelen esetben önmagát.

A robotkarokat a mesterséges intelligencia irányítja, amellyel láthatóan valósághű portrékat képes készíteni,

miközben olyan technikákat és színösszeállításokat is alkalmaz, amelyeket a valódi emberi művészek által létrehozott művészeti alkotásokon is láthatunk.

Három önarckép, amit Ai-Da alkotott Forrás: AFP via Getty Images/Glyn Kirk

Ai-Da azonban nem döntött az önarcképek elkészítése mellett, hanem alkotói adták az erre vonatkozó utasításokat neki.

– állítja Meller. – Az elmúlt évben a pandémia miatt mindannyian olyan bensőséges kapcsolatba kerültünk a technológiával, ezért nagyon jó alkalom ezen elmélkedni és kritikusan feltenni a kérdéseket.

Ai-Da-t gyakran „androidos művésznek" titulálják, akinek festményeit és szobrait művészetnek, létét és személyét pedig műalkotásnak tekintik. De hol fejeződik be az emberi befolyás és hol kezdődik a mesterséges intelligencia? A robot alkotói szerint a kérdés jelenleg is vitatott és elgondolkodtató vitákhoz vezethet.