Az SSD megbízhatóbb, mint a merevlemez?

HDD és SSD
Vágólapra másolva!
A Backblaze legújabb tanulmánya szerint legalábbis nagyobb valószínűséggel mennek tönkre a HDD-k.
Vágólapra másolva!

Ha nagyobb mennyiségű adatok tárolásáról vagy mentéséről van szó, akkor a legjobb megoldásnak (főleg ár-érték arányban) továbbra is a merevlemezek számítanak. A Backblaze legutóbbi elemzése alapján viszont nem biztos, hogy még mindig ezek a megbízhatóbb fajta adattárolók, az SSD-k ugyanis meglepően sokat fejlődtek ilyen téren.

HDD és SSD Forrás: avast

A Backblaze több mint egy éves tesztje alapján a NAND flash memóriára építő SSD-k már nem adják meg magukat olyan könnyen, mint régen, sőt, a cég tesztje során megbízhatóbbnak bizonyultak, mint a HDD-k. A tanulmány ugyanakkor nem volt teljesen fair: az SSD-k átlagos életkora 12,66 hónap volt, a HDD-k átlagos életkora 49,63 hónap. Az SSD-ket ráadásul kizárólag bootmeghajtóként használták, míg a merevlemezeket mentési célokra vetették be.

Ilyen terhelés mellett végül 1518-ból 2 SSD adta meg magát, míg 1669 HDD-ből 44 darab. A HDD-ken belül megbízhatóbbnak bizonyultak a nagyobb kapacitású, 16 TB-os modellek. A 16 TB-os WD és Toshiba merevlemezekből egy sem ment tönkre, a Seagate esetében 1 adta meg magát. A 4 TB-os Toshiba és 6 TB-os Seagate HDD-k sem adták fel a vizsgált idő alatt, de a 10 és 14 TB-os Seagate modelleknél már magasabb volt a meghibásodási arány.