Működik a Napról a legnagyobb felbontású képeket készítő teleszkóp

Inouye Naptávcső
Az Inouye Naptávcső a Maui szigeten lévő Haleakala vulkán tetején.
Vágólapra másolva!
Korábban nem látott részletességgel mutatja be a Nap felszínét az új hawaii teleszkóp. Felvételei akár 30 kilométeres felszíni jelenségeket is láthatóvá tesznek.
Vágólapra másolva!

Jelenleg ez a legnagyobb napteleszkóp

A képeket az amerikai Nemzeti Tudományos Alap (National Science Foundation, NSF) Daniel K. Inouye Naptávcsöve (DKIST) készítette, amelyet mintegy 3000 méterrel a tengerszint felett, a Maui szigeten lévő Haleakala vulkán tetején állítottak fel.

Daniel K. Inouye Naptávcsöve készítette az eddigi legnagyobb felbontású képet a Nap felszínéről. Forrás: https://www.nso.edu/press-release/inouye-solar-telescope-first-light/

A teleszkóp, amely a világ jelenlegi legnagyobb, 4 méteres naptükrével rendelkezik, lehetővé teszi, hogy a kutatók jobban megértsék a Napban zajló folyamatokat és azok hatását a Földre - közölte a coloradói Boulderben lévő Nemzeti Nap Obszervatórium.

A Földtől 149,9 millió kilométerre fekvő Nap felszínén láthatóvá vált a viharos, "forrongó" gázmintázat.

A sejtszerű struktúrák belsejében forró plazma emelkedik a felszínre, majd lehűl, és sötét vonalakban lesüllyed. Ez a folyamat a konvekció, vagyis hőáramlás. Az új eszközzel a mágneses mezők markerei is jól láthatóvá válnak.

A teleszkóp segít megjövendülni a Nap mágneses kitöréseit

A naptevékenység, vagy "űridőjárás" tanulmányozása segíthet a tudósoknak előrejelezni a Földet érő esetleges problémákat. A Nap mágneses kitörései többek között tönkre tehetik a műholdakat, működésképtelenné válhat emiatt a GPS, de hatással lehetnek a légiközlekedésre és áramkimaradást is okozhatnak.

Az Inouye Naptávcső a Maui szigeten lévő Haleakala vulkán tetején. Forrás: https://www.nso.edu/gallery/gallery-dkist#foobox-1/1/DKIST-beauty-shot.jpg

"Ez a teleszkóp segít megérteni, mi irányítja az űrbéli időjárást és segítségével pontosabban megjövendölhetjük a napviharokat" - emelte ki France Calrdova, az NSF igazgatója.

A Nap légköréről sok mindent nem tudunk még Forrás: NASA

A DKIST az amerikai űrkutatási hivatal Nap körül keringő, Parker Solar Probe nevű űrszondájával, valamint a továbbiakban a NASA és az Európai Űrügynökség Solar Orbiter nevű űrszondájával működik együtt, amelyet február elején indítanak útnak.

(Forrás: MTI)