Megtalálták a valaha élt legnagyobb dinoszauruszt

A valaha élt legnagyobb dinoszaurusz megkövült csontjaira bukkantak Argentinában
Vágólapra másolva!
A csontok méretéből ítélve a Földön valaha létező legnagyobb állatok maradványait találták meg Argentínában.
Vágólapra másolva!

Az Argentínában talált csontok alapján a dinoszaurusz 40 méter hosszú és 20 méter magas lehetett. 77 tonnát nyomott, vagyis olyan súlyos volt, mint 14 afrikai elefánt, és néhány tonnával nehezebb, mint a korábbi rekorder, az Argentinosaurus.

A csontok valóban hatalmasak Forrás: Museo Paleontológico Egidio Feruglio

A kutatók úgy vélik, hogy a titanoszaurusz új fajának egyik példányára bukkanhattak. A csontokra egy helyi farmer talált rá először Patagóniában, Trelew városától 250 kilométerre nyugatra, La Flechánál (a környék itt látható a Google térképén). A kövületet aztán paleontológusok egy csoportja ásta ki. Összesen hét egyed százötven csontját találták meg, meglepően jó állapotban.

A csontok méretéből ítélve a Földön valaha élt legnagyobb szárazföldi állatok maradványai bukkantak elő; súlyukat a legnagyobb méretű csont, a combcsont kerületének és hosszának vizsgálata alapján számolták ki a trelewi Egidio Feruglio Őslényani Múzeum munkatársai dr. José Luis Carballido és dr. Diego Pol vezetésével. A korábbi csúcstartó, az Argentinosaurus súlyát eredetileg 100 tonnára becsülték, azonban a számításokat felülvizsgálva 70 tonnát állapítottak meg. Az eltérés oka, hogy több eltérő módszer használatos az őslény méreteinek megállapítására az általában nem teljes csontváz alapján.

Így néznek ki a valaha élt legnagyobb állat maradványai Forrás: Museo Paleontológico Egidio Feruglio

A most kiásott növényevő óriás Patagónia erdőiben élt nagyjából 95-100 millió évvel ezelőtt, ezt annak a kőzetrétegnek a kora árulja el, amelyben a maradványok voltak.