Lassítja a számítógépeket a Windows 10 vírusirtója

internetezés laptop notebook munka iroda
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Szerencsére a védelem és a használhatóság terén ettől még jól teljesít.
Vágólapra másolva!

Elérhetővé tette az otthoni használatra szánt vírusirtók teljesítményét összehasonlító legújabb jelentését a német AV-Test, az összeállításához szükséges méréseket január és február során végezte Windows 10-en. A teszten a védelem hatékonysága mellett a teljesítményt és a használhatóságot is pontozza a víruslabor, mindhárom kategóriában maximum hat pontot kaphatnak a termékek.

Ezúttal nem járt TOP besorolás a Defendernek Forrás: Polina Zimmerman / Pexels

Váratlan fordulatokat nem hozott a legújabb jelentés, összesen hat vírusirtó ért el tökéletes 18 pontos eredményt, az Avast, az Avira, a BitDefender, a G DATA, a Kaspersky, továbbá a Trend Micro termékei szerepeltek a legjobban. Ezeken felül további nyolc termék 17,5 pontot begyűjtve szintén bekerült a TOP minősítést megkapott termékek közé, csupán négy antivírusnak nem járt a 17 pontos vagy rosszabb eredmény miatt a plecsni.

Ezek között sajnos megtalálható a Windows 10 százmilliók által használt Defender gyári vírusirtója is. A legfontosabb védelem és használhatóság terén a Microsoft terméke szerencsére hozta a maximum 6-6 pontokat, de a teljesítményére már csak 5 pont járt, így összességében 17 pontot zsebelt be.

A vizsgált termékek java tökéletes vagy majdnem maximum pontszámmal megkapta a TOP minősítést a labortól Forrás: AV-Test

Az összes vizsgált termék közül a Defender csökkentette a legnagyobb mértékben a PC működési teljesítményét, specifikusan a fájlok számítógépen belüli vagy helyi hálózaton való másolásakor szerepelt le, az iparági átlag 5% helyett 40-48%-kal is csökkentette az adatmásolási sebességet. Emellett a népszerű szoftverek telepítését is átlag feletti mértékben lassította, 15% helyett 21-25% volt a tapasztalt lassulás mértéke.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!