Csernobili gombákból készítenek pajzsot a Nemzetközi Űrállomáson

Szojuz, Nemzetközi Űrállomás
A Nemzetközi Űrállomás a hozzá kapcsolódó Szojuz modullal
Vágólapra másolva!
Létezik az elpusztult csernobili reaktor környékén egy gombafaj, ami képes a kozmikus sugárzást elnyelni, ezáltal pedig védeni tudja a leendő űrutazókat, és marsi telepeseket – derítette ki egy Nemzetközi Űrállomáson (ISS) zajló kísérlet.
Vágólapra másolva!

A kozmikus sugárzás komoly veszélyt jelent a földi légkör alól kikerülő asztronauták egészségére. Habár rozsdamentes acélból és más anyagokból előállíthatók hatékony védőpajzsok, ezeket csak nehezen és költségesen lehetne elszállítani a Nemzetközi Űrállomásra, vagy a Marsra. Éppen ezért a kutatók egy meglehetősen szokatlan ötlettel álltak elő:

Csernobil környékéről származó, radioaktív sugárzást „fogyasztó" gombákból (Cryptococcus neoformans) készítenének védőfelszerelést az űrhajósoknak.

Az elgondolást a Nemzetközi Űrállomáson tesztelik - írja a Futurism.

Forrás: NOTIMEX/Archivo

A Johns Hopkins Egyetem és a Stanford Egyetem kutatóinak tanulmánya egyelőre még nem jelent meg nagyobb tudományos folyóiratban, de a kezdeti eredmények biztatóak:

2 milliméter vastag gombaréteg már képes elnyelni a kozmikus sugárzás két százalékát.

Számítások alapján amennyiben sikerülne a vastagságot 21 centiméterre növelni, az hatékonyan óvná a Marsra utazókat. A szakértők azt is vizsgálják, az űrruhákat meg lehet-e erősíteni a sugárnyelő gombákból készült anyaggal.

A kutatásban résztvevő Nils Averesch szerint már néhány gramm gomba elegendő a megfelelő védőfelszerelés kialakításához, az organizmus ugyanis gyorsan szaporodik. Ez nem csak a pajzs készítésénél, de javításánál is előnyt jelent, az erősebb kitörések miatt károsodott gombák helyére gyorsan újak léphetnek.