Tízezer billiárd dollárt érő aszteroidára küld űrhajót a NASA - videó

16 Psyche aszteroida
A 16 Psyche aszteroida fantáziarajza
Vágólapra másolva!
A NASA egy értékes fémekből álló, rejtélyes aszteroida felfedezésére készül, jelentette be az Egyesült Államok űrügynöksége.
Vágólapra másolva!

A különleges alakú 16 Psyche nevű kisbolygót 1852-ben fedezte fel egy olasz csillagász. Az utóbbi időben sokat foglalkoztak az aszteroida kiaknázási lehetőségeivel, mert a NASA becslése szerint tízezer billiárd (tíz trillió, azaz az 1-es után még 19 nulla következik) dollár értékű nikkelt és vasat tartalmaz.

Bár ez az érték se elhanyagolható, a NASA most jóváhagyott Psyche-missziója dollárban felbecsülhetetlen értékű felfedezést célzott meg. A tervek szerint 2022-ben induló űrszonda nem kisebb küldetést kapott, mint hogy felderítse, hogyan keletkezett a Föld. A NASA kutatói ugyanis úgy vélik, hogy a Psyche a kulcsa annak, hogy megértsék, miként formálódnak az égitestek.

A 16 Psyche aszteroida fantáziarajza Forrás: Maxar/ASU/P. Rubin/NASA/JPL-Caltech

Ezt annak alapján feltételezik a kutatók, mert úgy gondolják, a Psyche valójában egy olyan bolygó magja, amely széttört egy apokaliptikus ütközés következtében.

A NASA szakemberei azt remélik, hogy megfigyelhetik majd a Naprendszer távoli múltját, amikor a protoplanetáris találkozások létrehozták a Földet és elpusztítottak más potenciálisan föld kialakulására alkalmas égitesteket. Ezek a Mars és a Jupiter körül lebegő maradványokra hasonlítottak.

A Psyche űrszonda leszállása a kisbolygóra (fantáziarajz) Forrás: Maxar/ASU/P. Rubin/NASA/JPL-Caltech

A tanulmány vezető kutatója, az Arizonai Állami Egyetemen dolgozó Lindy Elkins-Tanton a következőket mondta:

„Az új missziós fázisba való átlépéssel nagy lépéssel közelebb kerültünk az óriási rejtélyes, fémes aszteroida a Psyche titkainak megfejtéséhez."

A Psyche-kutatócsoportjának még három további küldetéstervezési fázist kell befejezni. A legutolsó szakasz 2021 elején kezdődik. Ebbe tartozik az űrhajó végleges elkészítése és tesztelése a 2022-re tervezett indulás előtt.

A végső szakasz pedig akkor következik be, amikor a Psyche felderítésére induló szonda eléri az űr vákuumát.

A NASA tervei szerint a Psyche űrhajó 2026. január 31-én éri el a névadó aszteroidát, miután súrolja a Marsot 2023-ban.

A Psyche űrszonda felszerelései közt lesz egy magnetométer, amellyel észlelhetik és mérhetik az aszteroida maradék mágneses mezejét. A fedélzeten lévő multispektrális képalkotó nagy felbontású képeket készít majd, hogy meghatározhassák a kisbolygó összetételét.

A Psyche a Mars és a Jupiter közötti fő aszteroidaövben helyezkedik el Forrás: CC 4.0

A Psychén lesz gamma-sugár- és neutronspektrométer, amellyel mérhetik és feltérképezhetik az aszteroida elemi összetételét. A szondát felszerelik nagy távolságú űrkommunikációra tervezett csúcstechnológiás lézerberendezéssel is.

Ha ez a misszió sikerrel zárul, akkor el lehet gondolkozni azon is, hogy lehet kitermelni az aszteroida értékes nyersanyagait.