Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Drónnal ellenőrzi a hangos bulizókat a rendőrség

new york nypd usa rendőrség rendőrautó
Vágólapra másolva!
Hosszú hétvége jön az Egyesült Államokban, készül az NYPD az önfeledten mulatókra.
Vágólapra másolva!

Jelentős felháborodást váltott ki New York City rendőrsége, az USA-ban szombaton kezdődő háromnapos hosszú hétvége ideje alatt drónokkal is ránéz majd a magánterületeken bulizókra. A tájékoztatás szerint csak olyan csendháborítási bejelentések esetén fogja bevetni a kamerás kvadrokoptereit, amelyeken állítólag nagy vendégsereg mulat a kelleténél hangosabban.

Szinte minden nap használ már kvadrokoptereket a New York-i rendőrség Forrás: Corey Ryan Hanson / Pixabay

Az NYPD eddig csak nyilvános tömegrendezvények biztosítását egészítette ki kvadrokopteres megfigyeléssel, idén már 124 alkalommal vetette be a technológiát. Kaz Daughtry szóvivő szerint a drónos megoldással ellenőrizhető a befutott csendháborítási panaszok jogossága, előre megítélhető a helyszínre küldendő rendőri egységek száma.

A lépés kritikusai szerint az NYPD törvényt sérthet az akciójával. Egy jogszabály miatt a rendőrségnek nyilvánosságra kellett hoznia a drónok bevetésének összes célját, a dokumentumában pedig azt állítja, hogy bírói végzés nélküli megfigyelésre nem használja olyan helyeken a technológiát, ahol polgároknak megalapozott elvárásaik lehetnek a magánszférájuk védelmét illetően.

Ugyan a drónokat a hosszú hétvégén magánterületekre való bepillantásra kívánja használni a rendőrség, azonban csak „nagy" létszámú összejövetelek esetén. Emiatt lehet azzal érvelni, hogy jelen körülmények között a bulik résztvevőinek nincs okuk nagyobb magánszféra-védelmet feltételezni annál, mintha közterületen tartózkodnának.

A szükségtelenné vált drónos felvételeket az NYPD harminc napon belül törli.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről