Nem volt teljesen sikeres a koreai atomrobbantás

Vágólapra másolva!
Az eddigi adatok alapján valóban atomfegyvert robbantott fel a föld alatt Észak-Korea, de a robbanóerő kisebb volt a vártnál.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea október 9-én bejelentette, hogy földalatti atomfegyver-kísérletet hajtott végre. A földrengésjelző állomások rengést észleltek. Közel egy hétig vita folyt arról, hogy valóban atomfegyvert robbantottak-e, és ha igen, mennyiben volt sikeres a kísérlet.

A földrengésjelző állomások első értékeléseikben eléggé eltérő becsléseket adtak meg a rengés erősségére, ezért a bomba hatóerejére vonatkozó számítások is különböző eredményeket hoztak. Az észak-koreaiak által Kínának adott előrejelzésben 4 kilotonna hatóerő szerepelt. Az orosz védelmi miniszter 5 és 15 kilotonna közé tette a hatóerőt. Dél-Korea először 100, később 800 tonnás becslést adott. Közöltek 2 és 12 kilotonna közé eső becslést is. A francia atomenergiabizottság szerint 1 kilotonnánál kisebb volt a hatőerő. Az Egyesült Államok is hasonló következtetésre jutott.

A bomba alacsony hatóereje hozta felszínre a kétségeket. Valamennyi atomfegyverrel rendelkező állam ennél erősebb, 10-20 kilotonnás kísérleti robbantást hajtott végre elsőre. Szakértők szerint ebben a méretben a legegyszerűbb az első bombát megépíteni. Elképzelhető, hogy Észak-Korea is ilyen bombát épített, de a kísérlet nem sikerült. Ennek számos oka lehet, pl. nem sikerült egyenletesen összenyomni a plutóniumgömböt, vagy a plutónium nem volt elegendően tiszta.

A bomba kis robbanóereje miatt arra is gondoltak, hogy talán nem is atomfegyvert, hanem hagyományos robbanóanyagot robbantottak fel a világ megtévesztésére. Az Egyesült Államokban szimuláltak pl. éppen 4 kilotonnás robbantást is hagyományos robbanóanyaggal.

A döntő bizonyíték egy atomfegyver felrobbantásakor a láncreakcióban keletkezett maghasadási termékek, sugárzó izotópok kimutatása. Október 13-án a CNN jelentése szerint az Észak-Korea felett gyűjtött levegőminták igazolták, hogy földalatti atomfegyver-kísérletet hajtottak végre. Néhány órával később a közlés megváltozott: találtak radioaktivitást, de nincs elég adat az egyértelmű állásfoglaláshoz. Egy nappal később, október 14-én az USA kormánya bejelentette, hogy repülőgépei bombarobbantásra utaló radioaktivitást észleltek a légkörben, és hogy a légköri mintákban talált radioaktív gáz atomfegyver robbantásból eredhet.

Ma tehát úgy tűnik, hogy valóban atomfegyvert robbantott fel a föld alatt Észak-Korea. A robbantás nem volt teljesen sikeres, a robbanóerő kisebb volt a vártnál. A kísérlet során rögzített sokféle mérési adat azonban fontos információkat adhat Észak-Koreának a hibák kijavításához, így egy esetleges későbbi kísérlete már nagyobb robbanóerejű lehet.

Jéki László