Újabb halálos kullancsvírus szedi az áldozatait

Bourbon-vírus
Az áldozat több kullancscsípésről számolt be
Vágólapra másolva!
A kullancsok terjesztette Bourbon-vírust még alig ismerjük, de annyi már bizonyos, hogy két ember belehalt a fertőzésbe. Amerikai kutatók egerekben próbálták meggyógyítani a kórt, és egy kísérleti vírusellenes szert hatékonynak találtak ellene.
Vágólapra másolva!

Egyelőre még nincs törzskönyvezett gyógyszer a halálos vírus ellen

A legújabb kullancs-terjesztette vírusfertőzésnek még csak néhány esetét jelentették, de ketten máris belehaltak az általa okozott betegségbe, amiben nagy része van annak, hogy a szinte teljesen ismeretlen Bourbon-vírus ellen még nincs törzskönyvezett gyógyszer.

Az új, kullancsok által terjesztett halálos fertőzés okozására is képes Bourbon-vírus ellen egyelőre nincs törzskönyvezett gyógyszer Forrás: KRCG

A Washingtoni Egyetem orvosi fakultásának munkatársai egérkísérletekben most találtak egy vírusellenes szert,

a Japánban influenza és más RNS-vírusok ellen kifejlesztett, még kísérleti stádiumban lévő favipiravirt, amely hatékony lehet a potenciálisan végzetes Bourbon-vírussal szemben is.

A Bourbon-vírust először egy középnyugaton honos kullancsfajban azonosították Forrás: Screen Grab via YouTube/Pet Health Network

„Az influenzagyógyszer nélkül a megfertőzött egerek 100 százaléka elpusztult, a kezeléssel együtt viszont 100 százalékuk túlélt – ismertette az eredményeket Jacco Boon, a PLOS Pathogens című folyóiratban megjelent közlemény rangidős szerzője.

Mindeddig nem volt semmilyen hatékony szer az orvosok kezében a vírus ellen Forrás: Healthier Environment Living Program

– Az orvosoknak mindeddig semmilyen eszköz nem volt a kezében a Bourbon-vírusfertőzés kezelésére. Mi találtunk valamit, ami működik – egerekben legalábbis –, és ebből azt gondoljuk, hogy érdemes az influenzaellenes szereknél kezdeni a keresgélést, ha a Bourbon kezelését szeretnénk megoldani."

2014-ben fedezték fel az influenzaszerű tüneteket produkáló kórokozót

A Bourbon-vírust 2014-ben, a Kansas állambeli Bourbon megyében izolálták először egy korábban egészséges középkorú férfiból, aki influenzaszerű tünetekkel került kórházba, és több kullancscsípésről számolt be a közelmúltból.

Az áldozat több kullancscsípésről számolt be Forrás: The Inquisitr

Az orvosok ehrlichiózisra gyanakodtak,

ami egy kullancsok terjesztette baktériumfertőzés hasonló kezdeti lefolyással,

és viszonylag gyakori az Egyesült Államok középnyugati régiójában.

Csak 2014-ben fedezték fel az addig ismeretlen új kórokozót Forrás: NewsLinQ

A megkezdett antibiotikum-kezelés ellenére a férfi állapota tovább romlott,

és a véréből nemcsak az ehrlichiózis baktériumát nem tudták kimutatni, de semmilyen más ismert és szóba jöhető kórokozót sem.

A beteg 11 nappal később bekövetkezett halála után a vérmintáját elküldték a Centers of Disease Control and Prevention (CDC) rejtélyes fertőzésekkel foglalkozó osztályának.

A Bourbon-vírus mikroszkópos képe Forrás: Fine Art America

Az ottani szakértők újgenerációs szekvenálással megállapították,

hogy a férfi halálát egy addig ismeretlen kórokozó okozta,

és az újonnan felfedezett vírust az influenzavírusok tágabb rokonságán, az Orthomixoviridae családon belül a Thogotovirus nemzetségbe sorolták.

A második áldozat levertségre és fájdalmakra panaszkodott

A második esetet 2017-ben jegyezték fel, amikor egy nőbeteg lázra, levertségre és fájdalmakra panaszkodva jelentkezett a St. Louis-i Barnes-Jewish Kórházban.

A Washingtoni Egyetem fertőzőbetegség-specialistája, Jennie Kwon a CDC-vel együttműködésben megállapította, hogy a panaszok hátterében az influenzavírushoz hasonlatos Bourbon-vírus áll.

Megállapították, hogy a második áldozat tünetei kullancscsípéssel hozhatók összefüggésbe Forrás: Flickr

„Annyit tudtunk ugyan mondani a betegnek és a családjának, hogy azonosítottuk a betegsége okát,

de közölnünk kellett azt a kellemetlen hírt is, hogy nincs a kezünkben megfelelő antivirális kezelés

– emlékszik vissza Kwon, a Barnes-Jewish járványügyi szakértője és a cikk egyik szerzője. – Csapatunk mindent megtett, hogy a beteg a lehető legjobb támogató kezelést kapja, de sajnos még így sem élte túl a fertőzést."

