Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mindannyian a Marsról származunk?

Vágólapra másolva!
Egy amerikai kutató elmélete szerint az élet a Marson kezdődött, és meteoritok felszínén került a Földre.
Vágólapra másolva!

Az élet a Marson kezdődhetett, és onnan érkezett a Földre - mondta Steven Benner, az amerikai Westheimer Műszaki és Tudományos Intézet kutatója a Firenzében zajló Goldschmidt-geokémiai konferencián.

A feltevést arra alapozza, hogy szerinte az élethez szükséges molekulák, köztük a genetikai információt hordozó RNS nagyobb valószínűséggel jöhettek létre az ősi, még vizes és meleg Marson.

A földi bioszféra marsi eredetének elképzelése nem új keletű, Benner RNS-elmélete most újabb adalékkal szolgált hozzá. A konferencián a tudós olyan kutatási eredményeket mutatott be, amelyek szerint a bórt és molibdént tartalmazó ásványok kulcsfontosságúak az élet kezdetét jelentő molekulák atomjainak összekapcsolódásához.

Felmerül azonban a kérdés, hogyan indulhatott el az élet így a Földön, hiszen úgy vélik, akkoriban bolygónkon a szükséges bór- és molibdéntartalmú ásványok kialakulásának nem voltak meg a feltételei. Azt tartják, bórásványokból a Földön nem volt elegendő mennyiségű, a molibdénásványok pedig nem a megfelelő kémiai formában fordultak elő.

"Csak az erősen oxidált molibdén képes befolyásolni az élet feltételeinek kialakulását. Ez a hárommilliárd évvel ezelőtti Földön azért nem volt lehetséges, mert akkoriban a felszínen nagyon kevés volt az oxigén, a Marson ellenben volt belőle elég. Ez az újabb bizonyíték pedig valószínűbbé teszi, hogy az élet marsi meteoritok felszínén érkezett, és nem a mi bolygónkon született meg" - magyarázta Benner.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez