Kullancsok: a háromszorosára emelkedett Lyme-kóros esetek száma

kullancs
Ezek az apró vérszívók életük során többféle gazdatesten élősködhetnek, és eközben számos betegséget hordozhatnak, terjeszthetnek
Vágólapra másolva!
Az új kutatások szerint csak az Egyesült Királyságban megháromszorozódtak a Lyme-kóros esetek a korábbi évekhez képest, és a jelenség az egész világon tapasztalható. A szigetországban a tudósok 8,4 millió helyi lakos anonim egészségügyi nyilvántartását elemezve arra jutottak, hogy a diagnosztizált esetek száma a jelenlegi tendencia szerint idén elérheti a 9000-et. Magyarországon a kullancsok 12-50 százaléka fertőzött.
Vágólapra másolva!

Egyre több esetet kezelnek félre

A Lyme-kór egy apró csípéssel kezdődik, amely egyike a Borrelia burgdorferi baktérium által okozott betegségeknek, és kullancsok csípésével terjed. A Lyme-artritisz a legtöbb esetben az ízületeket támadja meg, ám mindazonáltal a bőr is érintett lehet vándorló eritéma formájában, amely egy szétterjedő, vörös bőrkiütés a kullancs csípésének helyénél.

A Lyme-kórnak azonban számos tünete van, ami megnehezíti a diagnosztizálást.

Számtalan fertőzést terjeszthetnek Forrás: commons.wikimedia.org

A korai tünetek hasonlóak lehetnek az influenza jeleihez, és csak az esetek körülbelül egynegyedében alakul ki kör alakú, vörös bőrkiütés a csípés körül.

A teljes klinikai diagnózishoz vérvizsgálat szükséges,

ám a tanulmány megállapította, hogy a 2012-es évben a betegek több mint felét csak Lyme-kór „gyanús" vagy a megbetegedés „lehetőségével" kezelték.

Korai felismerése esetén azonban a legtöbb esetet négy héten belül sikeresen kezelhető antibiotikumokkal, de a fertőzés az ízületek és az idegrendszer tartós károsodásához vezethet.

Fokozott óvatosságra intenek

A BMJ Open tudományos folyóiratban közzétett kutatás megállapította azt is, hogy az esetek fele június és augusztus között fordult elő, noha a nyári időszakban szinte valamennyi régióban diagnosztizáltak a szakemberek megbetegedéseket.

A kullancsszezon általában áprilistól novemberig tart, de mivel a nedves, meleg időszakot jobban szeretik az élősködők, a főszezon áprilistól júniusig tolódik ki.

Az adatok azt mutatták, hogy a diagnózisok száma szinte tízszeresére nőtt a vizsgált időszakban. A kutatók szerint ezt részben a háziorvosok fokozott óvatossága és a közvélemény nagyobb tudatossága okozta.

A legjobb védekezés a megelőzés, kullancsriasztó szerek alkalmazása és megfelelő öltözet az erdei séták során Forrás: Pinterest


– magyarázta Dr. Victoria Cairns, a tanulmány vezető szerzője. – Az a lényeg az, hogy rengeteg a Lyme-kórt hordozó kullancs, amik ma már mindenütt megtalálhatók, és ezért most mindennél fontosabb az emberek tájékoztatása.

Hozzátette, hogy az agyvelőgyulladással ritkábban fertőzöttek az állatok, de a Lyme-kór szinte minden második kullancsban benne van.

Még több prevenciós intézkedésre van szükség

Egyre több Lyme-kóros esettel találkoznak a szakemberek a világ minden táján.

– mondta Dr. Anne Cruikshank, a Royal College of Gps Lyme-megbetegedésekkel foglalkozó professzora. – Az adataink azt mutatják, hogy a pozitív laboratóriumi eredmények ötévenként megduplázódtak.

Ezek az apró vérszívók életük során többféle gazdatesten élősködhetnek, és eközben számos betegséget hordozhatnak, terjeszthetnek Forrás: RolfAasa/Getty Images/iStockphoto

Többen, köztük Dr Jack Lambert, a dublini Mater Kórház orvosprofesszora szerint is „ez a jéghegy csúcsa". A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, de az esetek 90-95 százalékában antibiotikum-kúrával gyógyítható. A vírusos agyvelőgyulladás kialakulása után csak tüneti kezelést lehet alkalmazni.

– hangsúlyozta Dr. Victoria Cairns.

Magyarországon a kullancsok 12-50 százaléka fertőzött; és bár évente mintegy 1000 esetet jelentenek be, a Lyme-kór valódi gyakorisága ennek akár a tízszerese is lehet.