Pearl Harbornál elesett katonák maradványait exhumálták

Pearl Harbor
A japán támadás után elsüllyedve égő USS West Virginia csatahajó
Vágólapra másolva!
A második világháborúban Pearl Harbornál elesett amerikai katonák maradványait exhumálták Hawaiion azonosítás céljából a Pentagon tájékoztatása szerint. Az áldozatok a USS Oklahoma hajó legénységéhez tartoztak.
Vágólapra másolva!

A hétfőn kihantolt maradványokat laboratóriumba szállítják, ahol modern orvosszakértői eljárásokkal, köztük DNS-vizsgálatokkal igyekeznek azonosítani őket. A most exhumált öt holttest csak néhány abból a 388-ból, amelyet ismeretlenként temettek el az 1941. december 7-ei támadás után. Az amerikai védelmi minisztérium eltökélt szándéka, hogy valamennyit azonosítsa az elkövetkező években.

A japán támadás után elsüllyedve égő USS West Virginia csatahajó Forrás: wikimedia.org

Sok ismeretlen áldozat azonosításra vár

- mutatott rá közleményében a Pentagon, hozzátéve, hogy az azonosított áldozatok maradványait átadják a családnak, és katonai pompával temetik el újra.

2403 áldozatot szedett a támadás

Az elmúlt évtizedekben többször is kísérletet tettek arra, hogy azonosítsák az ismeretlen áldozatait a japánok 2403 áldozatot követelő meglepetésszerű támadásának, amely az Egyesült Államok hadba lépését eredményezte.

Az Oklahomát torpedótalálat érte a támadás alatt, a legénység 429 tagja halt meg.

1947-ben már azonosítani akarták őket

Közvetlenül a támadás utáni időszakban 35 tengerészt azonosítottak és temettek el.

Pearl Harbor megtámadására készülő japán harci gépekegy repülőgép-hordozó fedélzetén Forrás: wikimedia.org

Az 1942 és 1944 közötti munkálatokban a legénység többi tagjának holttestét kiemelték a hajóból, és ismeretlenként temették el Hawaiion.

1947-ben kihantolták őket, de az arra vonatkozó kérvényt, hogy fogászati leletek alapján azonosítsák őket, nem hagyták jóvá.

1950-ben az összes azonosítatlan áldozatot újra eltemették. A védelmi minisztérium hawaii laboratóriuma 2003-ban már exhumált és sikerrel azonosított öt áldozatot.

36 katona maradványait vizsgálják

A hadsereg hétfőn azt is közölte, hogy egy civil szervezettel közösen hazaszállította a második világháború egyik legvéresebb csatájában elesett 36 katona maradványait.

A támadás kezdetén egy japán gép pilótafülkéjéből készített felvétel a hadikiötőről Forrás: wikimedia.org

A csendes-óceáni hadszíntéren 1943-ban lezajlott háromnapos tarawai ütközetben több mint ezer amerikai katona vesztette életét.

A japánok is komoly veszteségeket szenvedtek: mindössze 17-en maradtak életben a 3500-ból. A Gilbert-szigetekhez tartozó atollra hurcolt 1200 koreai kényszermunkásból is csak 129 élte túl az ütközetet.