A Sant Louis-i hölgy nem élte túl a fertőzést Forrás: Newsner

A St. Louis-i hölgy esete felkeltette az influenzavírus-kutatóként Kwonnal és infektológus munkatársaival együtt dolgozó Boon figyelmét.

Mivel a Bourbon-vírus az influenzavírus távoli unokatestvére,

Boon és kollégái elkezdték vizsgálni, vajon a már törzskönyvezett vagy még fejlesztés alatt álló influenzaellenes szerek valamelyike képes lehet-e megállítani a Bourbon-vírus okozta betegséget.

A Bourbon-vírus távoli rokonságban áll az influenzavírus törzsekkel Forrás: Medscape/eMedicine)

Az esélyes gyógyszerek listáját hamar egyetlen szerre, a favipiravirra szűkítették,

amely a vírus szaporodásához nélkülözhetetlen fehérjék egyikét gátolja – méghozzá egy olyat, amelyik a Bourbon- és influenzavírusokban eléggé hasonló.

A többi rendelkezésre álló influenzaellenes gyógyszer azért esett ki rögtön, mert olyan fehérjéket támadnak, amelyek túlzottan különböznek a két vírus között.

A megfertőzött egereken eredményesnek bizonyult a kísérleti szer

Mivel az emberi Bourbonvírus-fertőzés szerencsére igen ritka, Boon és csapata nem vizsgálhatta az esélyes gyógyszerjelöltet embereken.

Gyengített immunredszerű egereket fertőztek meg a Bourbon-vírussal Forrás: Springfield News-Leader

Ehelyett gyengített immunrendszerű egereket fertőztek a vírussal, amelyek ép immunvédekezésű fajtársaikkal ellentétben nem képesek legyőzni a kórokozót.

A kísérleti egerek a vírus befecskendezését követő hat-nyolc napon belül kivétel nélkül elpusztultak.

Laboratóriumi egér Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Friso Gentsch

Miután ezt igazolták, a következőkben a megfertőzött egerek felét favipiravirral, a többieket placebóval kezelték. Ha az antivirális szert a vírusinjekcióval egy időben, vagy legfeljebb huszonnégy órán belül adták,

az egerek a betegség látható jelei nélkül mind túléltek,

a placebo-csoportban viszont továbbra is valamennyi egér elpusztult.

A Bourbon-vírus elleni humán gyógyszer még kifejlesztésre vár Forrás: FourStatesHomepage

Ha a gyógyszer adását a vírusinjekció után három napig halogatták, az egerek már egyértelműen betegnek látszottak és fogyásnak indultak, a szer hatására mégis kivétel nélkül mind felépültek a fertőzésből.

A megelőzés látszik a leghatékonyabb módszernek a vírus ellen

A CDC szerint a kullancsok terjesztette betegségek egyre komolyabb problémát jelentenek az Egyesült Államok középnyugati régiójában.

Bár egyelőre kevés embert diagnosztizáltak Bourbonvírus-fertőzéssel – a harmadik ismertté vált eset, egy oklahomai páciens szerencsésen túlélte a kórokozóval való összecsapást –, valószínűleg sokkal többen fertőződtek már meg, csak nem lettek annyira betegek, hogy kórházba kerültek volna.

Colorado-i táj. A vírust középnyugaton sikerült először kimutatni Forrás: Pinterest

– nyilatkozta a molekuláris mikrobiológiát, patológiát és immunológiát is oktató Boon. – A kullancsok itt voltak mindig, és most már tudjuk, hogy ennek a régiónak a kullancsai hordozzák a Bourbon-vírust. Feltehetőleg mindig is előfordultak emberi Bourbonvírus-fertőzések, csak korábban egyszerűen nem tudtuk, mivel állunk szemben."

A kullancsok több veszélyes vírus hordozói Forrás: Origo

Mivel a favipiravir egyelőre sem az USA-ban, sem Európában nincs törzskönyvezve,

még nem világos, hogy az orvosok beszerezhetik-e valahogy a pácienseiknek.

A legjobb védekezés a megelőzés, kullancsriasztó szerek alkalmazása és megfelelő öltözet az erdei séták során Forrás: Pinterest

Addig is a legjobb védekezés a Bourbon-vírussal szemben ugyanaz, mint minden más kullancs-terjesztette fertőzés ellen:

kerülni kell a kullancscsípést megfelelő riasztóspray használatával és hosszúujjú ruházat viselésével,

ha pedig a szabadban tartózkodtunk, alaposan ellenőrizzük magunkat, hogy idejében észrevegyük a vérszívókat.