Ritka felvétel: kék homok a Marson

Vágólapra másolva!
Kék dűnék a vörös bolygón, amelyek látványos színét a kamerákban fellépő kontraszthatás és a speciális színkeverés hozta létre. A Rabe-kráterben lévő bazaltos dűnék kitöltik a felszín egyenetlenségeit, és simává alakítják a tájat.
Vágólapra másolva!

A vörös bolygó felszínét a vas-oxidok és egyéb vastartalmú anyagok sárgásvörös színűre festik. A Mars körül keringő űrszondák színes felvételeit a kamerák eltérő hullámhosszakon, külön képekként rögztik, majd ezekből állítják össze a végső fotókat. Utóbbi műveletnél az egyes csatornák, illetve hullámhosszak aránya szerint kialakított árnyalatok nem mindig követik a valódi színeket. A bolygón egyébként ritka kékes árnyalat akkor jön elő, amikor az általában vöröses felszínhez viszonyítva a feketés bazaltot ábrázolják a képek - utóbbi ekkor kissé kékes árnyalatot mutat.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona
A Rabe-kráterben lévő bazaltos homok a Marson. A kép nagyméretű változatának letöltése. Az eredeti fotó a NASA honlapján tekinthető meg, a bolygó egyéb tájain tedig a Google Mars térképével lehet egyszerűen körülnézni (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)

A képet a Mars Reconnaissane Orbiter-űrszonda (MRO) készítette HiRISE nevű kamerájával a Rabe-kráterről. A balra látható, fehéres kőzetanyagból álló terület idős üledékes képződmény, míg a kép közepén és jobb oldalán bazaltos homok borítja a felszínt, amely valójában inkább fekete. A finomszemcsés anyagot a szél hordta a kráterbe, amely a mélyedésben felhalmozódott.

Ajánlat: