A szovjetek szó szerint lefúrtak a pokol mélyére

Vágólapra másolva!
Oroszország nyugati részén egy hatalmas fémsapka takarja el bolygónk legmélyebb lyukát. Ez a hihetetlen, több mint 12 kilométer mély gödör nem a természet képződménye, emberek alkották, meglepő módon nem azért, hogy kőolajat nyerjenek a mélyből; a kíváncsiság vezérelte őket.
Vágólapra másolva!

A szupermély fúrás a Kola-félszigeten (SzG-3) egy szovjet tudományos projekt volt. Az eredeti terv alapján a 15 kilométeres mélységet célozták volna meg, ezzel átfúrták volna a földkérget és a földköpenyt határoló úgynevezett Mohorovičić-felületet. Bár ez végül nem valósult meg, a létrehozott lyuk mélysége még a Mariana-árokét is felülmúlja.

A fúrást 1970-ben kezdték meg. 24 év alatt a munkálatok többször is megszakadtak, de 1994-re sikerült elérni a bűvös 12 kilométeres mélységet. E teljesítményt a technika fejlődése ellenére a mai napig nem sikerült túlszárnyalni.

A tudósok a fúrással azt szerették volna megtudni, pontosan mi is található a földkéregben.

Az első meglepetés akkor érte a kutatókat, amikor kiderült, még több mint 7 kilométer mélyen is van víz, habár ezt korábban elképzelhetetlennek tartották.

A víz nagy valószínűséggel a kéreg ásványaiból préselődik ki a nagy nyomás hatására és az áthatolhatatlan kőzetréteg miatt képtelen utat találni a felszínre. A másik érdekesség, hogy szintén ebben a mélységben egykor élt egysejtű organizmusok maradványaira bukkantak. Mindemellett a gránit-bazalt átmenet hiánya is sokakat fejvakarásra késztetett; bazaltréteg helyett csak gránitot találtak. A munkálatok során olyan kőzeteket is felfedeztek, amelyek kora elérte a 2,7 milliárd évet.

A fúrást végül azért kellett idő előtt megszakítani, mert a hőmérséklet a várt 100 °C helyett 180 °C értékre emelkedett, ami a szakértők szerint lehetetlenné tette a további mélyítést.

Számítások alapján a tervezett 15 kilométeren a hőmérséklet már 300 °C-ra nőtt volna.

A lyukat lezáró fedél Forrás: Wikimedia Commons

A szupermély lyukhoz egyébként egy érdekes legenda is kötődik, ami 1997-ben látott napvilágot. Eszerint tudósok egy csoportja extrém-hőálló mikrofont eresztett a lyuk legmélyére, ahol az eszköz sikolyokat, kiáltásokat rögzített. Többen úgy gondolták, ezek a pokolban megkínzott lelkek jajveszékelései. A történetnek természetesen semmilyen valóságalapja nincs.

(Sicence Alert\Wikipedia)