Újabb óriási botrány készülődik a Twitteren

Elon Musk
BERLIN, GERMANY DECEMBER 01: SpaceX owner and Tesla CEO Elon Musk poses on the red carpet of the Axel Springer Award 2020 on December 01, 2020 in Berlin, Germany. (Photo by Britta Pedersen-Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A sírból visszatérő celebek és a kék pipa esete a világ leggazdagabb emberének közösségi oldalán. Megfejtjük a rejtélyt!
Vágólapra másolva!

Az kétségtelen, hogy a Magyarországon kevésbé használt, de a nyugati világban elképesztően népszerű Twitteren csak úgy zajlik az élet, mióta Elon Musk, a világ leggazdagabb embere megvásárolta. Az utóbbi idők egyik legkomolyabb bortánya lehet az a bizonyos "kék pipa" esete.

Forrás: Origo

A kék pipa a Twitteren (és számos más közösségi médiumnál) azt jelöli, hogy az adott illető visszaigazolt személy, legyen éppen közszereplő, tudós, politikus, színész. Miután Elon Musk megvette a Twittert, gyorsan kiderült, hogy ezt a visszaigazolást korábban leginkább egy bizonyos kiváltságos rétegnek adták.

Musk ennek akart véget vetni azzal, hogy a kék pipát fizetéshez köti. Véleménye szerint ez a fajta visszaigazolási rendszer nem szabad, hogy egy kiváltságos elithez kötődjön, hanem egész egyszerűen mindenkinek jár, aki hajlandó visszaigazolni a saját személyazonosságát, telefonszámát, és emellé kifizetni havonta 8 dollárt.

Hatalmas ellenállás tört ki a milliárdos celebek között

Habár mindez alapvetően logikusan hangzik, a történet rendkívüli nagy ellenállást váltott ki. Konkrétan egy egész mozgalom indult el a Twitteren arra, hogy gáncsolják az előfizetés elterjedését, amíg Musk a vállalat vezetője. Az örök troll Musk erre úgy reagált, hogy néhány nevesebb személynek ő maga fizette ki a díjat, így például a legendás horroríró Stephen Kingnek is. Persze King aztán gyorsan kikérte magának az egészet, és igyekezett leszögezni, hogy neki ehhez semmi köze:

Ezzel együtt egyelőre úgy tűnik, hogy a fizetős kék pipa nem túl sikeres, így a Twitter vezetősége is próbált valamit alakítani a rendszeren. Azon túl, hogy Musk maga fizetett nélhány (általa fontosnak ítélt) hírességnek, később visszaállították az egy millió követőszám fölötti fiókok automatikus hitelesítését is. Ezt ugyan a cég eddig nem erősítette meg hivatatlosan, azonban viszonylag egyértelműnek tűnik, hogy ezt szőnyegbombázás szerűen valósították meg.

A probléma, hogy ezzel olyan fiókok is kék pipát kaptak, akiknek a tulajdonosai, halottak. Így például Kobe Bryant, Michael Jackson, Anthony Bourdain és Paul Walker is.

A halottak tehát vélhetően csak egy véletlen folytán tértek vissza, és a Twitter egész egyszerűen nem gondolt arra, hogy amikor visszarakják a hitelesítést az egy milliós követőszám feletti fiókokra, akkor ott bizony lesznek olyanok is, akik már régen nincsenek közöttünk. Ráadásul Musk okán az egész dolog egy politikai felhangot is kapott, hiszen sokan (az élők közül) eleve nem is akarnak kék pipát, és soha nem is fizetnének Musknak.

Hogy ez az egész mennyire képmutató, az persze egy más kérdés. Elvégre ezek a hírességek, mint például Stephen King, tulajdonképpen ingyen használnak egy platformot ahhoz, hogy a milliós követőtáboruknak reklámozzák saját magukat. Emellé korábban megkapták a hitelesítést, hiszen a Twitter előző vezetésének a haszonélvezői voltak. Miután ez a fajta kiváltság Musk alatt megszűnt, már 8 dollárt sem hajlandóak fizetni, cserébe nyíltan lázadnak azon a platformon, aminek a haszonélvezői, és amiért ügyfélként egy nekik aprópénzt jelentő összeget sem hajlandóak kiadni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!