Kirabolnák a The Sinking City fejlesztőjét

frogwares the sinking city videojáték
The Sinking City
Vágólapra másolva!
A francia kiadópartnere nem fizeti ki, ráadásul illegálisan használja a szellemi tulajdonát.
Vágólapra másolva!

Megdöbbentő történettel állt elő a főként a Sherlock Holmes játékairól ismert, de a tavaly júniusban kiadott The Sinking City kapcsán is nagy médiafigyelmet kapott Frogwares. Az utóbbi játék az elmúlt időszakban csendben eltűnt a digitális boltokból, az ukrán fejlesztőcég pedig azt állítja, hogy a korábban Bigben néven ismert, jelenleg a Nacon nevet használó francia játékkiadó áll az ügy hátterében.

The Sinking City Forrás: Frogwares

A két vállalat között évekkel ezelőtt egy igen egyszerű szerződés született: a The Sinking City fejlesztésének anyagi támogatásáért cserébe a Nacon adta ki a PS4, Xbox One, Steam és Epic Games Store platformokon játékot. A megállapodás szerint a Nacon által eladott kópiák után jogdíjat kell kapnia a fejlesztőnek.

A Frogwares szerint már a fejlesztés során is komoly gondok akadtak az együttműködésben, a Nacon ugyanis szerződést szegve nem utalta időben a pénzeket. Legalább egyszer több száz napos csúszásra is volt példa, fizetési felszólításokat kellett küldözgetni kiadónak.

The Sinking City Forrás: Frogwares

Az igazi botrány ettől függetlenül a játék piacra dobását követően kezdődött. A Nacon azzal állt elő, hogy utólag módosította a pénzek kifizetéséhez szükséges fejlesztési mérföldköveket, és mivel a Frogwares nem felelt meg az új kritériumoknak, így nem adja oda a cégnek járó jutalékot a The Sinking City eladásai után.

Ezután a Nacon a The Sinking City szellemi tulajdonnal visszaélve illegálisan kiadott egy társasjátékot, olyan hatást próbált kelteni az általa kezelt platformokon, mintha a játék fejlesztője és jogtulajdonosa volna, továbbá beregisztrált több a Frogwares játékaihoz tartozó domaincímet is.

Ez abszurd, így tavaly augusztusban a Frogwares pert indított a Nacon ellen, áprilisban pedig a megszegése miatt egy az egyben fel kívánta mondani a cégek közti szerződést.

Ezt a Nacon július 17-ig tudta hátráltatni a koronavírus-járvány miatti különleges francia jogszabályokra hivatkozva. A fejleményekre válaszul mostanra a legtöbb digitális piactérről törölték a The Sinking City-t, a Frogwares szerint jó néhány bolt a tisztázatlan jogi körülmények miatt maga tüntette el a kínálatából. Jelenleg digitálisan csak a Nintendo Switchre és a PC-re készült verziója kapható, az utóbbi közvetlenül a fejlesztőcég boltjában vehető meg.

A Frogwares szerint a Nacom körülbelül egymillió euróval (355 millió forinttal) tartozik neki, az összeg kifizetésére jobb híján bírósági úton próbálja rákényszeríteni a francia kiadót.

A Nacon nem kívánta kommentálni a Frogwares állításait, sőt: eddig még a július közepi szerződésbontást sem volt hajlandó hivatalosan tudomásul venni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!