Újra elhalasztotta a Mars-misszióját az Egyesült Arab Emírségek

marsjáró
Az Egyesült Arab Emírségek marsjárója
Vágólapra másolva!
Újabb három nappal elhalasztotta Mars-missziója péntekre tervezett indítását az Egyesült Arab Emírségek az időjárási körülmények miatt. Az Amal (Remény) nevű szonda legkorábban hétfőn indulhat útnak - közölte a Twitteren a dubaji média.
Vágólapra másolva!

A szondát az eredeti tervek szerint szerdán, majd azt elhalasztva pénteken lőtték volna ki az űrbe a japán Tanegasima űrközpontból, hogy megkezdje hét hónapos útját a vörös bolygó felé, ahol a Mars körül keringve tanulmányozza a légkörét és adatokat küld a Földre.

Jelenleg nyolc aktív misszió foglalkozik a Mars megismerésével, Kína és az Egyesült Államok is küld egy-egy missziót a vörös bolygóhoz.

Az Egyesült Arab Emírségek marsjárója Forrás: WAM / Nour Salman / Mohd Aamir

A hétfői indulással az arab világ első bolygóközi missziója veszi kezdetét. Az űrhajó, amely a coloradói Boulder Egyetem közreműködésével készült, éppen abban az évben érkezik meg a Marshoz, amikor az Emírségek alapítása 50. évfordulóját ünnepeli. A Dubajból irányított űrállomás a Mars körül keringve 22 ezer és 44 ezer kilométeres magasságban a bolygó légkörét tanulmányozza, és megfigyeli az éghajlatváltozásokat.