Tovább felelőtlenkednek egyes teslások

Tesla Model Y, tesla, autó, bemutató, teszt
Vágólapra másolva!
Kormányra tett súllyal játsszák ki az önvezető rendszer jelenlétérzékelését.
Vágólapra másolva!

Megfelelő körülmények között lenyűgöző a Tesla Autopilot önvezető rendszer, azonban a használata során a sofőröknek folyamatosan felügyelniük kell az utazást, a balesetek elkerülése érdekében bármikor és azonnal át kell tudniuk venni az irányítást az autójuk felett. Az elmúlt évek balesetei és incidensei rámutattak, hogy a Tesla-tulajok egy része nem hajlandó ezt komolyan venni, az addigi pozitív tapasztalataik alapján vakon megbíznak az önvezető rendszerben, az útra való odafigyelés helyett inkább mobilozni vagy szunyókálni kívánnak.

Tesla Model Y Fotó: Koncz Márton - Origo

Emiatt a Tesla kénytelen volt bevezetni a kormány fogásával járó ellenőrzést, az Autopilot elméletileg csak nagyon rövid időn keresztül hajlandó önvezetni, amennyiben a figyelmeztetései ellenére a sofőr nem tartja rajta a kezét a volánon. A The Washington Post beszámolója szerint nem csak kijátszani sikerült ezt az ellenőrzést, de egyesek meglátták a remek üzleti lehetőséget a felelőtlen Tesla-tulajok kiszolgálásában, csaló eszközöket árulnak az Autopilot „nyaggatásainak" elnémítására.

A többek közt az Amazonon és az AliExpresszen árult kormánynehezékek egy része szemérmesen nem utalt a valódi céljára, a leírásaik szerint például vállfájdalom csökkentésére kitalált kiegészítők, esetleg telefontartók voltak. A termékek kétszer már biztosan bajt okoztak, márciusban Észak-Karolina államban egy iskolabuszból leszálló fiatalt gázolt el egy teslás, decemberben pedig a német rendőrök 100 km/h feletti sebességgel üldöztek egy elaludt sofőrű kocsit.

A kiadvány cikkére az Amazon és az AliExpress is eltüntették a kormánysúlyok termékoldalait, a vállalatok szerint a termékeket kínált eladók megsértették a szerződési feltételeiket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!