Vágólapra másolva!
Rendet próbál tenni a Magyar Televíziónál a médiahatóság, a képernyőn ugyanis elszaporodtak a törvénysértően mejelenő cégnevek - írja a Népszabadság. Az Országos Rádió és Televízió Testület által kiszabott 80 millió forintos büntetés legnagyobb része - 63 millió forint - a Nap TV-produkciókat sújtja. Gyárfás Tamás producer vitatja a büntetések jogosságát.
Vágólapra másolva!

A médiatörvény szerint csak kulturális, vallási, kisebbségi vagy fogyatékosoknak készülő műsor szponzorálható. A hatóság szerint azonban nem sorolható ide A tévé ügyvédje, a Luxor- és a Lottóshow, a Kékfény, valamint az Önök kérték című műsorok. A szólás szabadsága szintén a listára került, mert a vége főcímben szerepelt a Friderikusz Sándor ruháját biztosító cégek, valamint a fodrászüzlet neve is, holott időszerű eseményekkel foglalkozó műsorszámnál ez kifejezetten tiltott - írja a Népszabadság.

A Névshowr-t és a Szuperbuli-t azért büntette meg a hatóság, mert megszakították a műsort reklámmal, miközben ezt is szigorúan szabályozza a törvény. A Névshowr-ral külön is foglalkoztak, eddig ez ugyanis közönség előtt felvett kulturális műsorként támogatható volt. A két évvel ezelőtt adott engedélyét visszavonta a testület. Hajdu István ezt azzal indokolta, hogy a Névshowr egy mintát adott a többi műsornak, és elszaporodtak a hasonló okok miatt szponzorok sorát még az előzetesekben is feltüntető produkciók.

Az ORTT-elnök szerint Gyárfás Tamás producer is ilyen indokkal kérte, hogy támogatható legyen a műsor, később azonban - Gyárfás Tamás és Lakat T. Károly főszerkesztő szerint éppen Hajdu István ORTT-elnök útmutatása alapján - váltott arra, hogy a Riporter kerestetik és a magyar közélet szereplőivel felvett Szuperriporter kerestetik fogyatékosok számára is készül. Hajdu különvéleményét megfogalmazva közölte: kétségtelenül pozitív, hogy többletráfordítással elérhetővé teszik a műsort fogyatékosoknak is. Vélhetően ezt a megoldást is sok műsorkészítő követi majd, hogy támogatható legyen a műsor.