Újabb petesejtlevétellel mentik meg kihalás szélén álló orrszarvúalfajt

orrszarvú
Fatu és anyja Najin az északi szélesszájú orrszarvú, vagy fehér orrszarvú (Ceratotherium simum) egy ritka alfajának utolsó példányai. 24 órás fegyveres őrök védelme alatt állnak a kenyai Ol Pejeta rezervátumban.
Vágólapra másolva!
Tíz petesejtet gyűjtöttek be kedden Kenyában az Ol Pejeta rezervátumban a két utolsó, még élő nőstény északi szélesszájú nőstény orrszarvútól és ezzel folytatódott a kihalás szélén álló faj megmentése a koronavírus-járvány okozta többhónapos kényszerszünet után.
Vágólapra másolva!

A orrszarvúalfaj utolsó hím példánya, a Sudan nevű állat két éve pusztult el, a nőstényektől levett petesejteket a két utolsó hím, Sudan és a már korábban elpusztult Suni lefagyasztott spermájával termékenyítik meg, és a legközelebbi rokon alfaj, a déli szélesszájú orrszarvú fiatal nőstényeibe ültetik be. A még megmaradt két utolsó északi szélesszájú nőstény már túl öreg a vemhességhez.
A kipusztulás fenyegette orrszarvúalfaj megmentésén egy nemzetközi - kenyai, német, cseh és olasz szakemberekből álló - csoport fáradozik,

amely egy legalább öt állatból álló populációt akar létrehozni, hogy visszatelepítsék őket az afrikai vadonba, természetes élőhelyükre.

A keddi volt a harmadik alkalom, hogy petesejteket gyűjtöttek be a még élő nőstényektől - kettőt a Najin, nyolcat a Fatu nevű egyedtől. Az első két alkalommal - tavaly augusztusban és idén januárban - 19 petesejtet sikerült kinyerni az állatokból, ezekből három embrió keletkezett, melyek jelenleg Olaszországban, a cremonai Avantea laboratóriumban, folyékony nitrogénban lefagyasztva várják a beültetést a dajkaállatokba.

Sudan Forrás: Wikimedia Commons


A programot áprilisban kellett felfüggeszteni a koronavírus-járvány utazási korlátozásai miatt. A keddi petesejtlevételt eredetileg májusra tervezték.

A pandémia nemcsak a kutatókat teszi próbára, hanem létezésüket fenyegető kihívások elé állítja az olyan partnerszervezeteket is - köztük az Ol Pejeta vadvédelmi területet -, amelyeknek léte az idegenforgalmi bevételektől függ.

A koronavírus-járvány több tekintetben is új fenyegetést jelent a világ fajmegmentési projektjeire nézve - hívta fel a figyelmet a rinocéroszprogram egyik résztvevője, a berlini Leibniz Zoológiai Kutatóintézet.
Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt az afrikai kontinens keleti és középső részén, Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban.

Az évtizedekig tartó orvvadászat súlyosan megtizedelte a populációt.

Fatu és anyja Najin az északi szélesszájú orrszarvú, vagy fehér orrszarvú (Ceratotherium simum) egy ritka alfajának utolsó példányai. 24 órás fegyveres őrök védelme alatt állnak a kenyai Ol Pejeta rezervátumban. Forrás: https://phys.org/news/2019-09-scientists-embryos-northern-white-rhinos.html

Najin, Fatu és párjaik, Sudan és Suni 2009-ben a csehországi Dvur Králové nad Labem állatkertjéből kerültek Kenyába abban a reményben, hogy természetes úton lesznek borjaik. Vemhesség azonban nem jött létre, Suni 2014-es, az alfaj utolsó hímje, Sudan 2018-as halála előtt spermájukat lefagyasztották.
A cseh állatkert igazgatója, Premysl Rabas szerint 2-4 petesejt megtermékenyülése esetén a keddi akció már sikeresnek tekinthető. A fajmegmentéshez valójában embriók tucatjaira lenne szükség, és még idén újabb petesejtbegyűjtést végeznek, hacsak nem lépnek életbe újabb utazási korlátozások a járvány miatt - mondta az igazgató.

(Forrás: MTI)